GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U svibnju ukupni krediti stanovništvu 134,3 mlrd. kuna, očekuje se pad potražnje

U svibnju ukupni krediti stanovništvu 134,3 mlrd. kuna, očekuje se pad potražnje
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.07.2020 / 10:10
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti sektoru stanovništva na kraju svibnja iznosili su 134,3 mlrd. kuna. Time je, iako sporijom dinamikom za razliku od prošlih mjeseci, nastavljen rast na mjesečnoj i godišnjoj razini.

Ukupni krediti u promatranom sektoru na mjesečnoj razini bili su viši tek za 0,3% dok su na godišnjoj razini bili viši za 4,2%. Trend rasta na mjesečnoj razini koji je trajao od početka 2018. prekinut je u travnju s brzim oporavkom u svibnju dok su godišnje stope rasta ukupnih kredita stanovništvu i dalje prisutne od rujna 2017. s tendencijom usporavanja tijekom 2020. godine. Prema valutnoj strukturi, udio kunskih kredita u ukupnim kreditima stanovništva u svibnju se zadržao na istih 54,4% kao i u travnju.

Kunski krediti stanovništvu krajem svibnja iznosili su 73,1 mlrd. kuna uz usporavanje godišnje stope rasta na 7,0% (sa 8,2% u travnju). Time je, nakon višegodišnjeg dvoznamenkastog rasta, drugi mjesec zaredom zabilježena jednoznamenkasta godišnja stopa rasta ovih kredita. S druge strane, ukupni devizni krediti stanovništvu i krediti s valutnom klauzulom sektora stanovništva krajem svibnja iznosili su 61,2 mlrd. kuna te su u odnosu na isti mjesec prošle godine bili viši za 1,0%. Kod spomenutih kredita se u većini slučajeva radi o eurima pa su tako blagom godišnjem rastu pridonijela tečajna kretanja kod kojih je u odnosu na kraj svibnja 2019. tečaj EUR/HRK porastao za 2,2%, odnosno kuna je oslabila u odnosu na euro što je rezultiralo većom kunskom protuvrijednošću.

Prema vrstama kredita koji su odobreni sektoru stanovništva, najznačajniji udio (43,9%) odnosi se na stambene kredite koji su krajem svibnja iznosili 58,9 mlrd. kuna uz godišnju stopu rasta od 7,5%. Godišnje stope rasta spomenutih vrsta kredita prisutne su od studenog 2017. Unutar kategorije ukupnih stambenih kredita stanovništvu, udio kunskih kredita na kraju svibnja zadržao se na travanjskih 30,6% (29,5% u svibnju 2019.) pri čemu je godišnja stopa promjene navedenih kredita iznosila 11,4% dok je kod onih sa valutnom klauzulom bila nešto nižih 5,8%.

U svibnju su usporene godišnje stope rasta (koje traju od polovice 2018.) kod druge najznačajnije vrste kredita stanovništvu, gotovinskih nenamjenskih kredita, koji sudjeluju s udjelom od 30,1% u ukupnim kreditima. U svibnju je zabilježen godišnji rast od 4,6% (6,4% u travnju) odnosno 2,3 mlrd. kuna.

S obzirom na narušeni optimizam, očekivanja i pogoršanja na tržištu rada te više averzije prema riziku, očekujemo da će potražnja za kreditima uslijed novonastalih okolnosti u narednim mjesecima oslabiti.

Tagovi: ukupni krediti, krediti, stambeni krediti, potrošački krediti, Hrvatska narodna banka, nemajenski krediti
PROČITAJ I OVO
Ping An Insurance povećao udjel u HSBC-u
DOKUP
Ping An Insurance povećao udjel u HSBC-u
HONG KONG - Ping An, osiguravajuća grupa iz Kine, najveći dioničar HSBC Holdings Plc, kupio je dodatni paket dionica u britanskoj banci i svoj udjel podigao na 8%.
Dušan Banović novi predsjednik NO-a Slatinske banke
KADROVI
Dušan Banović novi predsjednik NO-a Slatinske banke
SLATINA - Nadzorni odbor Slatinske banke jučer je održao sjednicu na kojoj je Dušan Banović, dosadašnji zamjenik predsjednice Nadzornog odbora, izabran za novog predsjednika Nadzornog odbora.
NBS: Novi dnevni rekord u broju instant plaćanja
REKORDI
NBS: Novi dnevni rekord u broju instant plaćanja
BEOGRAD - U sistemu instant plaćanja Narodne banke Srbije (IPS NBS) i kliring sistemu NBS zabeležen je u ponedeljak, 21. septembra, novi dnevni rekordan broj transakcija.
ECB će prodavati dugove putem online trgovine
PRODAJA
ECB će prodavati dugove putem online trgovine
FRANKFURT - Europska centralna banka (ECB) priprema internetsko mjesto ili trgovinu u stilu diva Amazona gdje bi prodavala stotine milijardi eura bankarskih kredita, stvorenih kao rezultat koronavirusne krize. ECB ima za cilj ojačati ekonomiju i zasjeniti velike ulagače s Wall Streeta.
Sve više građana zadužuje se u kunama
KREDITI
Sve više građana zadužuje se u kunama

ZAGREB - Unatoč tome što nas guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić uvjerava da ćemo euro uvesti već 1. siječnja 2023., što je de facto za samo nešto više od dvije godine, podaci pokazuju da se građani i dalje sve više zadužuju u kunama, odnosno preferiraju kredite u domaćoj valuti.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE