GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska banka odobrila nove inicijative za pomoć zemljama pogođenima katastrofama

Svjetska banka odobrila nove inicijative za pomoć zemljama pogođenima katastrofama
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.02.2024 / 10:51
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Svjetska banka je objavila da je odobrila nove inicijative kako bi se zemljama članicama pogođenim prirodnim katastrofama i drugim šokovima omogućio brz pristup hitnim sredstvima iz njihovih postojećih programa zajmova i tako im pomoglo odgovoriti na globalno okruženje u kojem je sve više kriza.

Ojačavanje alata banke za pripravnost i odgovor na krizne situacije omogućilo bi zemljama da odmah prime do 10 posto neisplaćenih sredstava iz postojećeg projektnog zajma ili drugog instrumenta za odgovor na hitne situacije.

Generalna direktorica Svjetske banke za operacije Anna Bjerde rekla je za Reuters da bi zemlja s neisplaćenih 3 milijarde dolara iz kreditnog portfelja od 5 milijardi dolara mogla trenutno ostvariti pristup 300 milijuna dolara u slučaju uragana, potresa ili pandemije, što je iznos likvidnosti koji bi je mogao spasiti od mnogih nevolja.

"Čujemo klijenta za klijentom, od zemalja s vrlo niskim primanjima do onih sa srednjim prihodima, kako govore 'Kad nastupi kriza, financijski smo nespremni i moramo napraviti razne užasne kompromise koje ne činimo želim napraviti'", navela je Bjerde.

Svjetska banka također će povećati pristup većem unaprijed dogovorenom kriznom financiranju u sklopu budućih programa kreditiranja, koji će zahtijevati provedbu reformi za jačanje pripravnosti na krizne situacije i druge institucionalne mjere za izgradnju otpornosti.

Treća komponenta koju je odobrio izvršni odbor Svjetske banke je širenje upotrebe proizvoda osiguranja od katastrofa za zaštitu od katastrofa velikih razmjera. To uključuje obveznice za katastrofe koje osiguravaju isplate osiguranja u slučaju uragana ili drugih katastrofa koje zadovoljavaju određene pragove.

Promjene su dio širih reformskih napora Svjetske banke za proširenje njezine misije i na suočavanje s klimatskim promjenama i drugim globalnim krizama te znatno povećanje njezinih kreditnih kapaciteta.

Tagovi: Svjetska banka, KATASTROFE, KLIMA
PROČITAJ I OVO
Banke u Hrvatskoj lani povećale dobit čak 91,2%
SNAŽAN RAST
Banke u Hrvatskoj lani povećale dobit čak 91,2%
ZAGREB - Banke u Hrvatskoj u prošloj su godini poslovale s dobiti od 1,36 milijardi eura, što je za 647,2 milijuna eura ili 91,2 posto više nego godinu ranije, pokazuju privremeni nerevidirani podaci o poslovanju kreditnih institucija koje je u četvrtak objavila Hrvatska narodna banka (HNB).
Erste: Vrlo dobri rezultati u prošloj godini
DOBRE BROJKE
Erste: Vrlo dobri rezultati u prošloj godini
BEČ - Potaknut dobrim operativnim rezultatima i povoljnim kamatnim okruženjem, Erste Group Bank AG ostvario je operativni rezultat od 5,5 milijardi eura u 2023. godini, što predstavlja rast od 38% u usporedbi s prethodnom godinom.
Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
REKORDI
Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) u 2023. godini ostvarila je neto dobit od 84.2 milijuna eura, što je za oko 42.4 milijuna eura manje no 2022. godine, kada je ostvarena jednokratna dobit od povoljne kupnje Nove hrvatske banke (NHB).
Zagrebačka banka najavljuje isplatu dividende
DIVIDENDA
Zagrebačka banka najavljuje isplatu dividende
ZAGREB - Zagrebačka banka objavljuje da Uprava i Nadzorni odbor Banke predlažu Glavnoj skupštini, za koju se planira da će biti održana 10. travnja 2024. donošenje odluke o isplati dividende imateljima redovnih dionica oznake ZABA-R-A u iznosu od 1,40 eura po dionici, koja bi se isplatila iz neto dobiti ostvarene u 2023. godini.
Kreditiranje kućanstava u eurozoni gotovo stagniralo na početku godine
STAGNACIJA
Kreditiranje kućanstava u eurozoni gotovo stagniralo na početku godine
FRANKFURT - Bankovni krediti kućanstvima u eurozoni gotovo su stagnirali u siječnju, uz najnižu stopu rasta u gotovo devet godina, pokazuju podaci Europske središnje banke (ECB).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE