GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stambeni krediti u godinu dana veći za 3,6 milijardi kuna

Stambeni krediti u godinu dana veći za 3,6 milijardi kuna
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.07.2021 / 07:43
Autor: RBA analize
ANALIZA - Uz blagi rast na mjesečnoj razini (+0,3%) ukupni krediti stanovništvu krajem svibnja dosegnuli su 137,9 mlrd. kuna. Navedeni iznos je 3,6 mlrd. kuna viši nego krajem svibnja 2020. Godišnja nominalna stopa tako se zadržala na travanjskih 2,7%.

Udio kunskih u ukupnim kreditima krajem svibnja iznosio je 55%. Na stanje nominalnog iznosa kredita tako su utjecala i tečajna kretanja odnosno nešto niža razina srednjeg tečaja EUR/HRK i na godišnjoj i na mjesečnoj razini od 0,6%.

Krajem svibnja u odnosu na kraj prosinca 2020. ukupna potraživanja na osnovu kredita prema sektoru stanovništva porasla su 1,3% ili 1,74 mlrd. kuna.

Na osnovi transakcija, prema pokazateljima koje je objavila središnja banka, promatrano po sektorima, na mjesečnoj je razini ponovo naglašen rast stambenih kredita (0,5 mlrd. kuna ili 0,8%) pod utjecajem provedbe novoga kruga državnog subvencioniranja stambenih kredita, a blago su porasli i gotovinski nenamjenski krediti (0,1 mlrd. kuna ili 0,3%). Na godišnjoj razini, stambeni krediti ubrzali su rast s 9,3% u travnju na 9,7% u svibnju, a gotovinski nenamjenski nastavili su ublažavati pad (s −1,2% na −0,3%) pa su tako krediti stanovništvu, na osnovi transakcija, ubrzali rast na 3,5% (s 3,1%).

Na osnovi stanja, stambeni krediti koji čine 46,4% ukupnih kredita plasiranih sektoru stanovništva dosegnuli su 64,1 mlrd kuna te su bili 1,69 mlrd kuna viši u odnosu na kraj 2020. Na godišnjoj razini stopa rasta je nakon 9% u travnju usporila na 8,7% na kraju svibnja.

S druge strane gotovinski nenamjenski krediti, unatoč blagom mjesečnom rastu od 0,1% s iznosom od 52,6 mlrd kuna niži su u odnosu na isti mjesec 2020. za 0,8% dok su u usporedbi s krajem prošle godine blago porasli za 0,7%.

Uz povišenu nesigurnost ostvarivanja prinosa na financijskoj imovini višeg rizika i izostanku prinosa na financijsku imovinu niskog rizika, kućanstva pojačano ulaže u nekretnine. Nakon ulaganja slobodnih sredstava kućanstva se namjenski zadužuju, pa se godišnje stope rasta stambenih kredita približavaju dvoznamenkastoj razini.

U segmentu stanovništva rast stambenih kredita dodatno potiču državne mjere za subvencioniranje otplate stambenih kredita za mlađe dobne skupine. Povratak potrošačkog optimizma uz popuštanje epidemioloških mjera usporeno se prenosi na rast potražnje za gotovinskim kreditima, jer kućanstva prvo troše financijske zalihe akumulirane u razdoblju nedostupnosti dijela usluga. Ipak, očekujemo da će zahvaljujući rastu stambenih kredita ukupni krediti stanovništvu porasti do razine od 5% godišnje.

Tagovi: stambeni krediti, gotovinski krediti, Hrvatska poštanska banka, Istarska kreditna banka, subvencionirani stambeni krediti, Privredna banka Zagreb, Croatia banka, Zagrebačka banka
PROČITAJ I OVO
Uvođenje eura: Krediti će se konvertirati, a evo što će biti s kamatnim stopama
KREDITI
Uvođenje eura: Krediti će se konvertirati, a evo što će biti s kamatnim stopama
ZAGREB - Ako je kredit ugovoren uz fiksnu kamatnu stopu, neće biti potrebna nikakva prilagodba jer će se nastaviti primjenjivati ista kamatna stopa. Kada je riječ o kreditima ugovorenima uz promjenjivu kamatnu stopu, u nekim će slučajevima biti potrebno prilagoditi promjenjivi parametar.
Nikad niže kamatne stope za gotovinske kredite u Zabi
KAMATE
Nikad niže kamatne stope za gotovinske kredite u Zabi
ZAGREB - U promotivnom razdoblju od 20. rujna do 2. listopada 2021. klijenti će u Zabi moći ugovoriti gotovinske kredite po nominalnoj kamatnoj stopi već od 3,99%
HNB predlaže ukidanje odluke o privremenom ograničenju isplate dividendi banaka
DIVIDENDE
HNB predlaže ukidanje odluke o privremenom ograničenju isplate dividendi banaka
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u utorak je pustila u javnu raspravu prijedlog da se od 1. listopada ukine odluka o privremenom ograničenju raspodjela, kojom se od banaka traži da ni u 2021. godini ne isplaćuju dividendu u svrhu povećanja njihove otpornosti i održavanja stabilnosti financijskog sustava u tijeku pandemije bolesti covid-19.
CERP lijepo zaradio na prodaji beogradske Alta banke
ZARADA
CERP lijepo zaradio na prodaji beogradske Alta banke
ZAGREB - Državni Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) postao je vlasnik 5,3 posto dionica beogradske Alta banke, objavila je Beogradska burza, navodeći da je riječ o provedbi Sporazuma o sukcesiji bivše Jugoslavije.
Institutional Investor svrstao Intesu Sanpaolo u sam vrh europskih banaka
PRIZNANJA
Institutional Investor svrstao Intesu Sanpaolo u sam vrh europskih banaka
ZAGREB - Intesa Sanpaolo na prvome je mjestu među europskim bankama prema Institutional Investoru za 2021. godinu i najbolja je talijanska tvrtka za odnose s financijskim analitičarima i institucionalnim investitorima, kao i za okolišne, društvene i upravljačke (ESG) aspekte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE