GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U prvih šest mjeseci dobit kreditnih institucija skočila 51,3%

U prvih šest mjeseci dobit kreditnih institucija skočila 51,3%
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.08.2021 / 18:57
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U prvih šest mjeseci ove godine dobit kreditnih institucija iznosila je 2,6 milijardi kuna, što je za 51,3 posto više u odnosu na isto razdoblje u 2020. godini, izvijestila je u ponedjeljak Hrvatska narodna banka (HNB).

Najveću dobit u tom razdoblju imala je Zagrebačka banka, 707,5 milijuna kuna, a potom Erste banka, 511 milijuna kuna te Privredna banka Zagreb, 475,4 milijuna kuna.

HNB u svom komentaru kretanja u bankovnom sustavu u prvom polugodištu ove godine navodi da su pokazatelji profitabilnosti porasli u odnosu na njihovu vrijednost na kraju lanjskoga usporedivog razdoblja, pri čemu se prinos na imovinu (ROA) povećao s 0,8 posto na 1,1 posto, a prinos na kapital (ROE) s 5,6 posto na 8,1 posto.

Nadalje, ukupna imovina kreditnih institucija u prvih šest ovogodišnjih mjeseci povećala se u odnosu na kraj 2020. za 15,5 milijardi kuna ili 3,4 posto te je iznosila 478 milijardi kuna. Najveći porast u imovini odnosio se na depozite kod HNB-a i na dane kredite i predujmove, napomenuli su iz HNB-a.

Najveću imovinu na kraju lipnja imala je Zagrebačka banka, 127,5 milijardi kuna, pa Privredna banka Zagreb, 97 milijardi kuna te Erste banka, 79,9 milijardi.

Također, kako su naveli iz HNB-a, povećanje ukupnih kredita i predujmova za 3,2 posto (bruto iznos) i smanjenje neprihodujućih kredita (NPL) za 3,5 posto rezultiralo je daljnjim smanjenjem udjela NPL-ova u ukupnim kreditima, s 5,4 posto na kraju 2020. na 5,1 posto na kraju prvog polugodišta ove godine.

Na smanjenje ukupnih NPL-ova utjecalo je njihovo smanjenje kod nefinancijskih društava, zbog čega se udio NPL-ova u kreditima tom sektoru smanjio s 12,5 posto na 11,6 posto. NPL-ovi su se nastavili povećavati u portfelju kredita kućanstvima, no zahvaljujući rastu kredita i predujmova tom sektoru udio NPL-ova zadržao se na 7,1 posto, izvijestili su iz HNB-a.

Apostrofirali su da su učinci zadržavanja dobiti i ciljanih regulatornih prilagodbi vezanih uz pandemiju u prošloj godini i nadalje vidljivi u vrlo visokim vrijednostima ključnih pokazatelja kapitaliziranosti bankovnoga sustava. Na kraju prvoga polugodišta 2021. stopa ukupnoga kapitala bankovnoga sustava tako je iznosila 25,4 posto, a sve kreditne institucije imale su stopu ukupnoga kapitala veću od minimuma od osam posto.

Likvidnost bankovnoga sustava mjerena koeficijentom likvidnosne pokrivenosti (LCR) i nadalje je na visokoj razini (186 posto), pri čemu su sve kreditne institucije zadovoljavale propisane minimalne likvidnosne zahtjeve, dodali su iz HNB-a.

Tagovi: Zagrebačka banka, poslovni rezultati, povrat na kapital, Privredna banka Zagreb, Erste, Hrvatska poštanska banka, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Restrukturiranje Commerzbanka bit će okončano prije roka
ROKOVI
Restrukturiranje Commerzbanka bit će okončano prije roka
FRANKFURT - Commerzbank napreduje brže od očekivanog u svom planu otpuštanja oko 10.000 radnih mjesta u sklopu velikog programa restrukturiranja, prema njezinom izvršnom direktoru Manfredu Knofu.
Dio klijenata već je dobio povećane rate kredita
KREDITI
Dio klijenata već je dobio povećane rate kredita
ZAGREB - Mjesečno će korisnik plaćati 7,61 euro više, što je oko 57 kuna više, dok će na godišnjoj razini morati izdvajati 91,32 eura više ili 685 kuna više (tečaj 7,5). Naravno, povećanje ovisi o parametrima konkretnog kredita.
Promjene u Nadzornom odboru Slatinske banke
NADZORNICI
Promjene u Nadzornom odboru Slatinske banke
SLATINA - Sukladno Odluci Glavne skupštine od 28. ožujka 2022. godine i dobivenim prethodnim suglasnostima Hrvatske narodne banke, Slatinska banka d.d. objavljuje da se Nadzorni odbor Banke od 1. srpnja 2022. godine sastoji od tri člana i to Domagoj Petrinović, Domagoj Karačić i Anita Zelić.
Milan M. Cvikl novi je viceguverner Banke Slovenije
IMENOVANJA
Milan M. Cvikl novi je viceguverner Banke Slovenije
LJUBLJANA - Slovenski parlament je s 54 glasa za i 25 protiv imenovao Milana M. Cvikla viceguvernerom Banke Slovenije.
Banka Slovenije ublažila neka ograničenja na području kreditiranja stanovništva
POTEZI
Banka Slovenije ublažila neka ograničenja na području kreditiranja stanovništva
LJUBLJANA - Banka Slovenije promijenila je makrobonitetna ograničenja za kreditiranje stanovništva i dala bankama veću slobodu u procjeni kome odobravaju kredite. U isto vrijeme, banke će od iduće godine morati povećati rezervni kapital.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE