GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U siječnju ukupna aktiva HNB-a smanjena za 4,2 milijarde kuna u odnosu na prosinac

U siječnju ukupna aktiva HNB-a smanjena za 4,2 milijarde kuna u odnosu na prosinac
AKTIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.03.2018 / 10:36
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Nakon što je krajem 2017. ukupna aktiva Hrvatske narodne banke (HNB) premašila 127 milijardi kuna nominalno dosegnuvši povijesno najvišu razinu, u siječnju je u odnosu na prosinac smanjena za 3,3 posto ili 4,2 milijarde kuna, na ukupno 123 milijarde kuna, dok je u odnosu na siječanj prošle godine viša za 10,8 milijardi kuna ili 9,6 posto, kaže se u analizi Raiffeisebanke (RBA).

Promjene su, navodi se, odraz kretanja inozemne aktive koja čini 99 posto aktive te predstavlja kunsku protuvrijednost međunarodnih pričuva HNB-a.

Strukturu inozemne aktive čine oročeni depoziti u stranim bankama, plasmani u vrijednosne papire, posebna prava vučenja, efektiva i depoziti po viđenju u stranim bankama te pričuvna pozicija kod MMF-a koji su u bilanci HNB-a iskazani u kunama. Pri tome su značajne promjene zabilježile stavke efektive i depozita po viđenju u stranim bankama te oročeni depoziti u stranim bankama.

U pasivi bilance HNB-a najveći udio, nešto iznad 72 posto, čini primarni novac koji je krajem siječnja ove godine iznosio 88,9 milijardi kuna. Na godišnjoj razini zabilježen je rast od gotovo 20 posto s tim da je najznačajniji rast zabilježen u stavci depoziti kreditnih institucija (24 posto).

Izraženi u eurima, inozemna aktiva ili bruto međunarodne pričuve su uz mjesečni i godišnji rast na kraju siječnja dosegnule 16,2 milijarde eura. To je nominalno povijesno najviši iznos, a promjene u kunskim i deviznim izrazima odražavaju i tečajna kretanja. Naime u valutnoj strukturi ukupnih pričuva najveći udio čine ulaganja u eurima, a slijede ih ulaganja u američkim dolarima te posebnim pravima vučenja.

U odnosu na prosinac ukupne pričuve više su za 522 milijuna eura ili 3,3 posto, što je i rezultat jačanja kune u odnosu na euro za 1,3 posto dok je u odnosu na siječanj prošle godine zabilježen rast za 1,6 milijarde eura ili 11,2 posto.

Analitičari RBA ističu kako je nastavak rasta iznosa bruto međunarodnih pričuva i u ovoj godini prvenstveno posljedica kupnje deviza od banaka (u siječnju je naime provedena devizna intervencija HNB-a pri čemu je od banaka otkupljeno 405,5 milijuna eura), ali i više razine ugovorenih repo poslova.

Neto međunarodne pričuve u siječnju su zabilježile rast od 2,5 posto ili 0,3 milijarde eura te su iznosile 14,1 milijardu eura.

"Vrijednost međunarodnih pričuva dostatna je za pokriće nešto više od osam mjeseci vrijednosti roba i usluga te u potpunosti pokriva trenutne obveze prema inozemnim vjerovnicima koje dospijevaju do kraja ove godine u iznosu od 7,7 milijardi eura. Dakle, trenutni iznos međunarodnih pričuva dostatan je za uspješno provođenje monetarne politike, odnosno održavanje stabilnosti tečaja te financiranja eventualnih neravnoteža u bilanci plaćanja", zaključuje se u analizi RBA.

Tagovi: aktiva HNB-a, Hrvatska narodna banka, devizne rezerve
PROČITAJ I OVO
Davidson Kempner kupuje portfelj loših kredita grčkog Alpha Banka
LOŠI KREDITI
Davidson Kempner kupuje portfelj loših kredita grčkog Alpha Banka
ATENA - Grčki Alpha Bank objavio je danas kako je odabrao američki investiicijski fond za kupca njegova portfelja loših kredita.
EBF: Banke su spremne nastaviti pružati podršku poduzećima i građanima
SPREMNOST
EBF: Banke su spremne nastaviti pružati podršku poduzećima i građanima
ZAGREB - Banke u Europi su spremne nastaviti pružati podršku poduzećima i stanovništvu unatoč povećanoj nesigurnosti i neizvjesnosti u pogledu brzine i snage gospodarskog oporavka, poručeno je sa sastanka uprave Europske bankovne federacije, koja okuplja udruge banaka iz 32 države.
Italija izabrala Bank of America i Orrick za savjetnike u privatizaciji MPS-a
NESLUŽBENO
Italija izabrala Bank of America i Orrick za savjetnike u privatizaciji MPS-a
MILANO - Talijansko ministarstvo financija izabralo je Bank of America i Orrick za financijske i pravne savjetnike za privatizaciju spašene banke Monte dei Paschi (MPS), rekla su Reutersu četiri izvora bliska tom pitanju.
Svjetska banka osigurala 12 milijardi dolara za borbu protiv covida-19
FINANCIRANJE
Svjetska banka osigurala 12 milijardi dolara za borbu protiv covida-19
WASHINGTON - Svjetska banka izdvojila je 12 milijardi dolara za kupnju i distribuciju cjepiva protiv koronavirusa te za testove i lijekove za borbu protiv covida-19, rekao je u petak predsjednik Svjetske banke David Malpass na sastanku ministara financija G20 i središnjih banaka.
EBRD uspješno izdao obveznice u iznosu od 1,5 milijardi dolara
OBVEZNICE
EBRD uspješno izdao obveznice u iznosu od 1,5 milijardi dolara
LONDON - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uspješno je lansirala globalnu emisiju obveznica u iznosu od 1,5 milijardi USD, treću od početka godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE