GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ubrzani rast stambenih kredita

Ubrzani rast stambenih kredita
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.07.2022 / 07:22
Autor: RBA analize
ANALIZA - Uspoređujući s krajem 2021. godine, ukupni krediti stanovništvu viši su za 2,5%. Udio kunskih kredita u ukupnim kreditima na kraju svibnja iznosio je 53,1%.

Promatrano po sektorima, na osnovi stanja, stambeni krediti su s iznosom od 70,1 mlrd. kuna na kraju svibnja bili za 1,6% viši u odnosu na travanj. Na godišnjoj razini rast stambenih kredita ubrzao je u svibnju na 9,5% (s 8,2% u travnju). S druge strane, gotovinski nenamjenski krediti su na kraju svibnja bili su na razini od 54 mlrd. kuna pri čemu se godišnja stopa rasta također blago ubrzala na 2,7%. Pozitivne godišnje stope rasta gotovinskih nenamjenskih kredita traju od srpnja prošle godine uz kontinuirano ubrzanje dinamike rasta.

Na osnovi transakcija, prema navodima iz središnje banke, tijekom svibnja najveći dio kredita odobren sektoru stanovništva odnosi se na stambene kredite, koji su u svibnju porasli za 1,3 mlrd. kuna ili 1,9% u odnosu na travanj. To je dosad najviši ostvaren mjesečni rast stambenih kredita, od kada su raspoloživi podaci o transakcijama stambenih kredita, odnosno od prosinca 2011., a zrcali učinak novih kredita odobrenih u sklopu ovogodišnjega kruga državnog programa subvencioniranja.

Porasli su i gotovinski nenamjenski krediti, za 0,2 mlrd. kuna ili +0,4% mjesečno. Promatrano na godišnjoj razini, rast se stambenih i gotovinskih nenamjenskih kredita ubrzao s 8,1% na 9,3% odnosno s 3,4% na 3,6%.

Kod potrošača se pojačava potražnja za dugoročnim stambenim kreditima zbog državnog subvencioniranja otplate za mlađe dobne skupine, ali i kao vrsta ulaganja s ciljem zaštite od inflacije i korištenja pozitivnog učinka realno negativnih kamatnih stopa na kredite. U drugom polugodištu očekujemo sporiji rast stambenih kredita nakon što se iskoristi proljetni volumen subvencija, a potrošački krediti bi trebali brže rasti pod pritiskom potrošačkih cijena.

Tagovi: stambeni krediti, gotovinski krediti, Hrvatska narodna banka, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
OTP ostvario rekordnu dobit u prvom polugodištu
REKORDI
OTP ostvario rekordnu dobit u prvom polugodištu
BUDIMPEŠTA - OTP grupa zaključila je prvo polugodište 2022. godine s konsolidiranom dobiti nakon oporezivanja od 251 milijarde forinti (162 milijarde forinti u drugom kvartalu).
Rast kredita ubrzao u lipnju
KREDITIRANJE
Rast kredita ubrzao u lipnju

ANALIZA - Ukupni plasmani monetarnih institucija domaćim sektorima (osim središnje države) porasli su za 1,8 mlrd. kuna ili 0,7% u odnosu na kraju svibnja (na osnovi transakcija) dosegnuvši 259,2 mlrd. kuna.

Evo koja je zapadna banka pristala provesti uplatu kojom je nafta ponovno stigla do srednje Europe
UPLATA
Evo koja je zapadna banka pristala provesti uplatu kojom je nafta ponovno stigla do srednje Europe
PRAG - Jedna europska banka pristala je obraditi plaćanje za tranzit ruske nafte kroz Ukrajinu, rekli su Reutersu slovačka rafinerija Slovnaft i još jedan izvor upoznat s tim pitanjem.
NLB Grupa u prvom polugodištu udvostručila neto dobit
SJAJNE BROJKE
NLB Grupa u prvom polugodištu udvostručila neto dobit
LJUBLJANA - NLB Grupa je u prvom polugodištu ove godine ostvarila 287 milijuna eura dobiti nakon oporezivanja, što je 105 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.
NBS: Bez poskupljenja bankarskih naknada narednih godinu dana
NAKNADE
NBS: Bez poskupljenja bankarskih naknada narednih godinu dana
BEOGRAD - Banke u Srbiji u narednih godinu dana neće podizati naknade i provizije, izjavila je danas guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE