GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Crnogorskoj komercijalnoj banci pronevjereno 14 miliona eura sa računa 200 klijenata

U Crnogorskoj komercijalnoj banci pronevjereno 14 miliona eura sa računa 200 klijenata
PRONEVJERA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.06.2022 / 07:42
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Crnogorska komercijalna banka (CKB) pokrenula je od početka godine 30 disciplinskih postupaka protiv zaposlenih zbog pronevjera 14 miliona eura sa računa 200 klijenata, a većina je završila otkazom.

Prema informacijama Pobjede, bivši radnici kojima je prekinut radni odnos tužili su CKB i traže nadoknadu štete, ali o tome nisu željeli zvanično da se oglašavaju, prenosi agencija Mina.

Banka je u februaru otkrila zloupotrebe u filijalama u Podgorici i Baru, u sektoru privatnog bankarstva čiji su službenici raspolagali novcem klijenata.

Slučaj je prijavljen Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) koji je pokrenuo istragu, a banka je tada podnijela krivičnu prijavu protiv dvoje zaposlenih. Krajem aprila SDT-u je prijavljen i bivši izvršni direktor Pal Kovač, kojeg sumnjiče da su pronevjere nastale jer on nije savjesno radio svoj posao.

U CKB-u nisu željeli da komentarišu tužbe radnika, kao ni odluke nadležnih institucija. Na pitanje Pobjede da li je tačno da su disciplinske postupke usmjerili prvenstveno ka šalterskim službenicima, koji su izvršavali naloge pretpostavljenih, iz banke su odgovorili da sve radnike tretiraju jednako.

- U skladu sa internim regulativama banke, sprovedeni su i postupci utvrđivanja odgovornosti za povredu radne obaveze kojima su obuhvaćeni i zaposleni na upravljačkim pozicijama. CKB se prema svim licima za koja se utvrdi postojanje osnova sumnje da su izvršila krivično djelo određuje na jednak način, bez obzira na njihov status ili poziciju u banci, kazali su iz banke.

Oni su dodali da se krivične prijave koje su podnijeli odnose na moguće zloupotrebe položaja u privrednom poslovanju koje su za posljedicu imale sticanje protivpravne imovinske koristi, odnosno zloupotrebu položaja koja se ogledala i u nevršenju dužnosti.

Zbog zloupotreba u CKB banci vanrednu kontrolu pokrenula je vrhovna monetarna institucija, koja sagledava propuste u funkcionisanju interne kontrole.

Iz CKB-a je ranije saopšteno da će nadoknaditi štetu svim klijentima, te da će taj proces uskoro biti uspješno okončan. Banka, koja ima najveći tržišni udio u Crnoj Gori, je na kraju prošle godine ostvarila 10,83 miliona eura dobiti.

Tagovi: Crnogorska komercijalna banka, Specijalno državno tužilaštvo
PROČITAJ I OVO
NLB Komercijalna banka kreće u prinudni otkup akcija
OTKUP
NLB Komercijalna banka kreće u prinudni otkup akcija
BEOGRAD – Skupština NLB Komercijalne banke danas je donela odluku o prinudnom otkupu akcija.
Adrović: Kamate na kredite rast će već u srpnju
KAMATNE STOPE
Adrović: Kamate na kredite rast će već u srpnju
ZAGREB - Direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović bio je gost N1 Studija uživo. Govorio je o rastu kamata na kredite, uvođenju eura i bankarskom sustavu u Hrvatskoj.
NBS: Privremena mera za izračunavanje kapitala banaka
ODLUKE
NBS: Privremena mera za izračunavanje kapitala banaka
BEOGRAD – Izvršni odbor Narodne banke Srbije u sredu je na vanrednoj sednici usvojio Odluku o privremenoj meri koja se odnosi na izračunavanje kapitala banke kojom se daje mogućnost bankama da ublaže negativne efekte promene cena hartija od vrednosti na kapital, nastale usled poremećaja na globalnim finansijskim tržištima.
Zagrebačka banka i Feelsgood surađuju na projektima s društvenim učinkom
SURADNJA
Zagrebačka banka i Feelsgood surađuju na projektima s društvenim učinkom
ZAGREB - Zagrebačka banka i Feelsgood Capital Partners sklopili su u utorak ugovor o poslovnoj suradnji kojim se planira suradnja na projektima koji mogu ostvariti mjerljiv i namjeravan društveni učinak, priopćili su potpisnici.
Zaba na vrhu: Čak pet banaka među deset najprofitabilnijih tvrtki u Hrvatskoj
PROFITABILNOST
Zaba na vrhu: Čak pet banaka među deset najprofitabilnijih tvrtki u Hrvatskoj
ZAGREB - Listu prošlogodišnjih dobitaša više nego uvjerljivo predvodi Zagrebačka banka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE