GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska banka daje tri milijarde za pomoć Ukrajini

Svjetska banka daje tri milijarde za pomoć Ukrajini
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2022 / 07:58
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Svjetska banka objavila je u utorak da priprema tri milijarde dolara hitne pomoći Ukrajini, od čega bi najmanje 350 milijuna moglo biti pušteno ovaj tjedan.

"Pripremamo paket potpore od 3 milijarde dolara u nadolazećim mjesecima, počevši s brzom isplatom od najmanje 350 milijuna dolara koji će biti dostavljen Upravnom odboru na odobrenje ovog tjedna", objavila je Svjetska banka u zajedničkom priopćenju s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Nakon ove isplate slijedi 200 milijuna dolara "za zdravstvo i obrazovanje", dodala je.

"Duboko smo šokirani i ožalošćeni razornim ljudskim i ekonomskim posljedicama rata u Ukrajini", istaknule su Svjetska banka i MMF koji namjeravaju "hitno" povećati svoju pomoć Kijevu.

"Ljudi se ubijaju, ranjavaju i prisiljavaju na bijeg, a nanosi se ogromna šteta fizičkoj infrastrukturi zemlje. Stojimo uz narod Ukrajine kroz ove užasne događaje", dodale su ove dvije institucije.

Svjetska banka je precizirala da će njezin paket pomoći uključivati “mobilizaciju financiranja od nekoliko razvojnih partnera”.

Sa svoje strane, MMF naglašava da će koristiti "svoj instrument brzog financiranja" koji bi njegov upravni odbor mogao ispitati "od sljedećeg tjedna".

Fond također podsjeća da će 2,2 milijarde dolara već biti dostupno "do kraja lipnja" u okviru drugog instrumenta pod nazivom "stand-by aranžman".

Ovaj se sporazum koristi za "brzo reagiranje na potrebe zemalja za vanjskim financiranjem i za potporu politikama koje su namijenjene izlasku iz kriznih situacija".

Tagovi: Svjetska banka, Ukrajina, Međunarodni monetarni fond
PROČITAJ I OVO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE