GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U svibnju nastavljen rast kredita poduzećima za investicije

U svibnju nastavljen rast kredita poduzećima za investicije
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2020 / 12:24
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima HNB-a, ukupni krediti poduzećima za obrtna sredstva i investicije krajem svibnja iznosili su 66,5 mlrd. kuna te su uz stagnaciju na mjesečnoj razini u odnosu na svibanj 2019. bili viši za 3,5% (+4,8% ytd).

Promatrano prema vrstama kredita, krediti za investicije su uz mjesečni rast za 1% te godišnji rast od 10,2% (+6,4% ytd) krajem svibnja iznosili su 36,2 mlrd. kuna. S druge strane, krediti za obrtna sredstva nastavljaju s trendom negativnih godišnjih stopa pada koji, uz sporadične iznimke, traje od lipnja 2012. Uz mjesečni pad za 1,3% te rast od 3% u odnosu na kraj 2019 krediti za obrtna sredstva su na kraju svibnja iznosili su 30,4 mlrd. kuna.

Promatrano prema valutnoj strukturi, ukupni devizni krediti poduzećima (koji uključuju i kredite uz valutnu klauzulu, a u ukupnim kreditima čine udio od 61,7%) zabilježili su negativnu godišnju stopu rasta od 1,7%, dok je promjena na u odnosu na kraj 2019. pozitivna, rast za 4,6%. U svibnju su ukupni devizni krediti iznosili 41 mlrd. kuna. Kunski krediti nefinancijskim trgovačkim društvima na godišnjoj razini u svibnju bilježe rast od gotovo 3 mlrd. kuna ili 13,1% (+5,3% ytd) te je njihovo stanje na kraju svibnja iznosilo 25,5 mlrd. kuna. Prema izvornom dospijeću, najveći udio kredita nefinancijskim društvima u ukupnim kreditima odnosi se na kredite koji su sklopljeni na više od 5 godina (59,5%).

Prema podacima o ukupnim plasmanima nefinancijskim poduzećima na osnovi transakcija (koji isključuju utjecaj tečaja, cjenovnih prilagodbi vrijednosnih papira, reklasifikacija te otpisa plasmana) u svibnju je na godišnjoj razini iskazan rast za 3,6%. Nadalje, iznos plasmana poduzećima na osnovi stanja u svibnju je na mjesečnoj razini zabilježio stagnaciju dok je na godišnjoj razini iskazan rast od 3%.

Ulaskom Hrvatske u europski tečajni mehanizam II i određivanjem središnjeg pariteta po kojem će se vjerojatno kune u trenutku ulaska Hrvatske u Europsku monetarnu uniju mijenjati za eure, u perspektivi nestaje razlika u riziku između kunskih i eurskih kredita. Preostao je još samo rizik vremenskog horizonta, odnosno roka u kojem će se uvesti euro. Ukoliko Hrvatska u narednim godinama pokaže očekivani napredak u ispunjavanju kriterija konvergencije, prvenstveno u području fiskalne konsolidacije i pravnog okvira, utoliko će izgledi za uvođenje eura već u 2023. biti veći. Time će se otkloniti rizici o mogućem produženju roka za uvođenje eura.

Može se očekivati tendencija ujednačavanja kamatnih stopa na kunske u odnosu na eurske kredite. Proces ujednačavanja jačat će usporedno s očekivanom stabilizacijom gospodarstva nakon šoka izazvanog recentnom COVID19 krizom i nastavnim rastom rizika u nastavku godine. Početak oporavka očekujemo u 2021. godini.

Tagovi: kreditiranje, krediti, Hrvatska narodna banka, krediti poduzećima
PROČITAJ I OVO
HBOR i Svjetska banka potpisali ugovor o zajmu za projekt HEAL
ZAJAM
HBOR i Svjetska banka potpisali ugovor o zajmu za projekt HEAL
ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Svjetska banka potpisale su ugovor o zajmu za projekt pomoći poduzećima u osiguravanju likvidnosti (HEAL) u iznosu od 200 milijuna eura, kojim će se osigurati sredstva za hrvatska poduzeća pogođena pandemijom koronavirusa, kao i dvama razornim potresima.
HUB: Presuda Suda EU-a nije primjenjiva na postupke u Hrvatskoj
REAKCIJE
HUB: Presuda Suda EU-a nije primjenjiva na postupke u Hrvatskoj
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka (HUB) poručila je u četvrtak da presuda Suda Europske unije u predmetu C-268/19 ni na koji način nije primjenjiva na sudske postupke u Hrvatskoj.
Erste je prva financijska institucija koja se pridružila inicijativi Europske komisije - Obećanje o zelenoj potrošnji
ZELENA POTROŠNJA
Erste je prva financijska institucija koja se pridružila inicijativi Europske komisije - Obećanje o zelenoj potrošnji
BEČ - Kao prva financijska institucija u Europi, Erste Grupa pridružila se inicijativi Europske komisije Obećanje o zelenoj potrošnji (European Commission's Green Consumption Pledge) kako bi ubrzala svoj doprinos održivom gospodarskom oporavku.
Sud EU: Za povrat preplaćenog iznosa kredita ne vrijedi zastara
KREDITI
Sud EU: Za povrat preplaćenog iznosa kredita ne vrijedi zastara
BRUXELLES - Zajmoprimcu koji je sklopio ugovor o zajmu u stranoj valuti i koji nije bio svjestan nepoštenosti odredbe iz toga ugovora ne može zbog zastare biti uskraćen povrat iznosa plaćenih na temelju te ugovorne odredbe, objavio je u četvrtak Sud EU-a.
Malim kineskim bankama zabranjeno povećanje zajmova za nekretnine
ZABRANE
Malim kineskim bankama zabranjeno povećanje zajmova za nekretnine
PEKING - Veće banke posljednjih su tjedana čak smanjile kreditiranje nekretnina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE