GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska banka procjenjuje štetu radi prijave na EU-ove fondove

Svjetska banka procjenjuje štetu radi prijave na EU-ove fondove
ŠTETE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.02.2021 / 14:06
Autor: SEEbiz / H
SISAK - U Sisku je u srijedu boravila direktorica Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju Elisabette Capannelli kako bi se detaljnije upoznala sa štetama nakon potresa, te izvijestila da Svjetska banka radi na procjeni štete kao podlozi prijave za pomoć iz EU-ovih fondova i sredstava Svjetske banke.

“U ime Svjetske banke i cijelog tima izražavam sućut i razumijevanje zbog svega što se dogodilo, gubitka života i gubitka sredstava za normalan život ovih ljudi, odnosno ekonomskih gubitaka. Mi smo ovdje da vidimo kakvo je stanje u Sisku, jer je Svjetska banka dobila zadaću od hrvatske vlade da izradi brzu procjenu šteta i potreba, te tehnički dokument koji sada radimo, kao podlogu za prijavu za fondove i sredstva Svjetske banke. Već radimo na projektu koji uključuje javne zgrade i škole”, rekla je za boravka u Sisku Capannelli.

Tijekom njezina prošlotjednog posjeta Petrinji najavljeno je da će Svjetska banka, kao i kod zagrebačkog potresa 2020. godine, biti konzultant hrvatske Vlade u aplikaciji za sredstva iz europskog Fonda solidarnosti namijenjena obnovi nakon potresa koji su zahvatili Sisačko-moslavačku i okolne županije.

Očekuje se da će stručnjaci Svjetske banke u idućih mjesec dana završiti procjenu štete kako bi se najkasnije do 23. ožujka, do kada je utvrđen rok, mogla zatražiti sredstva iz Fonda solidarnosti.

Za obilaska pogona za proizvodnju PVC stolarije Čubela sistemi, upoznala se i s problemima poduzetnika čiji su pogoni i objekti stradali u potresu. Vlasnik tvrtke Tomislav Čubela je napomenuo kako će, zahvaljujući tome što je zadržao desetak radnika, već kroz tjedan dana ponovo započeti proizvodnju plastične stolarije.

Kako je rekao, svjestan će da će tvrtka u početku biti nesolventna, ali je izrazio i očekivanje da će država pritom pomoći. Na kraju je spomenuo kako je Ministarstvo gospodarstva već upoznao sa svojim namjerama i naporima da proizvodnju nastavi u Sisku.

“Gospođu Capannelli smo za kratkog sastanka upoznali s naporima koje ulažemo u normalizaciju života, ali to nećemo ostvariti bez ekonomske revitalizacije. Za razliku od drugih poduzetnika, Čubela je imao sreću da je već prije kupio ovu lokaciju i objekt koji sada ubrzano uređuje. I ovaj primjer potvrđuje kako je sada nužna reakcija resornih ministarstava i Vlade da im pomogne kako bi nastavili proizvodnju u cilju ekonomske revitalizacije ovog kraja”, rekla je gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček.

Tagovi: Svjetska banka, potres u Petrinji, Kristina Ikić Baniček, potres u Sisku, Elisabette Capannelli
PROČITAJ I OVO
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
EBRD i Privredna banka Zagreb potpisali instrument podjele rizika od 75 milijuna eura
PODJELA RIZIKA
EBRD i Privredna banka Zagreb potpisali instrument podjele rizika od 75 milijuna eura
ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokreće novi instrument podjele rizika za hrvatske banke, a Privredna banka Zagreb d.d. (PBZ), članica Grupe Intesa Sanpaolo, prva će se uključiti u instrument.
Kostić želi preuzeti još 17% Addiko banke
POVEĆANJE UDJELA
Kostić želi preuzeti još 17% Addiko banke
BEOGRAD - Srbijanski biznismen Miodrag Kostić preko svoje tvrtke Agri Europe Cyprus želi povećati svoj udio u Addiko Bank AG.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE