GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Sloveniji presuđeno da je ugovor o kreditu s valutnom klauzulom CHF ništetan

U Sloveniji presuđeno da je ugovor o kreditu s valutnom klauzulom CHF ništetan
ŠVICARAC
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.08.2017 / 10:04
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Udruga Franak upozorila je u ponedjeljak da je u Sloveniji konačno presuđeno kako je ugovor o kreditu s valutnom klauzulom CHF ništetan, a napominju i da ta zemlja priprema zakon o konverziji CHF kredita po uzoru na hrvatski.

Nakon što je Viši sud u Mariboru u lipnju odlučio na temelju žalbe tužitelja da valutna klauzula CHF nije poštena valutna klauzula te je vratio postupak sudu prvoga stupnja na ponovno odlučivanje, saznajemo od prijateljskog Združenja Frank da je donesena i prva prvostupanjska presuda kojom je presuđeno da je kompletan ugovor s valutnom klauzulom CHF ništetan, priopćili su iz udruge Franak.

To je, pojašnjavaju, obrazloženo time da je ugovorom o kreditu s valutnom klauzulom CHF definiran pravni posao visokog rizika, u kojemu niti približno nije moguće utvrditi kakva će biti cijena kredita u budućnosti. Banka je znala da će u budućnosti tečaj CHF-a u odnosu na EURO rasti, i morala je znati da su u budućnosti moguće i vrlo su vjerojatne tržišne promjene, kako u gospodarstvu tako i na burzama, koje onda uzrokuju promjene vrijednosti valuta i promjene referentnih vrijednosti za kamatnu stopu. Banka, kako se obrazlaže, nije dužniku ni na koji način ukazala na sve te rizike i posljedice, zbog čega dužnik nije imao informacije koje bi ga navele na odluku da ne ugovara takav visokorizični kredit.

Sve to je, poručuju iz Udruge Franak, identično obrazloženju prvostupanjske presude suca Radovana Dobronića. Obrazloženju koje kasnije nažalost nije prihvaćeno na Visokom trgovačkom sudu, ali niti u reviziji Vrhovnoga suda, zbog čega je Ustavni sud RH na temelju ustavne tužbe Udruge Franak ukinuo reviziju, pa Vrhovni sud sada mora ponovno odlučivati o svojoj lošoj i površnoj ukinutoj reviziji.

U Sloveniji se, najavljuju iz 'hrvatskog' Franka, priprema također zakon o konverziji CHF kredita u euro kredite, s uzorom u hrvatskome zakonu.

Tagovi: krediti u francima, konverzija kredita, Udruga Franak
PROČITAJ I OVO
Deloitte: Vodeće banke u Hrvatskoj zaostaju u funkcionalnosti digitalnog bankarstva
ISTRAŽIVANJA
Deloitte: Vodeće banke u Hrvatskoj zaostaju u funkcionalnosti digitalnog bankarstva
ZAGREB – Covid-19 promijenio je bankarstvo i ubrzao razvoj digitalnih kanala. Šezdeset posto banaka zatvaralo je svoje podružnice ili skratilo njihovo radno vrijeme. Međutim, brojne su banke isto tako uvele nova digitalna svojstva, kao što su potpuno digitalni procesi, na primjer otvaranje računa (34 %), metode za identifikaciju i provjeru na daljinu (23 %) i metode za beskontaktno plaćanje (18 %).
Brojne aktivnosti PBZ-a uoči obilježavanja Svjetskog dana štednje
ŠTEDNJA
Brojne aktivnosti PBZ-a uoči obilježavanja Svjetskog dana štednje
ZAGREB - U sklopu međunarodne inicijative Intese Sanpaolo i Muzeja štednje u Torinu - Umjetnost štednje, Privredna banka Zagreb (PBZ), članica Intesa Sanpaolo Grupe i ove će godine povodom obilježavanja Svjetskog dana štednje (koji se obilježava 31. listopada) nastaviti s brojnim aktivnostima.
Kamatne marže hrvatskih banaka niže od onih u zemljama Nove Europe
MARŽE
Kamatne marže hrvatskih banaka niže od onih u zemljama Nove Europe
ANALIZA - Analiza kretanja neto kamatne marže banaka u 27 europskih zemalja od kraja 2007. godine naovamo pokazuje da je neto kamatna marža hrvatskih banaka u najvećem dijelu promatranog razdoblja bila niža od prosječne neto kamatne marže u zemljama Nove Europe, kaže se u HUB analizama.
Hrvati mjesečno uštede 479 kuna
UŠTEĐEVINA
Hrvati mjesečno uštede 479 kuna
ZAGREB - Svijest hrvatskih građana o važnosti štednje nije se promijenila zadnjih godinu dana unatoč krizi uzrokovanoj pandemijom koronavirusa, te ih kao i lani 83 posto smatra da je štedjeti važno, a prosječno na mjesec uštede 479 kuna, pokazala je anketa Erste banke.
TI: Brojne europske banke izbjegavaju porezne obaveze
POREZI
TI: Brojne europske banke izbjegavaju porezne obaveze
LONDON - Upotreba poreznih oaza i agresivno izbjegavanje poreza raširena su pojava među europskim bankama, uključujući talijanske UniCredit i Intesu Sanpaolo i francuski Societe Generale, pokazalo je izvješće Transparency Internationala (TI).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE