GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Švicarska: Rađa se najveća europska banka

Švicarska: Rađa se najveća europska banka
MEGA SPAJANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.09.2020 / 22:35
Autor: Siniša Malus
ŽENEVA - U Švicarskoj se sve glasnije govori o novoj banci koja bi trebala postati vodeći financijski div u kontinentalnoj Europi.

Čelnici najvećih švicarskih banaka UBS i Credit Suisse istražuju mogućnost spajanja, izvijestio je ciriški Inside Paradeplatz. Ako pregovori budu uspješni, spojena banka postat će najveća u Europi.

Glavni inicijator projekta je predsjednik uprave UBS-a Axel Weber, koji očekuje predsjedavanje upravnim odborom spojene banke, a predsjednik uprave došao bi iz Credit Suissea.

Weber na projektu surađuje s kolegom iz Credit Suissea Ursom Rohnerom. Šef UBS-a već je razgovarao o ideji spajanja banaka sa švicarskim ministrom financija Ulijem Maurerom. Prema izvorima Inside Paradeplatz, dogovor se može postići početkom sljedeće godine, a do kraja 2021. zajedničko poslovanje trebalo bi i započeti.

Izvor u konzultantskoj tvrtki Mckinsey uvjeravao je da će spojena banka "zasjeniti sve što je do sada postojalo u europskom financijskom centru", a nova će banka postati vodeći financijski div u kontinentalnoj Europi i natjecati se s anglo-azijskim HSBC-om te  američkim bankama. Nažalost, nakon spajanja možemo očekivati smanjenje broja zaposlenih u bankama za 10 do 20 posto, odnosno dogovor će pogoditi najmanje 15 tisuća radnih mjesta.

Švicarsko nadzorno tijelo je 2018. godine pregledalo financijske tvrtke Credit Suisse i UBS kako bi istražilo navodni bojkot mobilnih sustava za plaćanje Apple Pay i Samsung Pay. Službenici tržišnog natjecanja pokušali su utvrditi ometaju li banke sustave mobilnih plaćanja velikih tehnoloških tvrtki, ali na kraju nisu dokazali ništa.

Tagovi: Švicarska, Credit Suisse, UBS bank, Apple Pay, Samsung Pay, Axel Weber
PROČITAJ I OVO
Barclays preuzima Kensington Mortgage za 2,3 milijarde funti
AKVIZICIJE
Barclays preuzima Kensington Mortgage za 2,3 milijarde funti
LONDON - Britanska banka Barclays UK, podružnica matične tvrtke Barclays, kupit će britanskog hipotekarnog zajmodavca Kensington Mortgage za oko 2,3 milijarde funti (2,68 milijardi eura).
Sparkasse dovršio akviziciju Erste Carda
FINALIZACIJA
Sparkasse dovršio akviziciju Erste Carda
LJUBLJANA - Sparkasse banka je danas završila proces kupnje Erste Card, koja u Sloveniji ima ekskluzivno pravo izdavanja Diners Club kartica i sklapanja ugovora o prihvaćanju kartica na prodajnim mjestima.
Gotovina pomalo iščezava i u Njemačkoj
TRENDOVI
Gotovina pomalo iščezava i u Njemačkoj
BERLIN - Gotovina bi u Njemačkoj mogla iščeznuti, strahuje Udruga za novac i vrijednosti (BDGW).
NETS CEE i PBZ Card postaju strateški partneri u segmentu prihvata platnih kartica
KARTICE
NETS CEE i PBZ Card postaju strateški partneri u segmentu prihvata platnih kartica
ZAGREB - PBZ Card, u vlasništvu Privredne banke Zagreb, članice Intesa Sanpaolo Grupe, danas je objavio uvođenje novog modela strateškog partnerstva s društvom NETS CEE u području prihvata platnih kartica na prodajnim mjestima.
Banke u Sloveniji počele ukidati ležarine
POTEZI
Banke u Sloveniji počele ukidati ležarine
LJUBLJANA - Deželna banka Slovenije prva je banka u Sloveniji koja je nakon najave Evropske centralne banke o postepenom povećanju kamatne stope za polaganje viška likvidnosti odluči,la ukinuti tzv. ležarinu za depozite.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE