GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UBS: Krediti osigurani kod NKOSK zakoniti i jeftiniji

UBS: Krediti osigurani kod NKOSK zakoniti i jeftiniji
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.02.2021 / 10:33
Autor: SEEbiz
BEOGRAD – Osiguranje stambenih kredita građana kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) je zakonit postupak koji je uvela država, a takvi krediti su daleko jeftiniji nego krediti bez ovog osiguranja, saopštilo je danas Udruženje banaka Srbije (UBS).

Reagujući na, kako navodi UBS, kampanju pokrenutu protiv banaka odnosno NKOSK od strane interesnih grupa, ističe da ona može da izazove ozbiljne posledice.

UBS kao primer navodi kredit od 50.000 evra uzet na 300 meseci, gde je razlika u rati između osiguranog i neosiguranog kredita 20 evra mesečno.

„U ukupnoj sumi klijent koji uzme kredit osiguran kod NKOSK platiće 6.020 evra manje nego da kredit nije osiguran. Za osiguranje kredita imaće trošak od 875 EUR“, navodi UBS.

U saopštenju je ocenjeno da je osiguranje kod NKOSK donelo veliku korist klijentima, a da interesna grupa koja ima značajnu materijalnu korist od pokretanja sudskih postupaka protiv banaka, javno poziva na masovno podizanje tužbi.

„Udruženje banaka Srbije dužno je da upozori da takvo ponašanje može da ima ozbiljne posledice na ekonomiju, ali i na život mnogih u Srbiji“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je osiguranje stambenih kredita dovelo je do snižavanja cene kredita i time do mogućnosti da veliki broj građana reši stambeno pitanje, kao i da je mera pospešila tržište nekretnina i aktivaciju građevinske industrije.

„Retroaktivnim menjanjem odavno ugovorenih i realizovanih poslovnih odnosa šalje se veoma loša poruka stranim i domaćim investitorima. Sigurnost u poslovanju je najvažnija za dosadašnja i buduća ulaganja, a navedena kampanja i tužbe ne idu tome u prilog“, ocenilo je UBS.

Udruženje zaključuje da će banke nastaviti da ovaj stav brane ne samo u javnosti, već i pred pravosudnim organima, sa uverenjem da će odluke nadležnih organa biti donete u skladu sa zakonima Republike Srbije i odlukama odgovarajućih monetarnih vlasti.

Tagovi: Udruženje banaka Srbije, Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita
PROČITAJ I OVO
Solidni rezultati OTP grupe u pandemijskoj godini
STABILNO
Solidni rezultati OTP grupe u pandemijskoj godini
BUDIMPEŠTA - Unatoč neočekivanim izazovima uzrokovanim pandemijom, poslovanje OTP grupe se odvijalo bez poteškoća u 2020. godini.
Pahor bi za viceguvernerku nominirao Tinu Žumer
NOMINACIJE
Pahor bi za viceguvernerku nominirao Tinu Žumer
LJUBLJANA - Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor nastavio je danas konzultacije s čelnicima parlamentarnih skupina u vezi s novim viceguvernerom Banke Slovenije. Odlučio je u ožujku nominirati kandidatkinju Tinu Žumer.
Sberbank zaključio 2020. s 10 posto nižom neto dobiti
PAD
Sberbank zaključio 2020. s 10 posto nižom neto dobiti
MOSKVA - Najveća ruska banka Sberbank u četvrtak je izvijestila da joj je neto dobit u 2020. godini pala za 10 posto, pritisnuta višestruko većim rezervacijama za loše zajmove u krizi koju je prouzročila pandemija koronavirusa.
HUB: U ovoj godini očekuje se ubrzanje kreditiranja poduzeća i stanovništva
PROCJENE
HUB: U ovoj godini očekuje se ubrzanje kreditiranja poduzeća i stanovništva
ZAGREB - Neto dobit banaka u 2020. se više no prepolovila, dok se u ovoj godini očekuje ubrzanje kreditiranja poduzeća i stanovništva, pa tako i uz rast potražnje za stambenim kreditima, rečeno je u četvrtak na digitalnom briefingu za medije Hrvatske udruge banaka (HUB), na kojem su predstavljeni i novi HUB Pregledi 1/2021.
China UnionPay kartice prihvaćene na bankomatima Bance Intese
KARTICE
China UnionPay kartice prihvaćene na bankomatima Bance Intese
BEOGRAD – Banca Intesa je omogućila prihvatanje kartica koje izdaje China UnionPay na svojim bankomatima, dok će uskoro biti dostupno i plaćanje na POS terminalima banke u trgovačkoj mreži.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE