GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sporazum OTP-a i HBOR-a o osiguranju portfelja kredita za likvidnost izvoznika

Sporazum OTP-a i HBOR-a o osiguranju portfelja kredita za likvidnost izvoznika
OSIGURANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2020 / 12:15
Autor: SEEbiz

ZAGREB - OTP banka i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) potpisale su sporazum o osiguranju portfelja kredita za likvidnost izvoznika, čime će se omogućiti brže i jednostavnije odobrenje novih kredita za očuvanje likvidnosti izvoznika, uključujući i turistički sektor, objavili su u četvrtak iz OTP banke.

Korištenjem tog HBOR-ovog osiguranja portfelja kredita omogućeno je brže i jednostavnije odobrenje novih sredstava za očuvanje likvidnosti izvoznika.

Banka će, kako se navodi, samostalno odlučivati o kreditima koje će uključiti u portfelj koji HBOR osigurava do 50 posto iznosa glavnice, redovne ugovorene kamate, interkalarne i kamate u počeku.

U osigurani portfelj po tom programu mogu biti uključeni novi krediti za likvidnost s počekom do jedne godine i rokom otplate do pet godina.

Izvoznici su definirani kao poduzetnici koji su u zadnjoj poslovnoj godini, za koju su dostupna službena financijska izvješća, ostvarili najmanje 20 posto prihoda od izvoza.

"Ova kriza je na izravan ili neizravan način utjecala na cjelokupno gospodarstvo, ne samo na domaćem, nego i na svim svjetskim tržištima. Međutim, imajući na umu strukturu hrvatskog gospodarstva očekivanja su kako će među najviše pogođenim subjektima biti upravo pojedine izvozne djelatnosti, u koje naravno uključujemo i turistički sektor", kazao je predsjednik Uprave OTP banke Balazs Bekeffy.

Napominje i kako od samog početka ove izvanredne situacije provode sve raspoložive mjere za pomoć gospodarstvu u izravnom kontaktu s poslovnim klijentima, uključujući provedbu moratorija na kredite, reprogram kreditnih obveza, kreditiranje za likvidnost te izravne oblike pomoći zdravstvenom sektoru.

"Pozdravljamo program HBOR-a za osiguranjem portfelja koji će i ovu mjeru za oporavak gospodarstva učiniti još dostupnijom našim klijentima iz ovog sektora“, izjavio je Bekeffy.

HBOR je prošli tjedan potpisao sporazum o osiguranju portfelja kredita za likvidnost izvoznika s Erste&Steiermärkische bankom (ESB) i Hrvatskom poštanskom bankom (HPB) .

Europska komisija je 6. travnja potvrdila HBOR-ovu shemu portfeljnog osiguranja kredita za likvidnost, s kreditnim potencijalom od šest milijardi kuna.

Tagovi: OTP banka Hrvatska, OTP banka, Balazs Bekeffy, Hrvatska banka za obnovi+u i razvitak, Hrvatska poštanska banka, Erste
PROČITAJ I OVO
HBOR i EIB potpisali ugovor o garanciji u visini 50 milijuna eura
GARANCIJE
HBOR i EIB potpisali ugovor o garanciji u visini 50 milijuna eura
ZAGREB - Europska investicijska banka (EIB) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) u ponedjeljak su potpisale ugovor o garanciji u visini 50 milijuna eura za kredite odobrene srednje kapitaliziranim i velikim poduzećima radi financiranja oporavka od posljedica pandemije covida-19.
AIK Banka je mogući kupac Sberbanka u regiji
AKVIZICIJE
AIK Banka je mogući kupac Sberbanka u regiji
BEOGRAD - Informacije da je AIK Banka Miodraga Kostića mogući kupac biznisa ruske Sberbanke u osam zemalja Centralne Europe još nisu potvrđene, ali se u bankarskim krugovima o tome uveliko govori.
HBOR i Svjetska banka potpisali ugovor o zajmu za projekt HEAL
ZAJAM
HBOR i Svjetska banka potpisali ugovor o zajmu za projekt HEAL
ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Svjetska banka potpisale su ugovor o zajmu za projekt pomoći poduzećima u osiguravanju likvidnosti (HEAL) u iznosu od 200 milijuna eura, kojim će se osigurati sredstva za hrvatska poduzeća pogođena pandemijom koronavirusa, kao i dvama razornim potresima.
HUB: Presuda Suda EU-a nije primjenjiva na postupke u Hrvatskoj
REAKCIJE
HUB: Presuda Suda EU-a nije primjenjiva na postupke u Hrvatskoj
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka (HUB) poručila je u četvrtak da presuda Suda Europske unije u predmetu C-268/19 ni na koji način nije primjenjiva na sudske postupke u Hrvatskoj.
Erste je prva financijska institucija koja se pridružila inicijativi Europske komisije - Obećanje o zelenoj potrošnji
ZELENA POTROŠNJA
Erste je prva financijska institucija koja se pridružila inicijativi Europske komisije - Obećanje o zelenoj potrošnji
BEČ - Kao prva financijska institucija u Europi, Erste Grupa pridružila se inicijativi Europske komisije Obećanje o zelenoj potrošnji (European Commission's Green Consumption Pledge) kako bi ubrzala svoj doprinos održivom gospodarskom oporavku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE