GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Sloveniji prva pravomoćna presuda u korist dužnika u švicarcima

U Sloveniji prva pravomoćna presuda u korist dužnika u švicarcima
PRESUDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.01.2018 / 23:35
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Viši sud u Ljubljani udovoljio je zahtjevu da se kreditni ugovori u švicarskim francima proglase ništetnima, kazao je u četvrtak odvjetnik Robert Preninger koji je pred sudom zastupao tužbu koju su protiv banaka koje su odobravale takve kredite pokrenuli njihovi dužnici jer se smatraju oštećenima.

Preninger je za medijekazao da je to prvi slučaj pravomoćne presude u korist klijenata takvih banaka, ne samo u Sloveniji nego i u Europskoj uniji.

Viši sud je u tom slučaju pokrenutom 2015. odlučivao po drugi put, nakon što je ranije poništio presudu u korist banaka i odredio nov postupak.

Odvjetnik oštećenih zajmoprimaca čije su obveze prema bankama proteklih godina rasle zbog porasta tečaja franka u odnosu na euro tumači presudu koju je dobio poštom tako da dužnicima treba brisati i hipoteke koje imaju na nekretninama.

Prema njegovim riječima, banke po presudi moraju napraviti korekciju, odnosno novi obračun kreditnog duga, i to na osnovi iznosa koji je od banke kreditora povučen te svote koju je kroz dosadašnje rate banci vratio dužnik.

Udruga Franak koja okuplja slovenske zajmoprimce kredita u "švicarcima" objavila je da se radi o "važnoj pobjedi" oštećenih klijenata nad bankama i da očekuju da će se na osnovi te pravomoćne presude ubuduće oblikovati i sudska praksa.

Tagovi: krediti u francima, Slovenija
PROČITAJ I OVO
Polovina građana Hrvatske ima ušteđevinu od samo 300 eura
ŠTEDNJA
Polovina građana Hrvatske ima ušteđevinu od samo 300 eura
ZAGREB - Prosječna vrijednost financijske imovine hrvatskih kućanstava je 4800 eura, dok samo 500 eura po kućanstvu iznosi procjena medijana financijske imovine kućanstava.
Cena kredita privredi u dinarima i evrima skoro ista
KREDITI
Cena kredita privredi u dinarima i evrima skoro ista
BEOGRAD - Cene kredita privredi u dinarima i evrima su se skoro izjednačile, što je dobra vest pre svega za privredu, a onda i za građane, ocenio je  generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić.
Rok za obvezujuće ponude za kupnju Croatia banke produljen do kraja listopada
ROKOVI
Rok za obvezujuće ponude za kupnju Croatia banke produljen do kraja listopada
ZAGREB - Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) izvijestila je u petak da je na zahtjev zainteresiranih ulagatelja rok za podnošenje obvezujuće ponude za kupnju Croatia banke produljen do 30. listopada do podneva.
HPB uvodi instant plaćanja na broj iz mobitela ili e-mail
INSTANT
HPB uvodi instant plaćanja na broj iz mobitela ili e-mail
ZAGREB - Izvršavanje platnih naloga uz trenutni prijenos sredstava na račun primatelja za klijente Hrvatske poštanske banke postaju stvarnost 29. listopada 2020. Tog dana s radom počinje NKSInst, novi platni sustav u Republici Hrvatskoj, koji je razvila Fina, a Hrvatska narodna banka odobrila rad čime ulazimo u novo doba razvoja modernih usluga plaćanja, izvijestili su u petak iz te banke.
NKSInst: Instant brza plaćanja u PBZ-u
USLUGE
NKSInst: Instant brza plaćanja u PBZ-u
ZAGREB - Nova usluga Instant plaćanja omogućuje svim klijentima PBZ-a, građanima i pravnim osobama brzu i efikasnu uslugu zadavanja i izvršenja naloga za Instant plaćanja u kunama na transakcijski račun u drugoj banci u RH putem svih kanala banke - u PBZ poslovnici, PBZ digitalnim bankarstvom - mobilna i internetska verzija, PBZCOM@NET, mPBZCOM, InBiz, servisa e-plaćanja Fine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE