GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U svibnju ukupni krediti stanovništvu 134,3 mlrd. kuna, očekuje se pad potražnje

U svibnju ukupni krediti stanovništvu 134,3 mlrd. kuna, očekuje se pad potražnje
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.07.2020 / 10:10
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti sektoru stanovništva na kraju svibnja iznosili su 134,3 mlrd. kuna. Time je, iako sporijom dinamikom za razliku od prošlih mjeseci, nastavljen rast na mjesečnoj i godišnjoj razini.

Ukupni krediti u promatranom sektoru na mjesečnoj razini bili su viši tek za 0,3% dok su na godišnjoj razini bili viši za 4,2%. Trend rasta na mjesečnoj razini koji je trajao od početka 2018. prekinut je u travnju s brzim oporavkom u svibnju dok su godišnje stope rasta ukupnih kredita stanovništvu i dalje prisutne od rujna 2017. s tendencijom usporavanja tijekom 2020. godine. Prema valutnoj strukturi, udio kunskih kredita u ukupnim kreditima stanovništva u svibnju se zadržao na istih 54,4% kao i u travnju.

Kunski krediti stanovništvu krajem svibnja iznosili su 73,1 mlrd. kuna uz usporavanje godišnje stope rasta na 7,0% (sa 8,2% u travnju). Time je, nakon višegodišnjeg dvoznamenkastog rasta, drugi mjesec zaredom zabilježena jednoznamenkasta godišnja stopa rasta ovih kredita. S druge strane, ukupni devizni krediti stanovništvu i krediti s valutnom klauzulom sektora stanovništva krajem svibnja iznosili su 61,2 mlrd. kuna te su u odnosu na isti mjesec prošle godine bili viši za 1,0%. Kod spomenutih kredita se u većini slučajeva radi o eurima pa su tako blagom godišnjem rastu pridonijela tečajna kretanja kod kojih je u odnosu na kraj svibnja 2019. tečaj EUR/HRK porastao za 2,2%, odnosno kuna je oslabila u odnosu na euro što je rezultiralo većom kunskom protuvrijednošću.

Prema vrstama kredita koji su odobreni sektoru stanovništva, najznačajniji udio (43,9%) odnosi se na stambene kredite koji su krajem svibnja iznosili 58,9 mlrd. kuna uz godišnju stopu rasta od 7,5%. Godišnje stope rasta spomenutih vrsta kredita prisutne su od studenog 2017. Unutar kategorije ukupnih stambenih kredita stanovništvu, udio kunskih kredita na kraju svibnja zadržao se na travanjskih 30,6% (29,5% u svibnju 2019.) pri čemu je godišnja stopa promjene navedenih kredita iznosila 11,4% dok je kod onih sa valutnom klauzulom bila nešto nižih 5,8%.

U svibnju su usporene godišnje stope rasta (koje traju od polovice 2018.) kod druge najznačajnije vrste kredita stanovništvu, gotovinskih nenamjenskih kredita, koji sudjeluju s udjelom od 30,1% u ukupnim kreditima. U svibnju je zabilježen godišnji rast od 4,6% (6,4% u travnju) odnosno 2,3 mlrd. kuna.

S obzirom na narušeni optimizam, očekivanja i pogoršanja na tržištu rada te više averzije prema riziku, očekujemo da će potražnja za kreditima uslijed novonastalih okolnosti u narednim mjesecima oslabiti.

Tagovi: ukupni krediti, krediti, stambeni krediti, potrošački krediti, Hrvatska narodna banka, nemajenski krediti
PROČITAJ I OVO
HBOR i Svjetska banka potpisali ugovor o zajmu za projekt HEAL
ZAJAM
HBOR i Svjetska banka potpisali ugovor o zajmu za projekt HEAL
ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Svjetska banka potpisale su ugovor o zajmu za projekt pomoći poduzećima u osiguravanju likvidnosti (HEAL) u iznosu od 200 milijuna eura, kojim će se osigurati sredstva za hrvatska poduzeća pogođena pandemijom koronavirusa, kao i dvama razornim potresima.
HUB: Presuda Suda EU-a nije primjenjiva na postupke u Hrvatskoj
REAKCIJE
HUB: Presuda Suda EU-a nije primjenjiva na postupke u Hrvatskoj
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka (HUB) poručila je u četvrtak da presuda Suda Europske unije u predmetu C-268/19 ni na koji način nije primjenjiva na sudske postupke u Hrvatskoj.
Erste je prva financijska institucija koja se pridružila inicijativi Europske komisije - Obećanje o zelenoj potrošnji
ZELENA POTROŠNJA
Erste je prva financijska institucija koja se pridružila inicijativi Europske komisije - Obećanje o zelenoj potrošnji
BEČ - Kao prva financijska institucija u Europi, Erste Grupa pridružila se inicijativi Europske komisije Obećanje o zelenoj potrošnji (European Commission's Green Consumption Pledge) kako bi ubrzala svoj doprinos održivom gospodarskom oporavku.
Sud EU: Za povrat preplaćenog iznosa kredita ne vrijedi zastara
KREDITI
Sud EU: Za povrat preplaćenog iznosa kredita ne vrijedi zastara
BRUXELLES - Zajmoprimcu koji je sklopio ugovor o zajmu u stranoj valuti i koji nije bio svjestan nepoštenosti odredbe iz toga ugovora ne može zbog zastare biti uskraćen povrat iznosa plaćenih na temelju te ugovorne odredbe, objavio je u četvrtak Sud EU-a.
Malim kineskim bankama zabranjeno povećanje zajmova za nekretnine
ZABRANE
Malim kineskim bankama zabranjeno povećanje zajmova za nekretnine
PEKING - Veće banke posljednjih su tjedana čak smanjile kreditiranje nekretnina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE