GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska banka odobrila nove inicijative za pomoć zemljama pogođenima katastrofama

Svjetska banka odobrila nove inicijative za pomoć zemljama pogođenima katastrofama
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.02.2024 / 10:51
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Svjetska banka je objavila da je odobrila nove inicijative kako bi se zemljama članicama pogođenim prirodnim katastrofama i drugim šokovima omogućio brz pristup hitnim sredstvima iz njihovih postojećih programa zajmova i tako im pomoglo odgovoriti na globalno okruženje u kojem je sve više kriza.

Ojačavanje alata banke za pripravnost i odgovor na krizne situacije omogućilo bi zemljama da odmah prime do 10 posto neisplaćenih sredstava iz postojećeg projektnog zajma ili drugog instrumenta za odgovor na hitne situacije.

Generalna direktorica Svjetske banke za operacije Anna Bjerde rekla je za Reuters da bi zemlja s neisplaćenih 3 milijarde dolara iz kreditnog portfelja od 5 milijardi dolara mogla trenutno ostvariti pristup 300 milijuna dolara u slučaju uragana, potresa ili pandemije, što je iznos likvidnosti koji bi je mogao spasiti od mnogih nevolja.

"Čujemo klijenta za klijentom, od zemalja s vrlo niskim primanjima do onih sa srednjim prihodima, kako govore 'Kad nastupi kriza, financijski smo nespremni i moramo napraviti razne užasne kompromise koje ne činimo želim napraviti'", navela je Bjerde.

Svjetska banka također će povećati pristup većem unaprijed dogovorenom kriznom financiranju u sklopu budućih programa kreditiranja, koji će zahtijevati provedbu reformi za jačanje pripravnosti na krizne situacije i druge institucionalne mjere za izgradnju otpornosti.

Treća komponenta koju je odobrio izvršni odbor Svjetske banke je širenje upotrebe proizvoda osiguranja od katastrofa za zaštitu od katastrofa velikih razmjera. To uključuje obveznice za katastrofe koje osiguravaju isplate osiguranja u slučaju uragana ili drugih katastrofa koje zadovoljavaju određene pragove.

Promjene su dio širih reformskih napora Svjetske banke za proširenje njezine misije i na suočavanje s klimatskim promjenama i drugim globalnim krizama te znatno povećanje njezinih kreditnih kapaciteta.

Tagovi: Svjetska banka, KATASTROFE, KLIMA
PROČITAJ I OVO
Ukupni depoziti na kraju svibnja 56,4 mlrd. eura
DEPOZITI
Ukupni depoziti na kraju svibnja 56,4 mlrd. eura

ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, na osnovi stanja, ukupni depoziti (isključujući središnju državu) iznosili su na kraju svibnja 56,4 mlrd. eura.

Rezultati JPMorgana iznad očekivanja analitičara
DOBRE BROJKE
Rezultati JPMorgana iznad očekivanja analitičara
NEW YORK - Američka banka JP Morgan Chase zabilježila je u drugom tromjesečju ove godine neto dobit od 18,1 milijardu dolara (16,6 milijardi eura), što predstavlja rast od 25 posto na godišnjoj razini, ponajviše zahvaljujući boljim rezultatima u investicijskom bankarstvu i dobiti od vlasnički udio u It visi.
Vujčiću još jedan mandat na čelu HNB-a
OČEKIVANO
Vujčiću još jedan mandat na čelu HNB-a
ZAGREB - Hrvatski sabor u četvrtak je većinom izglasao još jedan (treći) šestogodišnji mandat Borisu Vujčiću na čelu Hrvatske narodne banke (HNB).
OTP na vrhu ljestvice banaka s najboljim rezultatima u Europi
NA VRHU
OTP na vrhu ljestvice banaka s najboljim rezultatima u Europi
BUDIMPEŠTA - OTP banka, najveći mađarski komercijalni zajmodavac, predvodi novu ljestvicu europskih banaka s najboljim rezultatima koju je objavio S&P Global Market Intelligence, navodi se u izvješću državnog medija MTI.
Regulatori kaznili Citigroup sa 136 milijuna dolara
KAZNA
Regulatori kaznili Citigroup sa 136 milijuna dolara
NEW YORK - Regulatori su kaznili Citigroup sa 136 milijuna dolara kazne zbog neuspjeha u rješavanju dugotrajnih nedostataka oko kontrola i upravljanja rizicima, što je udarac izvršnoj direktorici Jane Fraser dok pokušava preokrenuti divovsku njujoršku banku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE