GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srpske banke ne očekuju porast nenaplativih kredita

Srpske banke ne očekuju porast nenaplativih kredita
LOŠI KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.10.2020 / 19:49
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Bankarsko tržište u Srbiji je stabilno, likvidno i kapitalizovano i ne očekujem porast nenaplativih kredita, kaže generalni sekretar Udruženja banaka Vladimir Vasić povodom upozorenja Bundesbanke da su sada banke na udaru krize izazvane koronavirusom.

Vasić je za Tanjug rekao da je država izdvojila značajan iznos sredstava da bi se predupredila finansijska kriza zbog kovida 19 koji je poremetio ceo svet.

“Brzina nalaženja vakcine bitno će uticati na dalja očekivanja. Za sada je bankarsko tržište stabilno, likvidno i kapitalizovano. Pratimo razvoj situacije”, navodi Vasić upitan o upozorenjima Bundesbanke.

Naveo je da je i Narodna banka Srbije, kao i sve druge centralne banke, preduzela mere kako bi se izbegao udar na banke i kako bi se usporio pad privredne aktivnosti.

“Siguran sam da sve mere utiču na to da, i ako bude porasta nenaplativih kredita, taj rast bude mali”, rekao je Vasić.

Naveo je da je nivo nenaplativih kredita 2015. godine bio veći od 20 odsto, a da poslednji podaci pokazuju da je trenutno 3,5 ili 3,6 odsto što je, kaže, jako nisko.

“U toj oblasti smo vodeći u regionu. Svuda je nivo nenaplativih kredita između 10 i 15 odsto. Ako i bude porasta nenaplativih kredita, on će biti jako mali. Sve mere koje su preduzete imaju za cilj da spreče rast nenaplativih kredita”, rekao je Vasić.

Objasno je da će iduće godine u junu biti poznato koliko će iznositi porast nivoa nenaplativih kredita, kada ističe garantna šema i napomenuo da je siguran da neće biti nekog velikog porasta nenaplativih kredita zbog krize izazvane epidemijom korona virusa.

Vasić kaže da se beleži rast kreditne aktivnosti stanovništva u proseku između sedam i osam odsto, a privrede oko 10 odsto.

“Uzimaju se krediti, što je dobro za privredu. Dva moratorijum na otplatu kredita, garantna šema države koja podrazumeva pomoć mikro, malim i srednjim preduzećima, sve su to elementi koji daju stabilnost finansijskom sektoru”, kaže Vasić.

Naveo je da je da već godinu i po dana dve do tri banke u Srbiji nude mogućnost otvaranja računa i dobijanja manjeg kredita “na daljinu”, a da su dve do tri u postupku dobijanja saglasnosti NBS za otpočinjanje tog postupka.

“Niko od država sa prostora nekadašnje Jugoslavije nema tu funkcionalnost do nas”, rekao je Vasić i naveo da je u poslednjih nekoliko meseci više urađeno u procesu digitalizacije bankarskog sektora nego za poslednje dve, tri godine.

Kaže da je bankarski sektor u vanrednom stanju dokazao da može da radi na daljinu, da su se klijenti digitalno opismenili i počeli da više koriste mobilno i elektronsko bankarstvo.

“Kad smo imali vanredno stanje i nemogućnost da odlazimo u eksproziture više od 350 klijenata je dobilo kredit na daljinu i otvorilo račun na daljinu”, kaže Vasić.

Napomenuo je da je ne samo e-bankarstvo doživelo pravi bum, nego i onlajn kupovina.

Naveo je podatak da je u nekim kompanijama prodaja skočila i 500 odsto, a da iza svake “kupovine iz fotelje”, odnosno digitalnog servisa, stoji banka.

Vasić je rekao i da je najveći broj banaka uključen u IPS QR sistem plaćanja koji kilkjnetima omogućava da brže izvrše obaveze.

“Ljudi počinju da shvataju prednosti takvog plaćanja koje je sadašnjost i budućnost”, poručio je Vasić.

Tagovi: Vladimir Vasić, Bundesbank, Udruženje banaka Srbije, loši krediti
PROČITAJ I OVO
CBCG: Ne možemo ublažiti mjere za gotovinske kredite
MJERE
CBCG: Ne možemo ublažiti mjere za gotovinske kredite
PODGORICA - Iz nove izvršne vlasti je krajem prošle godine saopšteno da očekuju partnersku podršku vrhovne monetarne institucije da se sa sadašnjih šest godina produži na 10 godina dužina otplate novih potrošačkih kredita, a što je dogovoreno sa bankarima.
Erste građanima s područja pogođenih potresom omogućava odgodu otplate kredita do 12 mjeseci
POTEZI
Erste građanima s područja pogođenih potresom omogućava odgodu otplate kredita do 12 mjeseci
ZAGREB – Svojim klijentima, građanima s područja Sisačko-moslavačke županije, ali i okolnih županija pogođenih potresom, kojima je nekretnina u mjestu boravišta ili prebivališta oštećena, Erste banka omogućila je ugovaranje odgode otplate kredita na razdoblje od šest do 12 mjeseci.
Brodnjak: U Beogradu NLB-ov centar kompentencija za regiju
NLB
Brodnjak: U Beogradu NLB-ov centar kompentencija za regiju
LJUBLJANA - Nova ljubljanska banka će u Beogradu postaviti grupni centar kompetencija za razvoj zajedničkih IT platformi za sve banke iz sastava grupacije van Slovenije, čime će na neki način Beograd postati drugo sjedište NLB Grupacije.
Izvršni direktor Morgan Stanleyja postao najbolje plaćeni bankar
ZARADE
Izvršni direktor Morgan Stanleyja postao najbolje plaćeni bankar
NEW YORK - Izvršni direktor Morgan Stanleyja James Gorman postao je najbolje plaćeni američki bankar.
Guverner Vujčić dobitnik ovogodišnje nagrade Lamfalussy
PRIZNANJA
Guverner Vujčić dobitnik ovogodišnje nagrade Lamfalussy
ZAGREB - Izvršni odbor Mađarske narodne banke (MNB) izabrao je guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Borisa Vujčića za dobitnika Nagrade Lamfalussy za 2021., međunarodnoga priznanja nazvanog po barunu Alexandreu Lamfalussyju - "ocu eura", priopćeno je u ponedjeljak iz HNB-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE