GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srpske banke ne očekuju porast nenaplativih kredita

Srpske banke ne očekuju porast nenaplativih kredita
LOŠI KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.10.2020 / 19:49
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Bankarsko tržište u Srbiji je stabilno, likvidno i kapitalizovano i ne očekujem porast nenaplativih kredita, kaže generalni sekretar Udruženja banaka Vladimir Vasić povodom upozorenja Bundesbanke da su sada banke na udaru krize izazvane koronavirusom.

Vasić je za Tanjug rekao da je država izdvojila značajan iznos sredstava da bi se predupredila finansijska kriza zbog kovida 19 koji je poremetio ceo svet.

“Brzina nalaženja vakcine bitno će uticati na dalja očekivanja. Za sada je bankarsko tržište stabilno, likvidno i kapitalizovano. Pratimo razvoj situacije”, navodi Vasić upitan o upozorenjima Bundesbanke.

Naveo je da je i Narodna banka Srbije, kao i sve druge centralne banke, preduzela mere kako bi se izbegao udar na banke i kako bi se usporio pad privredne aktivnosti.

“Siguran sam da sve mere utiču na to da, i ako bude porasta nenaplativih kredita, taj rast bude mali”, rekao je Vasić.

Naveo je da je nivo nenaplativih kredita 2015. godine bio veći od 20 odsto, a da poslednji podaci pokazuju da je trenutno 3,5 ili 3,6 odsto što je, kaže, jako nisko.

“U toj oblasti smo vodeći u regionu. Svuda je nivo nenaplativih kredita između 10 i 15 odsto. Ako i bude porasta nenaplativih kredita, on će biti jako mali. Sve mere koje su preduzete imaju za cilj da spreče rast nenaplativih kredita”, rekao je Vasić.

Objasno je da će iduće godine u junu biti poznato koliko će iznositi porast nivoa nenaplativih kredita, kada ističe garantna šema i napomenuo da je siguran da neće biti nekog velikog porasta nenaplativih kredita zbog krize izazvane epidemijom korona virusa.

Vasić kaže da se beleži rast kreditne aktivnosti stanovništva u proseku između sedam i osam odsto, a privrede oko 10 odsto.

“Uzimaju se krediti, što je dobro za privredu. Dva moratorijum na otplatu kredita, garantna šema države koja podrazumeva pomoć mikro, malim i srednjim preduzećima, sve su to elementi koji daju stabilnost finansijskom sektoru”, kaže Vasić.

Naveo je da je da već godinu i po dana dve do tri banke u Srbiji nude mogućnost otvaranja računa i dobijanja manjeg kredita “na daljinu”, a da su dve do tri u postupku dobijanja saglasnosti NBS za otpočinjanje tog postupka.

“Niko od država sa prostora nekadašnje Jugoslavije nema tu funkcionalnost do nas”, rekao je Vasić i naveo da je u poslednjih nekoliko meseci više urađeno u procesu digitalizacije bankarskog sektora nego za poslednje dve, tri godine.

Kaže da je bankarski sektor u vanrednom stanju dokazao da može da radi na daljinu, da su se klijenti digitalno opismenili i počeli da više koriste mobilno i elektronsko bankarstvo.

“Kad smo imali vanredno stanje i nemogućnost da odlazimo u eksproziture više od 350 klijenata je dobilo kredit na daljinu i otvorilo račun na daljinu”, kaže Vasić.

Napomenuo je da je ne samo e-bankarstvo doživelo pravi bum, nego i onlajn kupovina.

Naveo je podatak da je u nekim kompanijama prodaja skočila i 500 odsto, a da iza svake “kupovine iz fotelje”, odnosno digitalnog servisa, stoji banka.

Vasić je rekao i da je najveći broj banaka uključen u IPS QR sistem plaćanja koji kilkjnetima omogućava da brže izvrše obaveze.

“Ljudi počinju da shvataju prednosti takvog plaćanja koje je sadašnjost i budućnost”, poručio je Vasić.

Tagovi: Vladimir Vasić, Bundesbank, Udruženje banaka Srbije, loši krediti
PROČITAJ I OVO
Ifo: Njemačke banke nešto lakše kreditiraju tvrtke
KREDITIRANJE
Ifo: Njemačke banke nešto lakše kreditiraju tvrtke
BERLIN - Njemačke tvrtke u ožujku su izvijestile da su im banke lakše odobravale kredite nego prethodnih mjeseci, ali je pristup gospodarstva financiranju i dalje kompliciraniji nego inače, objavio je u petak ekonomski institut Ifo.
Fed kaznio Wells Fargo zbog manjkave kontrole rizika
KAZNA
Fed kaznio Wells Fargo zbog manjkave kontrole rizika
WASHINTON - Federalne rezerve (Fed) izrekla je kaznu od 67,8 milijuna dolara Wells Fargu i njegovoj matičnoj tvrtki Wells Fargo & Co jer nisu adekvatno osigurale rizične prakse svoje podružnice Wells Fargo Bank.
Evo kad na bankomate stižu novčanice od 50 i 100 eura
NAJAVE
Evo kad na bankomate stižu novčanice od 50 i 100 eura

ZAGREB - Nakon tri mjeseca na bankomate stižu nove novčanice, od 50 i 100 eura. Do sada su se u većini slučajeva isplaćivale samo one od 10 i 20 eura.

Raiffeisen Bank International zbog pritiska koncentriran na odlazak iz Rusije
ODLAZAK
Raiffeisen Bank International zbog pritiska koncentriran na odlazak iz Rusije
BEČ - Raiffeisen Bank International "koncentrirao" se zbog snažnog pritiska na opcije prodaje ili odvajanja ruskog poslovanja, izjavio je izvršni direktor, dodavši ipak da se ne planiraju potpuno povući jer žele zadržati licencu.
EBRD i Banca Intesa podržavaju mala i srednja preduzeća u Srbiji
PODRŠKA
EBRD i Banca Intesa podržavaju mala i srednja preduzeća u Srbiji
BEOGRAD - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koja je u potpunosti uskladila svoje aktivnosti sa Pariskim sporazumom početkom 2023. godine, obezbedila je sveobuhvatan paket finansiranja za Banca Intesa Beograd, članicu Intesa Sanpaolo grupe, u cilju dalje zajedničke podrške razvoju malih i srednjih preduzeća (MSP) u Srbiji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE