GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Švaljek o aferi HNB: Zaključuje se naglo i diskreditira se ljude

Švaljek o aferi HNB: Zaključuje se naglo i diskreditira se ljude
AFERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.01.2022 / 13:09
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Zamjenica guvernera HNB-a Sandra Švaljek u N1 Studiju uživo komentirala je veliku aferu HNB-a. Osvrnula se i na ulaganje u obveznicu Erste banke te komentirala je li imala neke povlaštene informacije.

Podsjetimo, prema pisanju portala Index, u posljednjih dvadeset godina više od 40 zaposlenika HNB-a, među kojima guverner Boris Vujčić i viceguvernerka Sandra Švaljek, trgovalo je vrijednosnim papirima banaka za čiji je nadzor zadužen upravo HNB. Zabilježeno je, pišu, ukupno više od 400 transakcija u vrijednosti većoj od deset milijuna kuna.

“Ovdje se vrlo brzo i lako donose neki etički sudovi. Sve je bilo po zakonu, pa se onda tvrdi da je možda bilo po zakonu, ali možda nije bilo moralno. Mislim da se zaključuje naglo i da se diskreditiraju osobe, a po mom mišljenju, minimum etičkog standarda nalagao je da se svakom da priliku da iznosi činjenice i dokaze, pa čak i ako se radi o osobama na poziciji”, kazala je Švaljek za N1 televiziju.

“Moram ponoviti – nesumnjivo nisam povrijedila zakon. Druga stvar, uložila sam u obveznicu. Ako pogledate javno dostupne podatke, moj ulog je bio vrlo mali u odnosu na sve ostale koji su tada uložili u tu obveznicu pod potpuno jednakim uvjetima kao i ja, jer nisam uložila pod povlaštenim uvjetima”, poručila je.

Dodala je da su ti uvjeti bili poznati svima koji su razgovarali s osobnim bankarom i koji su imali priliku dobiti informacije o toj obveznici.

“Tom obveznicom nisam trgovala. Ja sam uložila i držala je do dospijeća. Neovisno od toga kakve sam informacije imala o toj banci, ako sam imala bilo kakve informacije, niti u jednom trenutku nisam tu informaciju zloupotrijebila da bi ostvarila osobnu dobit”, istaknula je Švaljek.

Naglasila je da se pogrešno govori da je cijelo to vrijeme, pet godina, bila u nekom odnosu s HNB-om. “To činjenično ne stoji. Bila sam vanjski član HNB-a pola godine od tog petogodišnjeg razdoblja. Nakon toga, tada više nisam imala nikakve veze s HNB-om do dospijeća te obveznice 2017. godine jer, kao što svi znamo, tada sam se bavila drugim stvarima.”

Ponovno je istaknula da obveznicom nije trgovala, a osvrnula se i na etičke standarde.

“Da je HNB svojom politikom u to vrijeme utjecala na cijenu obveznice, ja takvu informaciju ne bih iskoristila jer sam obveznicu držala do dospijeća. Trgovanja nije bilo. Etički standardi se s vremenom mijenjaju. Sama Europska središnja banka tvrdi da su etički standardi dinamička kategorija, da se vremenom unaprjeđuju i razvijaju najbolje prakse. Danas su se spoznaje bitno promijenile u odnosu na razdoblje prije deset ili 20 godina”, rekla je Švaljek.

Tagovi: Sandra Švaljek, povlaštene informacije, Hrvatska narodna banka, prešutna prekoračenja
PROČITAJ I OVO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
NESLUŽBENO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
WASHINGTON/RIM - Europska središnja banka spremna je narediti talijanskom UniCreditu da prekine svoje poslovanje s Rusijom, rekle su dvije osobe upućene u rasprave, dok regulator vrši pritisak da prekine europske financijske veze s Moskvom.
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
TRŽIŠTE
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
ZAGREB - U utorak je isteklo pravo na dividendu Zagrebačke banke. U usporedbi s cijenom na zatvaranju, dionica je pala za 5,4%, što je manje od dividendnog prinosa od 7,5%.
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
PROMJENE
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
LJUBLJANA - Mađarska banka OTP, koja je od veljače prošle godine vlasnik SKB banke i Nove KBM, planira spajanje banaka u drugoj polovici ove godine.
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE