GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Strah od sloma tržišta: HSBC povlači dio hipotekarnih poslove u Velikoj Britaniji

Strah od sloma tržišta: HSBC povlači dio hipotekarnih poslove u Velikoj Britaniji
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.06.2023 / 17:03
Autor: SEEbiz
LONDON – Najveća banka u Ujedinjenom Kraljevstvu privremeno je u četvrtak povukla ugovore o hipotekarnim kreditima putem brokerskih usluga, dok učinak viših kamatnih stopa prolazi kroz britansko tržište nekretnina.

HSBC je za CNBC rekao u petak da redovito provjerava situaciju, ali nije precizirao hoće li se novi ugovori razlikovati od prethodnih ponuda. Više stope su mogućnost, s obzirom da Bank of England nastavlja povećavati kamatne stope.

Dolazi osam mjeseci nakon što su stotine hipotekarnih ponuda povučene u jednom danu nakon tadašnjeg tržišnog kaosa koji je izazvao zabrinutost zbog povećanja osnovnih kamata.

U priopćenju objavljenom u petak, HSBC je rekao: "Povremeno moramo ograničiti količinu novih poslova koje možemo preuzeti svaki dan putem brokera. Svi proizvodi i cijene za postojeće kupce i dalje su dostupni, a mi nastavljamo redovito provjeravati situaciju.”

Bankarska grupa je rekla da je protokol napravljen kako bi se osiguralo da ispunjava "obaveze pružanja usluga korisnicima" i naglasila da ostaje otvorena za nove hipotekarne poslove.

Odluka HSBC-a dolazi u trenutku kada analitičari očekuju porast hipotekarnih stopa i strmoglav pad cijena nekretnina kao odgovor na povećanje osnovne stope.

Velik broj ugovora o hipotekarnim kreditima s fiksnom kamatnom stopom istječe ove godine, ostavljajući vlasnike kuća ranjivima na utjecaj povećanja kamata, navodi tvrtka za ekonomska istraživanja Capital Economics.

Organizacija je izvršila reviziju svojih predviđanja hipotekarnih stopa prema gore, koja je pokazala da će zajmoprimci biti "podložni većem šoku kamatnih stopa od... prethodno predviđenog".

“Oni kojima istječe dvogodišnji ugovor vidjet će posebno veliko povećanje cijene hipoteke. Dok oni koji refinanciraju petogodišnji fiksni rok ovog mjeseca mogu vidjeti skok svoje hipotekarne stope s 2,1% na 4,9%, oni s dvogodišnjim fiksnim kreditom vidjet će porast s 1,4% na 5,2%", navodi Capital Economics u bilješci objavljenoj u četvrtak. .

Postoje i upozorenja da će cijene kuća pasti u sljedeće dvije godine, a agencija za kreditni rejting Moody's predviđa pad od 10%.

"Ustrajno visoka inflacija i nedavni skok kamatnih stopa na kredite potaknut će korekciju na britanskom (negativnom Aa3) tržištu nekretnina", stoji u izvješću Moody's Investor Service.

Tagovi: HSBC, Velika Britanija, hipoteka, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
I UniCreditu zaplijenjena imovina u Rusiji
ZAPLJENA
I UniCreditu zaplijenjena imovina u Rusiji
MOSKVA - U petak je Arbitražni sud Sankt Peterburga i Lenjingradske oblasti zaplijenio imovinu i račune podružnica UniCredit banke u Rusiji u vrijednosti od 462,6 milijuna eura.
Sud naredio zapljenu imovine Deutsche Bank u Rusiji
ZAPLJENA
Sud naredio zapljenu imovine Deutsche Bank u Rusiji
MOSKVA - Deutsche Bank će morati predati svu imovinu koju posjeduje u Rusiji, prema odluci suda u St. Petersburgu.
Banke ponovno počele smanjivati kamate na oročenu štednju
KAMATNE STOPE
Banke ponovno počele smanjivati kamate na oročenu štednju
ZAGREB - Tek što su potkraj prošle godine, potaknute Vladinim izdanjima narodnih obveznica i trezorskih zapisa, podignule kamate na depozite, sada ih postupno snižavaju.
Ukupni krediti na kraju prvog kvartala 43,6 mlrd. eura
KREDITIRANJE
Ukupni krediti na kraju prvog kvartala 43,6 mlrd. eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju ožujka 2024., na osnovi stanja, 43,6 mlrd. eura.
Mađarski regulator kaznio OTP banku
KAZNA
Mađarski regulator kaznio OTP banku
BUDIMPEŠTA - Narodna banka Mađarske (MNB) kaznila je OTP banku sa 102 milijuna HUF zbog nepoštivanja propisa u vezi s pružanjem usluga plaćanja, priopćili su u srijedu središnja banka i regulator financijskog tržišta, prema izvješću državnog medija MTI.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE