GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Švaljek o aferi HNB: Zaključuje se naglo i diskreditira se ljude

Švaljek o aferi HNB: Zaključuje se naglo i diskreditira se ljude
AFERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.01.2022 / 13:09
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Zamjenica guvernera HNB-a Sandra Švaljek u N1 Studiju uživo komentirala je veliku aferu HNB-a. Osvrnula se i na ulaganje u obveznicu Erste banke te komentirala je li imala neke povlaštene informacije.

Podsjetimo, prema pisanju portala Index, u posljednjih dvadeset godina više od 40 zaposlenika HNB-a, među kojima guverner Boris Vujčić i viceguvernerka Sandra Švaljek, trgovalo je vrijednosnim papirima banaka za čiji je nadzor zadužen upravo HNB. Zabilježeno je, pišu, ukupno više od 400 transakcija u vrijednosti većoj od deset milijuna kuna.

“Ovdje se vrlo brzo i lako donose neki etički sudovi. Sve je bilo po zakonu, pa se onda tvrdi da je možda bilo po zakonu, ali možda nije bilo moralno. Mislim da se zaključuje naglo i da se diskreditiraju osobe, a po mom mišljenju, minimum etičkog standarda nalagao je da se svakom da priliku da iznosi činjenice i dokaze, pa čak i ako se radi o osobama na poziciji”, kazala je Švaljek za N1 televiziju.

“Moram ponoviti – nesumnjivo nisam povrijedila zakon. Druga stvar, uložila sam u obveznicu. Ako pogledate javno dostupne podatke, moj ulog je bio vrlo mali u odnosu na sve ostale koji su tada uložili u tu obveznicu pod potpuno jednakim uvjetima kao i ja, jer nisam uložila pod povlaštenim uvjetima”, poručila je.

Dodala je da su ti uvjeti bili poznati svima koji su razgovarali s osobnim bankarom i koji su imali priliku dobiti informacije o toj obveznici.

“Tom obveznicom nisam trgovala. Ja sam uložila i držala je do dospijeća. Neovisno od toga kakve sam informacije imala o toj banci, ako sam imala bilo kakve informacije, niti u jednom trenutku nisam tu informaciju zloupotrijebila da bi ostvarila osobnu dobit”, istaknula je Švaljek.

Naglasila je da se pogrešno govori da je cijelo to vrijeme, pet godina, bila u nekom odnosu s HNB-om. “To činjenično ne stoji. Bila sam vanjski član HNB-a pola godine od tog petogodišnjeg razdoblja. Nakon toga, tada više nisam imala nikakve veze s HNB-om do dospijeća te obveznice 2017. godine jer, kao što svi znamo, tada sam se bavila drugim stvarima.”

Ponovno je istaknula da obveznicom nije trgovala, a osvrnula se i na etičke standarde.

“Da je HNB svojom politikom u to vrijeme utjecala na cijenu obveznice, ja takvu informaciju ne bih iskoristila jer sam obveznicu držala do dospijeća. Trgovanja nije bilo. Etički standardi se s vremenom mijenjaju. Sama Europska središnja banka tvrdi da su etički standardi dinamička kategorija, da se vremenom unaprjeđuju i razvijaju najbolje prakse. Danas su se spoznaje bitno promijenile u odnosu na razdoblje prije deset ili 20 godina”, rekla je Švaljek.

Tagovi: Sandra Švaljek, povlaštene informacije, Hrvatska narodna banka, prešutna prekoračenja
PROČITAJ I OVO
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
DIVIDENDA
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
MOSKVA - Nadzorni odbor ruske Sberbanke preporučio je isplatu rekordnih dividendi od 750 milijardi rubalja (8,03 milijarde dolara), odnosno 50 posto neto dobiti banke, rekao je direktor banke German Gref.
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
KARIJERE
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
ZAGREB – Dalibor Ćubela novi je predsjednik Uprave Zagrebačke banke te će zamijeniti Ivana Vlahu koji preuzima poziciju predsjednika Uprave UniCredit Bank Austria. Nova imenovanja podliježu odobrenju nadzornih tijela.
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka objavila je "HUB Analize 78: Inflacija i kamatne stope: nova stvarnost 2024." gdje se istražuju dva ekonomska scenarija u europodručju za ovu godinu i početak 2025., odnosno predviđa se daljnje kretanje inflatornih pritisaka i kamatnih stopa za koje se ističe da počinju padati.
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
OTPUŠTANJA
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
BEČ - Otkazi u sklopu programa rezanja troškova švicarskog bankarskog diva UBS-a, najavljenog nakon preuzimanja Credit Suisse, odvijat će se u pet valova ove godine počevši od lipnja, izvijestile su u nedjelju novine SonntagsZeitung.
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
SMIRIVANJE
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
PODGORICA - Pozitivni trendovi crnogorskog bankarskog sektora svjedoče o njegovoj stabilnosti, koja nije ugrožena geopolitičkim tenzijama i brojnim vanjskim šokovima, izjavila je guvernerka Centralne banke (CBCG) Irena Radović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE