GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sporazum OTP-a i HBOR-a o osiguranju portfelja kredita za likvidnost izvoznika

Sporazum OTP-a i HBOR-a o osiguranju portfelja kredita za likvidnost izvoznika
OSIGURANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2020 / 12:15
Autor: SEEbiz

ZAGREB - OTP banka i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) potpisale su sporazum o osiguranju portfelja kredita za likvidnost izvoznika, čime će se omogućiti brže i jednostavnije odobrenje novih kredita za očuvanje likvidnosti izvoznika, uključujući i turistički sektor, objavili su u četvrtak iz OTP banke.

Korištenjem tog HBOR-ovog osiguranja portfelja kredita omogućeno je brže i jednostavnije odobrenje novih sredstava za očuvanje likvidnosti izvoznika.

Banka će, kako se navodi, samostalno odlučivati o kreditima koje će uključiti u portfelj koji HBOR osigurava do 50 posto iznosa glavnice, redovne ugovorene kamate, interkalarne i kamate u počeku.

U osigurani portfelj po tom programu mogu biti uključeni novi krediti za likvidnost s počekom do jedne godine i rokom otplate do pet godina.

Izvoznici su definirani kao poduzetnici koji su u zadnjoj poslovnoj godini, za koju su dostupna službena financijska izvješća, ostvarili najmanje 20 posto prihoda od izvoza.

"Ova kriza je na izravan ili neizravan način utjecala na cjelokupno gospodarstvo, ne samo na domaćem, nego i na svim svjetskim tržištima. Međutim, imajući na umu strukturu hrvatskog gospodarstva očekivanja su kako će među najviše pogođenim subjektima biti upravo pojedine izvozne djelatnosti, u koje naravno uključujemo i turistički sektor", kazao je predsjednik Uprave OTP banke Balazs Bekeffy.

Napominje i kako od samog početka ove izvanredne situacije provode sve raspoložive mjere za pomoć gospodarstvu u izravnom kontaktu s poslovnim klijentima, uključujući provedbu moratorija na kredite, reprogram kreditnih obveza, kreditiranje za likvidnost te izravne oblike pomoći zdravstvenom sektoru.

"Pozdravljamo program HBOR-a za osiguranjem portfelja koji će i ovu mjeru za oporavak gospodarstva učiniti još dostupnijom našim klijentima iz ovog sektora“, izjavio je Bekeffy.

HBOR je prošli tjedan potpisao sporazum o osiguranju portfelja kredita za likvidnost izvoznika s Erste&Steiermärkische bankom (ESB) i Hrvatskom poštanskom bankom (HPB) .

Europska komisija je 6. travnja potvrdila HBOR-ovu shemu portfeljnog osiguranja kredita za likvidnost, s kreditnim potencijalom od šest milijardi kuna.

Tagovi: OTP banka Hrvatska, OTP banka, Balazs Bekeffy, Hrvatska banka za obnovi+u i razvitak, Hrvatska poštanska banka, Erste
PROČITAJ I OVO
HPB odobrila 510 kredita u jesenskom krugu APN programa
KREDITI
HPB odobrila 510 kredita u jesenskom krugu APN programa
ZAGREB - U jesenskom krugu programa subvencioniranog stambenog kreditiranja za koji su 19. listopada završile prijave u APN, Hrvatska poštanska banka odobrila je 510 kredita, izvijestili su iz HPB-a.
HNB: Od 29. listopada počinje s radom NKSInst platni sustav
NAJAVE
HNB: Od 29. listopada počinje s radom NKSInst platni sustav
ZAGREB - Od 29. listopada u Hrvatskoj s radom počinje platni sustav NKSInst, koji će bankama koje u njemu sudjeluju omogućiti međubankovna instant plaćanja u kunama, pri čemu se trajanje transakcije mjeri sekundama, priopćila je u četvrtak Hrvatska narodna banka (HNB).
Vujčić: Ne brinite za banke
GUVERNER
Vujčić: Ne brinite za banke
ROVINJ - Guverner Hrvatske narodne banke je na konferenciji "Izazov promjene" u Rovinju poručio kako je domaći bankovni sustav vrlo dobro kapitaliziran te sposoban podnijeti i puno veće iznose loših kredita od trenutnih.
EIB i Erste: 30 miliona evra za oporavak malih, srednjih i srednje kapitalizovanih preduzeća u Srbiji
KREDITI
EIB i Erste: 30 miliona evra za oporavak malih, srednjih i srednje kapitalizovanih preduzeća u Srbiji
BEOGRAD - Evropska investiciona banka (EIB) i Erste Banka ugovorile su kreditnu liniju od 30 miliona evra kako bi se omogućio snažan oporavak malih, srednjih i srednje kapitalizovanih preduzeća u Srbiji, kao odgovor na pad ekonomske aktivnosti izazvane virusom korona.
UBS: Najbolji kvartal u proteklom desetljeću
SJAJNE BROJKE
UBS: Najbolji kvartal u proteklom desetljeću
ŽENEVA - Najveći svjetski upravitelj imovinom, švicarski UBS, u trećem je kvartalu ostvario neto dobit od 2,1 milijarde dolara, čak 99 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE