GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srpsko bankarsko tržište atraktivno, moguće akvizicije manjih banaka

Srpsko bankarsko tržište atraktivno, moguće akvizicije manjih banaka
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2021 / 20:56
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Bankarsko tržište Srbije atraktivno je za nove investicije, kaže predsednik Izvršnog odbora Raiffeisen banke Zoran Petrović i ne isključuje mogućnost da ova banka kupi neku manju banku iz velike grupacije, a koje pokazuju zainteresovanost da promene vlasnika.

Analitičari očekuju da će nakon sumiranja negativnih posledica pandemije, biti dodatno podstaknuta konsolidacija na bankarskom tržištu centralne i istočne Evrope i da postoje manje banke zainterosvane da promene vlasnika.

„Organski rast nastavlja da bude naš prioritet. Zemlja i bankarsko tržište jesu atraktivni za investiranje i ne bih isključio takvu mogućnost“, rekao je Petrović za časopis Svet bankarstva i investicija odgovarajući na pitanje da li je Raiffeisen banka zainteresovana za akvizicije.

Petrović, koji je i predsednik Upravnog odbora Americke privredne komore u Srbiji, kaže da 63 odsto članova AmCham ocenjuje poslovnu klimu u Srbiji kao umereno zadovoljavajuću, što je i najčešća ocena u prethodnih pet godina.

„Srbija je dobra u privlačenju stranih investicija koje dostižu i do sedam odsto BDP-a. Međutim, važne su i domaće privatne investicije koje su nedovoljne“, naveo je Petrović.

Dodaje da preduslove za veći rast članice AmC ham vide u unapređenju vladavine prava, efikasnosti pravosuđa i borbi protiv korupcije, kao i unapredenju transparentnosti zakonodavnog procesa uz konsultacije sa privredom.

„AmCham vidi prostor za unapređenje efikasnosti javne administracije kroz omogućavanje elektronskog komuniciranja sa svim organima, u optimizaciji procedura, njihovoj digitalizaciji, ali i u poboljšanju poreskih, carinskih i procedura iz oblasti deviznog poslovanja i zdravstva“.

Suzbijanje nelegalne trgovine na internetu, unapređenje ekoloških zakona i radno-pravnog zakonodavstva, takođe, su visoko na listi prioritetnih reformi za bolji privredni ambijent, naveo je Petrović.

Tagovi: srpsko bankarsko tržište, AmCham, Zoran Petrović, Raiffeisen
PROČITAJ I OVO
Poljske banke strahuju od ishoda spora o kreditima u francima
STRAHOVANJA
Poljske banke strahuju od ishoda spora o kreditima u francima
VARŠAVA - Dok su druge europske zemlje nekako sredile problem kredita vezanih uz švicarski franak, Poljsku tek čeka konačna odluka: koje kamate će važiti? To bi mogao biti težak udarac čitavom poljskom gospodarstvu.
Slovenske banke u prva dva mjeseca imale veću dobit nego lani
RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca imale veću dobit nego lani
LJUBLJANA - U prva dva mjeseca banke u Sloveniji ostvarile su 47,7 milijuna eura dobiti nakon oporezivanja, što je 22,4 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Dobit prije oporezivanja porasla je za 3,3 posto, na 53,3 milijuna eura.
NLB će isplatiti dividende u ratama
DIVIDENDA
NLB će isplatiti dividende u ratama
LJUBLJANA - Dioničari Nove ljubljanske banke (NLB) odlučit će na skupštini sredinom lipnja o prijedlogu uprave i nadzornog odbora da banka ove godine isplati gotovo 25 milijuna eura dividende.
HUB i mali hotelijeri surađivat će na mjerama pomoći za turistički sektor
SURADNJA
HUB i mali hotelijeri surađivat će na mjerama pomoći za turistički sektor
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka (HUB) i Nacionalna udruga malih i obiteljskih hotela te državne institucije nastavit će aktivno surađivati kako bi se pravovremeno pronašla rješenja i mjere pomoći za klijente iz segmenta turističkog sektora, izvijestili su iz HUB-a u četvrtak nakon sastanka.
Credit Suisse će afera s Archegos Capitalom koštati 4,7 milijarde dolara
AFERE
Credit Suisse će afera s Archegos Capitalom koštati 4,7 milijarde dolara
ŽENEVA - Credit Suisse izvijestio je da ga je kolaps hedge fonda Archegos Capital koštao 4,7 milijardi dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE