GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U svibnju nastavljen rast kredita poduzećima za investicije

U svibnju nastavljen rast kredita poduzećima za investicije
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2020 / 12:24
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima HNB-a, ukupni krediti poduzećima za obrtna sredstva i investicije krajem svibnja iznosili su 66,5 mlrd. kuna te su uz stagnaciju na mjesečnoj razini u odnosu na svibanj 2019. bili viši za 3,5% (+4,8% ytd).

Promatrano prema vrstama kredita, krediti za investicije su uz mjesečni rast za 1% te godišnji rast od 10,2% (+6,4% ytd) krajem svibnja iznosili su 36,2 mlrd. kuna. S druge strane, krediti za obrtna sredstva nastavljaju s trendom negativnih godišnjih stopa pada koji, uz sporadične iznimke, traje od lipnja 2012. Uz mjesečni pad za 1,3% te rast od 3% u odnosu na kraj 2019 krediti za obrtna sredstva su na kraju svibnja iznosili su 30,4 mlrd. kuna.

Promatrano prema valutnoj strukturi, ukupni devizni krediti poduzećima (koji uključuju i kredite uz valutnu klauzulu, a u ukupnim kreditima čine udio od 61,7%) zabilježili su negativnu godišnju stopu rasta od 1,7%, dok je promjena na u odnosu na kraj 2019. pozitivna, rast za 4,6%. U svibnju su ukupni devizni krediti iznosili 41 mlrd. kuna. Kunski krediti nefinancijskim trgovačkim društvima na godišnjoj razini u svibnju bilježe rast od gotovo 3 mlrd. kuna ili 13,1% (+5,3% ytd) te je njihovo stanje na kraju svibnja iznosilo 25,5 mlrd. kuna. Prema izvornom dospijeću, najveći udio kredita nefinancijskim društvima u ukupnim kreditima odnosi se na kredite koji su sklopljeni na više od 5 godina (59,5%).

Prema podacima o ukupnim plasmanima nefinancijskim poduzećima na osnovi transakcija (koji isključuju utjecaj tečaja, cjenovnih prilagodbi vrijednosnih papira, reklasifikacija te otpisa plasmana) u svibnju je na godišnjoj razini iskazan rast za 3,6%. Nadalje, iznos plasmana poduzećima na osnovi stanja u svibnju je na mjesečnoj razini zabilježio stagnaciju dok je na godišnjoj razini iskazan rast od 3%.

Ulaskom Hrvatske u europski tečajni mehanizam II i određivanjem središnjeg pariteta po kojem će se vjerojatno kune u trenutku ulaska Hrvatske u Europsku monetarnu uniju mijenjati za eure, u perspektivi nestaje razlika u riziku između kunskih i eurskih kredita. Preostao je još samo rizik vremenskog horizonta, odnosno roka u kojem će se uvesti euro. Ukoliko Hrvatska u narednim godinama pokaže očekivani napredak u ispunjavanju kriterija konvergencije, prvenstveno u području fiskalne konsolidacije i pravnog okvira, utoliko će izgledi za uvođenje eura već u 2023. biti veći. Time će se otkloniti rizici o mogućem produženju roka za uvođenje eura.

Može se očekivati tendencija ujednačavanja kamatnih stopa na kunske u odnosu na eurske kredite. Proces ujednačavanja jačat će usporedno s očekivanom stabilizacijom gospodarstva nakon šoka izazvanog recentnom COVID19 krizom i nastavnim rastom rizika u nastavku godine. Početak oporavka očekujemo u 2021. godini.

Tagovi: kreditiranje, krediti, Hrvatska narodna banka, krediti poduzećima
PROČITAJ I OVO
Ping An Insurance povećao udjel u HSBC-u
DOKUP
Ping An Insurance povećao udjel u HSBC-u
HONG KONG - Ping An, osiguravajuća grupa iz Kine, najveći dioničar HSBC Holdings Plc, kupio je dodatni paket dionica u britanskoj banci i svoj udjel podigao na 8%.
Dušan Banović novi predsjednik NO-a Slatinske banke
KADROVI
Dušan Banović novi predsjednik NO-a Slatinske banke
SLATINA - Nadzorni odbor Slatinske banke jučer je održao sjednicu na kojoj je Dušan Banović, dosadašnji zamjenik predsjednice Nadzornog odbora, izabran za novog predsjednika Nadzornog odbora.
NBS: Novi dnevni rekord u broju instant plaćanja
REKORDI
NBS: Novi dnevni rekord u broju instant plaćanja
BEOGRAD - U sistemu instant plaćanja Narodne banke Srbije (IPS NBS) i kliring sistemu NBS zabeležen je u ponedeljak, 21. septembra, novi dnevni rekordan broj transakcija.
ECB će prodavati dugove putem online trgovine
PRODAJA
ECB će prodavati dugove putem online trgovine
FRANKFURT - Europska centralna banka (ECB) priprema internetsko mjesto ili trgovinu u stilu diva Amazona gdje bi prodavala stotine milijardi eura bankarskih kredita, stvorenih kao rezultat koronavirusne krize. ECB ima za cilj ojačati ekonomiju i zasjeniti velike ulagače s Wall Streeta.
Sve više građana zadužuje se u kunama
KREDITI
Sve više građana zadužuje se u kunama

ZAGREB - Unatoč tome što nas guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić uvjerava da ćemo euro uvesti već 1. siječnja 2023., što je de facto za samo nešto više od dvije godine, podaci pokazuju da se građani i dalje sve više zadužuju u kunama, odnosno preferiraju kredite u domaćoj valuti.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE