GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šubić: Od srijede će se normalizirati situacija oko Sberbanke Hrvatska

Šubić: Od srijede će se normalizirati situacija oko Sberbanke Hrvatska
HNB
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2022 / 14:54
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Od srijede ćemo imati čistu i stabilnu situaciju oko Sberbanke Hrvatska, poručio je viceguverner HNB-a Roman Šubić, referirajući se na odluku Jedinstvenog sanacijskog odbora (SRB) o dvodnevnom moratoriju poslovanja te banke, za vrijeme kojeg će SRB donijeti konačnu odluku oko nastavka poslovanja banke.

Kako je danas rano ujutro izvijestila Hrvatska narodna banka (HNB), Europska središnja banka (ESB) je objavila da Sberbank d.d., zbog naglog narušavanja likvidnosti, "propada ili će vjerojatno propasti*. Pritom su podsjetili da su, nakon ruske invazije na Ukrajinu, Europska unija i SAD donijeli paket sankcija "koje su imale brz i značajan utjecaj i na poslovanje Sberbank d.d.".

Naime, zbog sankcija brojni su hrvatski građani, ponajviše u četvrtak i petak, stajali u redovima pred poslovnicama Sberbanke u želji da podignu svoj novac, pa je tako i došlo do tog popriličnog odljeva likvidnih sredstava.

"S obzirom na to, poduzeli smo niz poslovnih aktivnosti kako bismo zadržali stabilnost financijskih institucija i stabilnost financijskog sustava te kako bismo u konačnici osigurali stabilnost depozita hrvatskih građana i pravnih osoba", izjavio je Šubić u ponedjeljak novinarima u zgradi HNB-a.

Pritom je podsjetio da su ti depoziti osigurani sustavom osiguranja depozita do visine od 100 tisuća eura, a u tom smislu je više od 90 posto deponenata u Sberbank d. d. zaštićeno.

Šubić je poručio da je stoga potrebno umiriti hrvatsku javnost, jer taj sustav osiguranja depozita će, bez obzira kako se dalje razvijala situacija, građanima osigurati depozite i omogućiti im da ih u odgovarajućem zakonskom roku podignu sa svojih računa.

Čeka se konačna odluka Jedinstvenog sanacijskog odbora

Šubić je dodatno pojasnio da je ESB tijekom vikenda donio tzv. odluku o failingu. To u prijevodu znači, naveo je, da postoji pojačani oprez zbog rizika likvidnosti i zbog odljeva depozita s računa banaka te da bi banka mogla biti u situaciji potencijalne propasti.

ESB je u skladu sa svojim mandatom o toj ocjeni obavijestio Jedinstveni sanacijski odbor (SRB), središnje sanacijsko tijelo unutar bankovne unije. SRB je ustanovio da banka propada ili će vjerojatno propasti i donio odluku o moratoriju poslovanja Sberbank d.d. slijedom koje je i HNB donio odgovarajuće rješenje.

Moratorij traje dva dana, od noći s nedjelje na ponedjeljak, dakle od ponoći, pa do kraja utorka, 1. ožujka.

"U tom vremenu, Jedinstveni sanacijski odbor će donijeti konačnu odluku koja bi trebala dati pouzdanje i potrošačima, ali i donijeti odluku o konačnom nastavku poslovanja Sberbanke Hrvatska", izjavio je Šubić.

Građani i poduzeća će tijekom moratorija moći ukupno dnevno raspolagati iznosom do 7.280 kuna, što je iznos prosječne plaće po podacima DZS-a za prosinac 2021. godine.

Na dnevnoj osnovi, od toga se dvije tisuće kuna može podići na bankomatu, do četiri tisuće u poslovnici banke, a preostalih 1.280 kuna putem POS uređaja, dodao je Šubić.

Istaknuo je da će nakon tog razdoblja moratorija stvari normalizirati te će do tada biti poznata konačna odluka Jedinstvenog sanacijskog odbora, koji si je uzeo ponedjeljak i utorak kao vrijeme u kojem će donijeti "najviše prudentnu" odluku, koja će ići svima na korist.

Već od srijede, rekao je Šubić, situacija će biti stabilizirana "na ovaj ili onaj način", kako Jedinstveni sanacijski odbor donese odluku, a koju će HNB, kao nacionalno sanacijsko tijelo, primjenjivati u Hrvatskoj.

"Nakon isteka razdoblja, situacija se vraća pod kontrolu po pitanju svih potraživanja i obaveza koje u ovom trenutku postoje (....) od srijede ćemo imati čistu i stabilnu situaciju za nastavak poslovanja Sberbanke Hrvatska", istaknuo je Šubić.

Upitan oko apela obitelji Kiare Goršić da se napravi izuzetak oko moratorija jer trenutno ne mogu podizati s računa novac namijenjen Kiarinom liječenju u SAD-u, Šubić je rekao da moratorij traje samo 48 sati te da svi zajedno moramo biti strpljivi, a da se iznimke ne mogu raditi jer je to tehnički i informatički "jako teško" provesti.

"Odmah nakon noći s utorka na srijedu bit će dostupna sredstva, kako dotičnoj obitelji tako i ostalim klijentima "Sberbanke", poručio je Šubić, dodajući da će SRB već sutra imati informaciju o nastavku poslovanja.

Tagovi: Roman Šubić, Sberbank Hrvatska, Sberbank, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Ukupni krediti narasli na 41,3 milijardu eura
KREDITIRANJE
Ukupni krediti narasli na 41,3 milijardu eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju siječnja 41,3 mlrd. eura što je povećanje za 0,6 mlrd. eura ili 1,6% na mjesečnoj razini i 4,1 eura ili 10,9% u odnosu siječanj 2022. (na osnovi stanja).
UBS-ovo spašavanje Credit Suissea rezultirat će desecima tisuća otkaza
POSLJEDICE
UBS-ovo spašavanje Credit Suissea rezultirat će desecima tisuća otkaza
LONDON - Očekuje se da će UBS-ovo spašavanje Credit Suissea rezultirati ukidanjem desetaka tisuća radnih mjesta, a švicarski financijski sektor već se priprema za teške udarce spornog preuzimanja.
Agonija First Republica ni izdaleka nije završena
PROBLEMI
Agonija First Republica ni izdaleka nije završena
NEW YORK - Iako se prije nekoliko dana činilo kako je First Republic Bank spašen, investitori očito misle da tome nije tako.
EBRD povećava udjel u ProCredit Holdingu
POTEZI
EBRD povećava udjel u ProCredit Holdingu
LONDON - Potpisivanjem dva kupoprodajna ugovora između Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodne financijske korporacije (IFC), članice Grupe Svjetske banke, danas je otvoren put za promjenu sastava temeljnog dioničara baza ProCredit Holding AG & Co KGaA (ProCredit Holding).
S&P srezao izglede UBS-a
ZABRINUTOST
S&P srezao izglede UBS-a
NEW YORK - S&P Global Ratings priopćio je da je smanjio izglede za UBS Group sa stabilnih na negativne zbog zabrinutosti vezanih uz sposobnost švicarske banke da integrira Credit Suisse.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE