GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stambeni krediti i dalje snažno rastu

Stambeni krediti i dalje snažno rastu
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.01.2022 / 08:11
Autor: RBA analize
ANALIZA - Ukupni krediti odobreni stanovništvu iznosili su 141,85 mlrd. kuna, što predstavlja rast od 4,2% u odnosu na isto razdoblje prošle godine (ili 5,7 mlrd. kuna).

Povećanje je posljedica rasta stambenih kredita (10,1% na godišnjoj razini ili 6,17 mlrd. kuna). Vladin program subvencioniranja također je utjecao na rast stambenih kredita koji su iznosili 0,5% mjesečno povećanje ili 323 milijuna kuna. Potrošački krediti, koji ostaju na razini od 37,6% (ili 53,3 mlrd. kuna) svih kredita stanovništvu, zabilježili su rast od 1,24% na godišnjoj razini ili 652,2 mil. kuna.

Rast kredita stanovništvu djelomično je neutraliziran nižim rezultatom kredita po kreditnim karticama (-11,6% na godišnjoj razini ili -431 mil. kuna) i prekoračenja po transakcijskim računima (-6,28% ili 428 mil. kuna).

Prekoračenja po transakcijskim računima četvrta su najveća kategorija kredita stanovništvu i iznose 6,4 milijarde kuna. Godišnje smanjenje prekoračenja po transakcijskim računima moglo bi se povezati s postupkom Regulatora od kraja srpnja, kada je poslao cirkular bankama u kojem ih obavještava da pokreće izmjenu Zakona o potrošačkim kreditima u vezi s odobravanjem prekoračenja po tekućem računu.

Podsjetimo, Hrvatska narodna banka, regulator, proveo je istraživanje o praksi banaka i utvrdio da 70 posto potrošača, koji imaju otvorene tekuće račune na kojima primaju plaću, ima odobreno prekoračenje.

Tagovi: stambeni krediti, tržište nekretnina, ukupni krediti, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Talijanske tvrtke u Hrvatskoj: iskorištavamo li sve prilike?
DOGAĐAJI
Talijanske tvrtke u Hrvatskoj: iskorištavamo li sve prilike?
ZAGREB – Talijansko-hrvatski poslovni forum održan je u Rimu, 24. svibnja 2022., povodom petog Koordinacijskog odbora ministara vanjskih poslova Vlade Republike Hrvatske i Vlade Talijanske Republike.
Većina generacije Z neočekivano preferira klasično bankarstvo i kupnju
ISTRAŽIVANJE
Većina generacije Z neočekivano preferira klasično bankarstvo i kupnju
ZAGREB - Čak 86 posto pripadnika generacije Z, mladih rođenih između 1997. i 2012., kredit bi ugovaralo posjetom poslovnici, a većina ih preferira i fizičku kupnju u trgovini, neki su od rezultata istraživanja predstavljenog u srijedu na konferenciji Digital Touchpoint.
EBRD planira prikupljanje dodatnih sredstava za Ukrajinu
PLANOVI
EBRD planira prikupljanje dodatnih sredstava za Ukrajinu
DAVOS - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira prikupljanje dodatnih sredstva za obnovu Ukrajine nakon ruske invazije, nakon što je obećala da će potrošiti milijardu eura u toj zemlji u 2022. godini.
Uvođenje eura: Za banke je to izazov, ali i dugoročno koristan potez
BANKARI
Uvođenje eura: Za banke je to izazov, ali i dugoročno koristan potez
RIJEKA – Kune koje će do zadnjeg dana ove godine biti deponirane u bankama, 1. siječnja 2023. »probudit« će se kao euri, rekao je Damir Odak, bivši viceguverner HNB-a i moderator okruglog stola »Očekivani utjecaj uvođenja eura na poslovanje banaka« koji se održao na nedavnoj konferenciji »Financijsko tržište« u Opatiji.
Dimonove izjave podigle dionice JPMorgana i ostalih banaka
TRŽIŠTE
Dimonove izjave podigle dionice JPMorgana i ostalih banaka
NEW YORK - Izjave prvog čovjeka JPMorgana Jamieja Dimona često imaju itekakvog odjeka na tržištu. Tako je bilo i danas.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE