GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Švaljek: Nema panike oko kamatnih stopa

Švaljek: Nema panike oko kamatnih stopa
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.10.2021 / 16:34
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Zamjenica guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Sandra Švaljek kazala je u ponedjeljak kako u osnovnom scenariju Europska središnja banka (ECB) neće povećati kamatne stope do 2023. godine.

“U osnovnom scenariju kamatne stope ostaju niske u produženom razdoblju. Do 2023. neće biti promjene u režimu referentnih kamatnih stopa. S obzirom na to da se inflacija ubrzala u cijelom svijetu, postoji određena vjerojatnost da bi ECB mogla reagirati, ali prema osnovnom scenariju, ne prije 2023. godine”, rekla je Švaljek za N1.

Guverner HNB-a Boris Vujčić upozorio je u subotu u intervjuu Novom listu da bi u nekim slučajevima rate kredita građanima s dugoročnim kreditima odobrenima uz varijabilne kamatne stope mogle rasti od 10 do čak 20 posto.

Premda je dodao da je to vrlo malo vjerojatan scenarij, javnost se uznemirila.

Sandra Švaljek poručila je u razgovoru za N1 da HNB treba upozoravati i na manje vjerojatne scenarije i ponovila da se o promjeni kamatnih stopa može govoriti s malom vjerojatnošću.

Prateći rast cijena, HNB ocjenjuje da u ovom trenutku nema potrebe za promjenom monetarne politike i vjeruje da je porast cijena privremenog karaktera.

“Očekujemo da je najveći dio porasta cijena privremenog karaktera zbog rasta cijena energije. Došlo je i do porasta cijena poljoprivrednih proizvoda, međutim, i dalje se ne radi o velikom porastu. Porasla je cijena proizvoda koji građani često kupuju – voća, povrća, kruha… Cijena im se dugo nije mijenjala i zbog toga itekako vidimo tu inflaciju”, rekla je Švaljek.

Jačanje inflacije posljedica je ponajviše rasta cijena nafte i ostalih energenata u svijetu, s obzirom na jačanje potražnje tijekom oporavka gospodarstava od koronakrize.

“HNB ima veliku fleksibilnost u vođenju tečajne politike. Dobar dio inflacije (u Hrvatskoj) se uvozi, ugrađen je u cijene. Stabilnim tečajem mi možemo utjecati na cijene”, rekla je Švaljek.

Dodala je da u ovom trenutku ne vidi razlog da HNB reagira jer mjere HNB-a nisu fine i ne pogađaju samo jedan dio proizvoda.

Podsjetila je da živimo u razdoblju najnižih kamatnih stopa te da će doći do normalizacije monetarne politike i da se može dogoditi postupni rast kamatnih stopa.

“Bilo bi pogrešno misliti da će kamatne stope ostati na povijesno niskoj razini. Ne treba dizati paniku”, poručila je Švaljek.

Istaknula je i da bi, prema procjenama HNB-a, stopa inflacije u Hrvatskoj ove godine mogla iznositi oko 2,3 posto, a iduće bi godine stopa rasta cijena trebala biti niža nego ove.

Tagovi: Sandra Švaljek, kamatne stope, Europska središnja banka, Hrvatska narodna banka, prešutna prekoračenja
PROČITAJ I OVO
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
TRŽIŠTE
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
ZAGREB - U utorak je isteklo pravo na dividendu Zagrebačke banke. U usporedbi s cijenom na zatvaranju, dionica je pala za 5,4%, što je manje od dividendnog prinosa od 7,5%.
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
PROMJENE
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
LJUBLJANA - Mađarska banka OTP, koja je od veljače prošle godine vlasnik SKB banke i Nove KBM, planira spajanje banaka u drugoj polovici ove godine.
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
KREDITI
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
Gotovinski nenamjenski kredit HPB-a uz fiksne kamate od 4,95 % godišnje (EKS 5,96 %) osmišljen je za financiranje svih važnih životnih potreba i želja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE