GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Federaciji BiH Agencija za bankarstvo preuzela upravljanje Sberbankom

U Federaciji BiH Agencija za bankarstvo preuzela upravljanje Sberbankom
PROTIV PANIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2022 / 18:56
Autor: SEEbiz / H
SARAJEVO - Agencija za bankarstvo Federacije BiH preuzima upravljanje Sberbankom BH, potvrdio je u nedjelju direktor agencije Jasmin Mahmuzić pošto su poslovnice te banke zadnjih dana opsjedali brojni klijenti nastojeći podići svoje novce u strahu od zapadnih sankcija kojima je izložen ruski bankarski sektor.

"Klijenti mogu tražiti svoje novce, banka i bankomati će raditi normalno, online servisi će raditi normalno", kazao je Mahmuzić na izvanrednoj konferenciji za novinstvo u Sarajevu.

Ustvrdio je da je Sberbank BH potpuno stabilna, a svi depoziti u njoj sigurni jer je ta banka kao i druge u regiji u sastavu grupacije sa sjedištem u Beču i nad kojom Rusija nema nikakvih izravnih ingerencija pa tako i njezino funkcioniranje unutar SWIFT sustava plaćanja ne može biti dovedeno u pitanje.

Klijente Sberbank BH Mahmuzić je ipak pozvao da budu strpljivi i računaju na dnevna ograničenja za isplatu depozita te je najavio da će sve poslovnice banke od ponedjeljka redovito raditi.

Sberbak u BiH ima dvije glavne podružnice registrirane u Sarajevu odnosno u Banjoj Luci, a kontrolu nad njihovim poslovanjem provode entitetske agencije za bankarstvo.

Agencija u Republici Srpskoj još nije poduzela izvanredne mjere nadzora i kontrole po uzoru na one u Federaciji BiH.

U studenom 2021. godine AIK Banka iz Beograda, Gorenjska banka iz Kranja i konzorcij AEC potpisali su kupoprodajni ugovor sa Sberbank Europe AG o preuzimanju banaka s ovim nazivom u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i Mađarskoj.

Tagovi: Sberbank BH, Sberbank, Federacija BiH
PROČITAJ I OVO
Restrukturiranje Commerzbanka bit će okončano prije roka
ROKOVI
Restrukturiranje Commerzbanka bit će okončano prije roka
FRANKFURT - Commerzbank napreduje brže od očekivanog u svom planu otpuštanja oko 10.000 radnih mjesta u sklopu velikog programa restrukturiranja, prema njezinom izvršnom direktoru Manfredu Knofu.
Dio klijenata već je dobio povećane rate kredita
KREDITI
Dio klijenata već je dobio povećane rate kredita
ZAGREB - Mjesečno će korisnik plaćati 7,61 euro više, što je oko 57 kuna više, dok će na godišnjoj razini morati izdvajati 91,32 eura više ili 685 kuna više (tečaj 7,5). Naravno, povećanje ovisi o parametrima konkretnog kredita.
Promjene u Nadzornom odboru Slatinske banke
NADZORNICI
Promjene u Nadzornom odboru Slatinske banke
SLATINA - Sukladno Odluci Glavne skupštine od 28. ožujka 2022. godine i dobivenim prethodnim suglasnostima Hrvatske narodne banke, Slatinska banka d.d. objavljuje da se Nadzorni odbor Banke od 1. srpnja 2022. godine sastoji od tri člana i to Domagoj Petrinović, Domagoj Karačić i Anita Zelić.
Milan M. Cvikl novi je viceguverner Banke Slovenije
IMENOVANJA
Milan M. Cvikl novi je viceguverner Banke Slovenije
LJUBLJANA - Slovenski parlament je s 54 glasa za i 25 protiv imenovao Milana M. Cvikla viceguvernerom Banke Slovenije.
Banka Slovenije ublažila neka ograničenja na području kreditiranja stanovništva
POTEZI
Banka Slovenije ublažila neka ograničenja na području kreditiranja stanovništva
LJUBLJANA - Banka Slovenije promijenila je makrobonitetna ograničenja za kreditiranje stanovništva i dala bankama veću slobodu u procjeni kome odobravaju kredite. U isto vrijeme, banke će od iduće godine morati povećati rezervni kapital.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE