GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UBS: Krediti osigurani kod NKOSK zakoniti i jeftiniji

UBS: Krediti osigurani kod NKOSK zakoniti i jeftiniji
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.02.2021 / 10:33
Autor: SEEbiz
BEOGRAD – Osiguranje stambenih kredita građana kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) je zakonit postupak koji je uvela država, a takvi krediti su daleko jeftiniji nego krediti bez ovog osiguranja, saopštilo je danas Udruženje banaka Srbije (UBS).

Reagujući na, kako navodi UBS, kampanju pokrenutu protiv banaka odnosno NKOSK od strane interesnih grupa, ističe da ona može da izazove ozbiljne posledice.

UBS kao primer navodi kredit od 50.000 evra uzet na 300 meseci, gde je razlika u rati između osiguranog i neosiguranog kredita 20 evra mesečno.

„U ukupnoj sumi klijent koji uzme kredit osiguran kod NKOSK platiće 6.020 evra manje nego da kredit nije osiguran. Za osiguranje kredita imaće trošak od 875 EUR“, navodi UBS.

U saopštenju je ocenjeno da je osiguranje kod NKOSK donelo veliku korist klijentima, a da interesna grupa koja ima značajnu materijalnu korist od pokretanja sudskih postupaka protiv banaka, javno poziva na masovno podizanje tužbi.

„Udruženje banaka Srbije dužno je da upozori da takvo ponašanje može da ima ozbiljne posledice na ekonomiju, ali i na život mnogih u Srbiji“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je osiguranje stambenih kredita dovelo je do snižavanja cene kredita i time do mogućnosti da veliki broj građana reši stambeno pitanje, kao i da je mera pospešila tržište nekretnina i aktivaciju građevinske industrije.

„Retroaktivnim menjanjem odavno ugovorenih i realizovanih poslovnih odnosa šalje se veoma loša poruka stranim i domaćim investitorima. Sigurnost u poslovanju je najvažnija za dosadašnja i buduća ulaganja, a navedena kampanja i tužbe ne idu tome u prilog“, ocenilo je UBS.

Udruženje zaključuje da će banke nastaviti da ovaj stav brane ne samo u javnosti, već i pred pravosudnim organima, sa uverenjem da će odluke nadležnih organa biti donete u skladu sa zakonima Republike Srbije i odlukama odgovarajućih monetarnih vlasti.

Tagovi: Udruženje banaka Srbije, Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita
PROČITAJ I OVO
Stambeni krediti u godinu dana veći za 3,6 milijardi kuna
KREDITIRANJE
Stambeni krediti u godinu dana veći za 3,6 milijardi kuna
ANALIZA - Uz blagi rast na mjesečnoj razini (+0,3%) ukupni krediti stanovništvu krajem svibnja dosegnuli su 137,9 mlrd. kuna. Navedeni iznos je 3,6 mlrd. kuna viši nego krajem svibnja 2020. Godišnja nominalna stopa tako se zadržala na travanjskih 2,7%.
Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
REKORDI
Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka u prvom polugodištu ostvarila je 147 milijuna kuna neto dobiti, što je 28 posto više nego u istom razdoblju godinu ranije i najviša polugodišnja dobit u posljednjih trideset godina.
HNB kreće s inicijativom za zakonske izmjene oko prekoračenja po tekućem računu
INICIJATIVE
HNB kreće s inicijativom za zakonske izmjene oko prekoračenja po tekućem računu
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) uputila je okružnicu bankama, kojom ih obavještava da pokreće inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o potrošačkom kreditiranju (ZPK) u vezi s odobravanjem prekoračenja po tekućem računu, izvijestili su u petak iz HNB-a.
Erste banka u prvoj polovini godine s 511 milijuna kuna neto dobiti
RAST
Erste banka u prvoj polovini godine s 511 milijuna kuna neto dobiti

ZAGREB - Erste banka je u prvoj polovini godine poslovala s 511,2 milijuna kuna neto dobiti, što je gotovo tri puta više nego u istom lanjskom razdoblju, kada je neto dobit iznosila 171,3 milijuna kuna, objavila je u petak ta banka.

HBOR kreditira projekte javnog sektora uz kamatne stope od 1,1 posto
KREDITIRANJE
HBOR kreditira projekte javnog sektora uz kamatne stope od 1,1 posto
ZAGREB - HBOR je snizio kamatne stope po programima Investicije javnog sektora i EU projekti te je kamatna stopa za ulaganja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, ustanova i agencija u njihovom većinskom vlasništvu s potpomognutih područja snižena na 1,1 posto, a za one s ostalih područja na 1,2 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE