GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U BiH uvode tromjesečni moratorij na kredite, gubici oko 450 milijuna eura

U BiH uvode tromjesečni moratorij na kredite, gubici oko 450 milijuna eura
MORATORIJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.04.2020 / 12:40
Autor: SEEbiz / H
SARAJEVO - Banke u Bosni i Hercegovini omogućit će tromjesečni moratorij na otplatu kredita osobama koje zbog pandemije prouzročene koronavirusom ostanu bez redovitih mjesečnih primanja, najavili su u petak iz Agencije za bankarstvo Federacije BiH.

Kako je navedeno u priopćenju te agencije, moratorij bi značio da u razdoblju od tri mjeseca miruju sve obveze po dospjelim ratama kredita i kamata a nakon tog razdoblja ostaje mogućnost dodatnog dogovora banaka i njihovih klijenata.

Ova mjera neće se odnositi na zaposlene u državnom sektoru i javim službama no i oni iznimno mogu zatražiti od banaka prilagodbu kreditnih obveza ukoliko im je član obitelji ostao bez posla pa više ne mogu plaćati ranije ugovorene rate.

"Razumijemo strah građana i zahtjeve kojima je dio javnosti tražio moratorij za sve ali nemoguća je odluka kojom bi u jednak status bio stavljen zaposlenik koji je ostao bez posla sa zaposlenikom državne tvrtke koji ima redovite prihode. Ista logika važi i za pravne osobe", naveli su iz Agencije za bankarstvo.

Suglasnost na uvođenje moratorija ranije je dala Središnja banka BiH pa se očekuje da će slične mjere biti uvedene i u Republici Srpskoj.

Provedbene mjere odnosno donošenje podzakonskih akata kojima bi se uredila takva mogućnost u BiH su dio ovlasti koje pripadaju entitetima odnosno njihovim agencijama za bankarstvo.

Vlasti u BiH još nisu iznijele cjelovite procjene o gubicima koji čekaju gospodarstvo u toj zemlji zbog poremećaja što ih je pouzročila pandemija izazvana koronavirusom.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u petak je kazao kako je jasno samo da se gubici gomilaju iz dana u dan a za sada se može govoriti o šteti od približno 400 milijuna eura.

"To nije konačni iznos i zbog toga pripremamo mjere. Ne želimo davati nikakva obećanja koja ne možemo ispuniti a mjere ćemo dogovoriti s gospodarstvenicima", kazao je Dodik novinarima u Banjoj Luci ponavljajući svoju raniju tezu kako bi Središnja banka BiH trebala smanjiti iznos obveznih deviznih rezervi i na taj način pokriti "minus" koji će se pojaviti zbog gospodarske krize.

On tvrdi kako Središnja banka može bez većih poteškoća na taj način "upumpati" 450 milijuna eura u novčane tokove smanjujući stopu obveznih deviznih rezervi.

Na ovu Dodikovu tezu ranije su regirali upozorenjem iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da bi se na taj način srušio mehanizam valutnog odbora na kojemu funkcionira Središnja banka BiH.

Ukoliko se to dogodi, poručili su iz MMF-a, BiH više ne treba računati na njihove kredite.

Predsjedatelj Doma naroda parlamenta BiH Dragan Čović ocijenio je kako njegova zemlja neće moći izdržati teret sadašnje krize bez značajne međunarodne financijske potpore.

Dodao je kako BiH kao država vjerojatno neće biti u prilici otplaćivati dugove dospjele po kreditima od međunarodnih financijskih institucija pa će i njoj trebati moratorij.

"Ja ću predložiti da se pokušamo dogovoriti sa svima onima kojima smo dužni servisirati naš vanjski dug da možda dobijemo moratorij otplate na 12 mjeseci. To u startu znači oko 500 milijuna eura prema Svjetskoj banci, Europskoj investicijskoj banci i drugima", kazao je Čović za "Dnevni avaz" dodajući kako je novce namijenjene otplati kredita nužno preusmjeriti za stabiliziranje gospodarstva i socijalnog stanja.

Tagovi: moratorij, moratorij na kredite, Međunarodni monetarni fond, Centralna banka BiH, Milorad Dodik, Dragan Čović
PROČITAJ I OVO
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
KREDITI
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
Gotovinski nenamjenski kredit HPB-a uz fiksne kamate od 4,95 % godišnje (EKS 5,96 %) osmišljen je za financiranje svih važnih životnih potreba i želja.
Radnici njemačke Postbank glasaju o štrajku usred spora oko plaća
ŠTRAJK
Radnici njemačke Postbank glasaju o štrajku usred spora oko plaća
BERLIN - Sindikalni čelnici zatražili su od radnika njemačke Postbanke da odobre štrajkove na neodređeno vrijeme protiv banke nakon što posljednji krug pregovora o kolektivnom pregovaranju nije postigao dogovor o zahtjevima za sigurnost plaća i posla.
U Njemačkoj sve manje bankomata; evo gdje građani podižu novac
TRENDOVI
U Njemačkoj sve manje bankomata; evo gdje građani podižu novac
BERLIN - Podizanje gotovine za kupnju postaje sve popularnije među potrošačima u Njemačkoj. Ukupni obujam gotovinskih plaćanja lani je porastao za dobrih 20 posto na 12,31 milijardu eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE