GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U veljači nastavljen rast kreditne aktivnosti stanovništva

U veljači nastavljen rast kreditne aktivnosti stanovništva
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2020 / 13:03
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti sektoru stanovništva na kraju veljače iznosili su 134,3 mlrd. kuna nastavljajući tako s pozitivnim mjesečnim i godišnjim stopama rasta.

Ukupni krediti u promatranom sektoru na mjesečnoj razini bili viši za 0,5%, a na godišnjoj za 7,0%. Pozitivne godišnje stope rasta ukupnih kredita stanovništvu rastu od rujna 2017. s tendencijom ubrzanja tijekom posljednjih godinu i pol. Posljedica je to snažnog, dvoznamenkastog rasta kunskih kredita, dok su devizni krediti sektoru stanovništva rasli zamjetno skromnijim stopama.

Prema valutnoj strukturi, udio kunskih kredita u ukupnim kreditima stanovništva blago je porastao u veljači te se popeo na 54,8% sa 54,6% u siječnju (52,2% u veljači 2019.) što je posljedica rasta sklonosti zaduživanja u domaćoj valuti u okruženju niskih kamatnih stopa na domaćem tržištu. Kunski krediti stanovništvu krajem veljače iznosili su 73,6 mlrd. kuna uz ubrzanje godišnje stope rasta na 12,4%. Dvoznamenkasti rast ovih kredita traje još od studenog 2015.

S druge strane, ukupni devizni krediti stanovništvu i krediti sa valutnom klauzulom sektora stanovništva krajem veljače iznosili su 60,7 mlrd. kuna te su u usporedbi s veljačom 2019. bili viši za 1,1%. Kod spomenutih kredita se u većini slučajeva radi o eurima pa su tako blagom godišnjem rastu pridonijela i tečajna kretanja kod kojih je u odnosu na veljaču 2019. tečaj EUR/HRK porastao za 0,4%, odnosno kuna je oslabila u odnosu na euro što je rezultiralo većom kunskom protuvrijednošću.

Prema vrstama kredita koji su odobreni sektoru stanovništva, najznačajniji udio (43,1%) odnosi se na stambene kredite koji su krajem veljače iznosili 57,9 mlrd. kuna uz godišnju stopu rasta od 6,7%. Godišnje stope rasta spomenutih vrsta kredita prisutne su od studenog 2017. Unutar kategorije ukupnih stambenih kredita stanovništvu također je uočljiv trend promjene valutne strukture. Naime, udio kunskih kredita na kraju veljače blago se popeo na 30,7% sa 30,6% (29,3% u veljači 2019.) pri čemu je godišnja stopa promjene navedenih kredita iznosila 11,6% dok je kod onih sa valutnom klauzulom bila nešto nižih 4,7%.

Iako sporijom dinamikom, dvoznamenkaste godišnje stope rasta nastavljene su kod druge najznačajnije vrste kredita stanovništvu, gotovinskih nenamjenskih kredita. U veljači je zabilježen godišnji rast od 10,4% odnosno 5,1 mlrd. kuna. Spomenuta kretanja odraz su povoljnih uvjeta na tržištu rada (rast plaća i zaposlenosti) tijekom proteklih 12 mjeseci čemu je pridonijelo i okruženje niskih troškova financiranja uz visoke razine potrošačkog optimizma, ali i jednostavnija procedura odobravanja ovih kredita.

Tagovi: kreditna aktivnost, kreditiranje, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
HBOR i Svjetska banka potpisali ugovor o zajmu za projekt HEAL
ZAJAM
HBOR i Svjetska banka potpisali ugovor o zajmu za projekt HEAL
ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Svjetska banka potpisale su ugovor o zajmu za projekt pomoći poduzećima u osiguravanju likvidnosti (HEAL) u iznosu od 200 milijuna eura, kojim će se osigurati sredstva za hrvatska poduzeća pogođena pandemijom koronavirusa, kao i dvama razornim potresima.
HUB: Presuda Suda EU-a nije primjenjiva na postupke u Hrvatskoj
REAKCIJE
HUB: Presuda Suda EU-a nije primjenjiva na postupke u Hrvatskoj
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka (HUB) poručila je u četvrtak da presuda Suda Europske unije u predmetu C-268/19 ni na koji način nije primjenjiva na sudske postupke u Hrvatskoj.
Erste je prva financijska institucija koja se pridružila inicijativi Europske komisije - Obećanje o zelenoj potrošnji
ZELENA POTROŠNJA
Erste je prva financijska institucija koja se pridružila inicijativi Europske komisije - Obećanje o zelenoj potrošnji
BEČ - Kao prva financijska institucija u Europi, Erste Grupa pridružila se inicijativi Europske komisije Obećanje o zelenoj potrošnji (European Commission's Green Consumption Pledge) kako bi ubrzala svoj doprinos održivom gospodarskom oporavku.
Sud EU: Za povrat preplaćenog iznosa kredita ne vrijedi zastara
KREDITI
Sud EU: Za povrat preplaćenog iznosa kredita ne vrijedi zastara
BRUXELLES - Zajmoprimcu koji je sklopio ugovor o zajmu u stranoj valuti i koji nije bio svjestan nepoštenosti odredbe iz toga ugovora ne može zbog zastare biti uskraćen povrat iznosa plaćenih na temelju te ugovorne odredbe, objavio je u četvrtak Sud EU-a.
Malim kineskim bankama zabranjeno povećanje zajmova za nekretnine
ZABRANE
Malim kineskim bankama zabranjeno povećanje zajmova za nekretnine
PEKING - Veće banke posljednjih su tjedana čak smanjile kreditiranje nekretnina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE