GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Talijanske banke mogle bi u 2021. i 2022. imati devet mlrd eura gubitaka

Talijanske banke mogle bi u 2021. i 2022. imati devet mlrd eura gubitaka
GUBICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.05.2021 / 16:28
Autor: SEEbiz / H
RIM - Talijanske banke mogle bi se u 2021. i 2022. godini suočiti s oko devet milijardi eura gubitaka po zajmovima zbog ekonomske štete koju je prouzročila pandemija koronavirusa, izračunala je talijanska središnja banka.

Iako je udio nenaplativih korporativnih zajmova još uvijek vrlo nizak i iznosi 1,5 posto, središnja banka upozorila je na prijetnju koju predstavlja sve veći udio zajmova koje klijenti još vraćaju, ali su prema međunarodnim računovodstvenim standardima označeni su kao „faza 2“.

Njihov je udio u drugoj polovini prošle godine porastao 11 posto i sada čini 10,7 posto ukupnih zajmova, a banke moraju za njih stavljati na stranu novac kako bi se pripremile za eventualne gubitke.

Banke su u kategoriju 'faze 2' uvrstile i gotovo trećinu zajmova pod moratorijem, nakon poziva regulatora da se pripreme na mogućnost da zajmoprimci možda neće moći nastaviti vraćati kredite kad završi razdoblje poticaja.

Krajem 2020. u Italiji je zamrznula otplata 147 milijardi eura kredita, što čini 9,1 posto kredita kod većih banaka. U eurozoni prosjek iznosi 2,6 posto.

Veći udio zajmova pod moratorijem, u brojnim slučajevima odobrenim sektorima najteže pogođenima pandemijom, podrazumijeva da velike talijanske banke imaju više zajmova klasificiranih kao faza 2 nego ostale banke u eurozoni.

Talijanski zajmodavci prošle su godine povećali rezervacije za nenaplative kredite za trećinu, što je pogodilo njihovu profitabilnost. Prosječni povrat na ulaganja u bankovnom sektoru pao je u prosincu 2020. na 1,9 posto, s pet posto u godini ranije kada se isključe jednokratne stavke.

Potaknute poreznim poticajima, talijanske su banke u drugoj polovini 2020. smanjile neplative zajmove u svojim bilancama za četvrtinu, na 103,6 milijardi eura ili 4,4 posto ukupnih zajmova, sa 6,1 posto krajem lipnja.

To je ispod referentnog praga od pet posto koji su postavile europske vlasti i manje je za trećinu u usporedbi s najvišom razinom u razdoblju nakon svjetske financijske krize 2008/2009. godine i dužničke krize eurozone.

Banke su prošle godine prodale 33 milijarde eura problematičnih zajmova, priopćila je središnja talijanska banka krajem prošlog tjedna.

Tagovi: talijanske banke, IntesaSanpaolo, UniCredit, Italija
PROČITAJ I OVO
HNB kreće s inicijativom za zakonske izmjene oko prekoračenja po tekućem računu
INICIJATIVE
HNB kreće s inicijativom za zakonske izmjene oko prekoračenja po tekućem računu
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) uputila je okružnicu bankama, kojom ih obavještava da pokreće inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o potrošačkom kreditiranju (ZPK) u vezi s odobravanjem prekoračenja po tekućem računu, izvijestili su u petak iz HNB-a.
Erste banka u prvoj polovini godine s 511 milijuna kuna neto dobiti
RAST
Erste banka u prvoj polovini godine s 511 milijuna kuna neto dobiti

ZAGREB - Erste banka je u prvoj polovini godine poslovala s 511,2 milijuna kuna neto dobiti, što je gotovo tri puta više nego u istom lanjskom razdoblju, kada je neto dobit iznosila 171,3 milijuna kuna, objavila je u petak ta banka.

HBOR kreditira projekte javnog sektora uz kamatne stope od 1,1 posto
KREDITIRANJE
HBOR kreditira projekte javnog sektora uz kamatne stope od 1,1 posto
ZAGREB - HBOR je snizio kamatne stope po programima Investicije javnog sektora i EU projekti te je kamatna stopa za ulaganja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, ustanova i agencija u njihovom većinskom vlasništvu s potpomognutih područja snižena na 1,1 posto, a za one s ostalih područja na 1,2 posto.
Lorenzo Ramajola na čelu UniCredit banke Slovenija
KARIJERE
Lorenzo Ramajola na čelu UniCredit banke Slovenija
LJUBLJANA - UniCredit banka Slovenija dobila je ovih dana novu upravu.
Krediti poduzećima pali treći uzastopni mjesec
KREDITIRANJE
Krediti poduzećima pali treći uzastopni mjesec
ANALIZA - Uz mjesečnu stopu pada za 0,5% ukupni krediti nefinancijskim društvima krajem svibnja spustili su se na 85,9 mlrd kuna pri čemu je i treći mjesec za redom zabilježena negativna stopa rasta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE