GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tko je najizgledniji kupac Addika?

Tko je najizgledniji kupac Addika?
OZBILJNA UTAKMICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.05.2024 / 09:23
Autor: Siniša Malus
BEČ - Priča oko preuzimanja Addiko banke u proteklih je desetak dana dobila nove zaplete.

Tri su igrača u ovom "ratu" - NLB, Alta Pay Group i Miodrag Kostić.

NLB je prije deset dana objavio ponudu za preuzimanje dionica Addika, cilj je "stjecanje kontrole nad Addikom za sve izdane i otvorene dionice", što znači da NLB želi preuzeti deset posto, odnosno sve dionice Addika na po cijeni od 20 eura, a koja uključuje nedavno izglasanu dividendu koja još nije isplaćena. Dioničari od slovenske banke praktički dobivaju ponudu od 18,74 eura, jer bi u svakom slučaju dobili izglasanu dividendu od 1,26 eura, bez obzira na ishod transakcije.

Miodrag Kostić preko Agri Europe Cyprus namjerava preuzeti 17 posto po cijeni od 16,24 eura po dionici nakon isplate dividende.

Addiko je ranije ovog tjedna objavio da Alta Pay, koja se natječe za udio u Addiko banci uz Agri Europe Cipar Miodraga Kostića i slovensku banku NLB, sada drži 9,63 posto dionica austrijske banke. Iz Alta Pay grupe navode da je od početka riječ o postupku stjecanja udjela od 29,59 posto dionica.

Addiko Bank AG objavila je u četvrtak da je srpska tvrtka Diplomat Pay, koju kontrolira Stefan Rodić, 20. ožujka ove godine od Alta Pay grupe uvjetno kupila 6,87 posto udjela u toj banci. Kako bečka banka navodi u priopćenju regulatoru, ta se transakcija odnosi na dionice koje Alta Pay još ne posjeduje, a koje su predmet još jednog uvjetnog kupoprodajnog ugovora. Zasebno, Diplomat Pay kupio je još 3,12 posto udjela kroz više transakcija od 26. ožujka do 10. travnja, izvijestio je Addiko.

No, promatrači ocjenjuju da se ne može provjeriti pouzdanost tih transakcija. Odnosno, pitanje je jesu li one zapravo dovršene.

Iako se utakmica tek zahuktala, mnogi su skloni reći da bi bilo veliko iznenađenje da Alta Pay na kraju bude pobjednik. Većina daje prednost NLB-u zato što je spreman platiti izdašnu premiju, ponajviše stoga što želi ući na hrvatsko tržište.

Prvi čovjek NLB-a Blaž Brodnjak u više je navrata izrazio želju za prodorom u Hrvatsku.

Osim što bi ta akvizicija NLB grupi osigurala veći opseg i mogućnosti jačanja poslovanja na tržištima na kojima je NLB već prisutan, posebno je podcrtao njezin značaj upravo s aspekta dodavanja “izuzetno važnog tržišta susjedne Republike Hrvatske”, opisujući ga i kao most prema drugim tržištima regije. U priči oko preuzimanja Addika, važan dio su i odobrenja nadležnih regulatornih tijela. U slučaju Hrvatske u prvom redu HNB-a.

U kontekstu Addika, Brodnjak je naglasio digitalnu dimenziju razvoja Addiko grupe kao specijalizirane banke za potrošače i mala i srednja poduzeća, uvjeren da bi to značajno nadopunilo NLB-ov univerzalni bankarski model i ubrzalo ispunjenje ambicija zacrtanih Strategijom 2030.

Tagovi: addiko, nlb, alta pay, macura, kostić, brodnjak
PROČITAJ I OVO
Brodnjak: Slovensko poslovno okruženje je nestabilno
OCJENE
Brodnjak: Slovensko poslovno okruženje je nestabilno
LJUBLJANA - Slovenija ne iskorištava razvojne potencijale i gubi konkurentnost. Između ostalog, trebala bi uspostaviti poticajnije okruženje za investicije, razvoj i inovacije te zapošljavanje kadrova kako bi kao otvoreno gospodarstvo bila konkurentnija, istaknuli su na ovogodišnjoj Bankarskoj konferenciji koja se održava danas u Brdu kod Kranja.
JPMorgan predviđa skok prihoda od investicijskog bankarstva od 30% u drugom tromjesečju
SKOK
JPMorgan predviđa skok prihoda od investicijskog bankarstva od 30% u drugom tromjesečju
NEW YORK - JPMorgan Chase povećao je svoje izglede za prihode od investicijskog bankarstva, predviđajući skok od 25% do 30% u drugom tromjesečju potaknut tržištima kapitala, rekao je u srijedu jedan od izvršnih direktora.
Šošić otkrio koliko će rasti mjesečne rate kredita
KREDITI
Šošić otkrio koliko će rasti mjesečne rate kredita
ZAGREB - U drugoj polovici godine može se očekivati povećanje rata kredita koji imaju kamatne stope vezane uz NRS, tu nacionalnu referentnu stopu koja je zapravo trošak izvora financiranja banaka.
Usporio godišnji rast ukupnih depozita
DEPOZITI
Usporio godišnji rast ukupnih depozita

ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, na osnovi stanja, ukupni depoziti (isključujući središnju državu) iznosili su na kraju travnja 56,1 mlrd. eura.

NLB objavila ponudu za preuzimanje dionica Addiko banke
PONUDA
NLB objavila ponudu za preuzimanje dionica Addiko banke
LJUBLJANA - NLB je danas objavila ponudu za preuzimanje Addiko banke. Nudi 20 eura po dionici, minus sve buduće isplate dividende. Ponuda će vrijediti do uključivo 16. kolovoza. NLB želi steći značajan većinski udio u banci sa sjedištem u Beču.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE