GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tomislav Sokol imenovan izvjestiteljem europskih pučana za novu Direktivu o potrošačkim kreditima

Tomislav Sokol imenovan izvjestiteljem europskih pučana za novu Direktivu o potrošačkim kreditima
IMENOVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.07.2021 / 10:14
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO), doc. dr. sc. Tomislav Sokol imenovan je izvjestiteljem Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu za novu Direktivu o potrošačkim kreditima.

Vijest je ovo koja dolazi samo dva tjedna nakon što je Europska komisija u sklopu Nove strategije EU za potrošače ovaj zakonodavni akt uputila u proceduru.

'Mogu sa zadovoljstvom potvrditi da me je Klub zastupnika EPP-a imenovao svojim izvjestiteljem za ovaj iznimno važan dosje. U razdoblju od deset godina, između 1997. i 2017., dug kućanstava u Europi povećao se s 39,3% na 50% nominalnog BDP-a. U 2017. godini nepodmireni iznos potrošačkih kredita u Europskoj uniji iznosio je oko 1.800 milijardi eura. S druge strane, 17% prigovora koja su zabilježila nadležna tijela odnose se upravo na potrošačke kredite. Glavni razlozi za prigovore potrošača vezani su uz visinu naknada, razna pitanja o informacijama koje je vjerovnik, odnosno davatelj kredita dužan pružiti potrošaču i naplatu dospjelih dugova. Sada krećemo u izradu jasnih pravila koja će poboljšati poziciju potrošača.' - ističe Sokol te napominje da će njegov cilj biti tijekom zakonodavnog postupka spriječiti da trošak usklađivanja s pravilima koja će donijeti nova Direktiva padne na leđa potrošača. 'Europska komisija procijenila je da bi trošak usklađivanja s novom Direktivom trebao iznositi oko 1,5 milijarde eura. S tim u vezi već sam danas na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) jasno dao do znanja povjereniku za pravosuđe Didieru Reyndersu da ću se amandmanima založiti za to da trošak usklađivanja snose banke, a nikako potrošači' - istaknuo je Sokol.

S obzirom na to da je važeća Direktiva kojom se uređuju potrošački krediti donesena još 2008. godine, ona ne odgovara potrebama modernog vremena u uvjetima digitalizacije i ubrzanog protoka novca kao i kupovine na internetu. Naime, zabilježen je podatak da je prošle godine 71% potrošača kupovalo na internetu, čemu je svakako doprinijela i kriza uzrokovana bolešću COVID-19. 'Osnažit ćemo poziciju potrošača u odnosu na kredite koji su sklopljeni na internetu. Osim toga, zadržat će se pravilo po kojem je potrošač ovlašten raskinuti ugovor o potrošačkom kreditu u roku od 14 dana od sklapanja tog ugovora. Također, potrošači će prije sklapanja ugovora morati dobiti sve potrebne informacije kako bi im se pomoglo pri uspoređivanju različitih ponuda kredita. Cilj je da potrošač na pregledan način, čak i na mobilnim uređajima, dobije uvid u bitne informacije o kreditu' - napominje Sokol.

Direktiva predviđa i obvezu procjene kreditne sposobnosti potrošača koja će utjecati na odobravanje kredita, a budući da se takve procjene u zadnje vrijeme sve češće rade algoritamski, korištenjem umjetne inteligencije, nova pravila pružit će mogućnost potrošaču da ospori odluku koja je donesena automatiziranim sredstvima. Uz to, davatelji kredita morat će sve nužne informacije dati potrošaču i za kredite koji se odobravaju za iznos manji od 200 eura, što do sad nije bio slučaj.

Sokol očekuje da bi stajalište Europskog parlamenta o novoj Direktivi trebalo biti usvojeno do kraja godine s ciljem da se do kraja francuskog predsjedanja Vijećem EU okonča zakonodavan postupak donošenja ove Direktive.

Tagovi: Tomislav Sokol, Europski parlament, Direktiva o potrošačkim kreditima
PROČITAJ I OVO
Tekuća dobit kreditnih institucija u devet mjeseci 2021. skočila skoro 60%
SKOK
Tekuća dobit kreditnih institucija u devet mjeseci 2021. skočila skoro 60%
ZAGREB - U prvih devet mjeseci 2021. godine kreditne institucije iskazale su tekuću dobit od četiri milijarde kuna, što je 1,5 milijardi kuna ili 59,3 posto više u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, priopćila je u srijedu Hrvatska narodna banka (HNB), nakon sjednice Savjeta HNB-a.
KentBanka drugu godinu zaredom najbrže rastuća banka u Hrvatskoj
RAST
KentBanka drugu godinu zaredom najbrže rastuća banka u Hrvatskoj
ZAGREB - KentBanka nastavlja uspješno poslovati, rasti i razvijati poslovanje te je i u prvih devet mjeseci prošle godine bila najbrže rastuća banka u Hrvatskoj.
Južnoj Africi zajam Svjetske banke od 750 milijuna dolara za oporavak od koronakrize
ZAJAM
Južnoj Africi zajam Svjetske banke od 750 milijuna dolara za oporavak od koronakrize
CAPE TOWN - Svjetska banka odobrila je zajam od 750 milijuna dolara Južnoj Africi povezan s covid-19, s ciljem zaštite siromašnih i podrške gospodarskom oporavku od pandemije, priopćila je u petak južnoafrička Nacionalna riznica.
Intesa Sanpaolo će manjinskim dioničarima isplatiti otpremninu od 830 kuna po dionici PBZ-a
ISTISKIVANJE
Intesa Sanpaolo će manjinskim dioničarima isplatiti otpremninu od 830 kuna po dionici PBZ-a
ZAGREB - Talijanska Intesa grupa, vlasnik 97,47 posto dionica PBZ-a, ušla je u završnicu istiskivanja malih dioničara iz vlasništva.
Švaljek o aferi HNB: Zaključuje se naglo i diskreditira se ljude
AFERE
Švaljek o aferi HNB: Zaključuje se naglo i diskreditira se ljude
ZAGREB - Zamjenica guvernera HNB-a Sandra Švaljek u N1 Studiju uživo komentirala je veliku aferu HNB-a. Osvrnula se i na ulaganje u obveznicu Erste banke te komentirala je li imala neke povlaštene informacije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE