GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U svibnju ukupni krediti stanovništvu 134,3 mlrd. kuna, očekuje se pad potražnje

U svibnju ukupni krediti stanovništvu 134,3 mlrd. kuna, očekuje se pad potražnje
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.07.2020 / 10:10
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti sektoru stanovništva na kraju svibnja iznosili su 134,3 mlrd. kuna. Time je, iako sporijom dinamikom za razliku od prošlih mjeseci, nastavljen rast na mjesečnoj i godišnjoj razini.

Ukupni krediti u promatranom sektoru na mjesečnoj razini bili su viši tek za 0,3% dok su na godišnjoj razini bili viši za 4,2%. Trend rasta na mjesečnoj razini koji je trajao od početka 2018. prekinut je u travnju s brzim oporavkom u svibnju dok su godišnje stope rasta ukupnih kredita stanovništvu i dalje prisutne od rujna 2017. s tendencijom usporavanja tijekom 2020. godine. Prema valutnoj strukturi, udio kunskih kredita u ukupnim kreditima stanovništva u svibnju se zadržao na istih 54,4% kao i u travnju.

Kunski krediti stanovništvu krajem svibnja iznosili su 73,1 mlrd. kuna uz usporavanje godišnje stope rasta na 7,0% (sa 8,2% u travnju). Time je, nakon višegodišnjeg dvoznamenkastog rasta, drugi mjesec zaredom zabilježena jednoznamenkasta godišnja stopa rasta ovih kredita. S druge strane, ukupni devizni krediti stanovništvu i krediti s valutnom klauzulom sektora stanovništva krajem svibnja iznosili su 61,2 mlrd. kuna te su u odnosu na isti mjesec prošle godine bili viši za 1,0%. Kod spomenutih kredita se u većini slučajeva radi o eurima pa su tako blagom godišnjem rastu pridonijela tečajna kretanja kod kojih je u odnosu na kraj svibnja 2019. tečaj EUR/HRK porastao za 2,2%, odnosno kuna je oslabila u odnosu na euro što je rezultiralo većom kunskom protuvrijednošću.

Prema vrstama kredita koji su odobreni sektoru stanovništva, najznačajniji udio (43,9%) odnosi se na stambene kredite koji su krajem svibnja iznosili 58,9 mlrd. kuna uz godišnju stopu rasta od 7,5%. Godišnje stope rasta spomenutih vrsta kredita prisutne su od studenog 2017. Unutar kategorije ukupnih stambenih kredita stanovništvu, udio kunskih kredita na kraju svibnja zadržao se na travanjskih 30,6% (29,5% u svibnju 2019.) pri čemu je godišnja stopa promjene navedenih kredita iznosila 11,4% dok je kod onih sa valutnom klauzulom bila nešto nižih 5,8%.

U svibnju su usporene godišnje stope rasta (koje traju od polovice 2018.) kod druge najznačajnije vrste kredita stanovništvu, gotovinskih nenamjenskih kredita, koji sudjeluju s udjelom od 30,1% u ukupnim kreditima. U svibnju je zabilježen godišnji rast od 4,6% (6,4% u travnju) odnosno 2,3 mlrd. kuna.

S obzirom na narušeni optimizam, očekivanja i pogoršanja na tržištu rada te više averzije prema riziku, očekujemo da će potražnja za kreditima uslijed novonastalih okolnosti u narednim mjesecima oslabiti.

Tagovi: ukupni krediti, krediti, stambeni krediti, potrošački krediti, Hrvatska narodna banka, nemajenski krediti
PROČITAJ I OVO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
NESLUŽBENO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
WASHINGTON/RIM - Europska središnja banka spremna je narediti talijanskom UniCreditu da prekine svoje poslovanje s Rusijom, rekle su dvije osobe upućene u rasprave, dok regulator vrši pritisak da prekine europske financijske veze s Moskvom.
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
TRŽIŠTE
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
ZAGREB - U utorak je isteklo pravo na dividendu Zagrebačke banke. U usporedbi s cijenom na zatvaranju, dionica je pala za 5,4%, što je manje od dividendnog prinosa od 7,5%.
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
PROMJENE
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
LJUBLJANA - Mađarska banka OTP, koja je od veljače prošle godine vlasnik SKB banke i Nove KBM, planira spajanje banaka u drugoj polovici ove godine.
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE