GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Udruga Franak: HNB i službeno priznao pozitivne učinke konverzije CHF

Udruga Franak: HNB i službeno priznao pozitivne učinke konverzije CHF
PRIZNANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.09.2017 / 09:28
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na temelju podataka objavljenih u posljednjem Biltenu o bankama Hrvatske narodne banke, učinci provedene konverzije kredita u švicarskim francima pokazali su se izuzetno dobrima, suprotno svim bankarskim predviđanjima, a čak su i dodatno ojačali hrvatski bankarski sustav, priopćila je u srijedu Udruga Franak.

Prema pokazateljima poslovanja kreditnih institucija, provođenje konverzije kredita s valutnom klauzulom švicarski franak u euro, koje je započelo krajem 2015. i nastavilo se najvećim dijelom tijekom 2016. godine, utjecalo je na poboljšanje kvalitete stambenih kredita stanovništvu.

Na teret otprije formiranih rezervacija, učinjeni su djelomični otpisi glavnica kredita u iznosu od 6 milijardi kuna.

Kako se nadalje u HNB-ovu Biltenu navodi, djelomični otpis glavnice je, logično, utjecao na poboljšanje kreditne sposobnosti klijenata, na prijevremene otplate kredita i refinanciranje kredita, ostvareno je poboljšanje kvalitete stambenih kredita građanima pa su evidentirani i prihodi od ukinutih troškova te je smanjen udio tzv. loših kredita. Veliki broj konvertiranih kredita refinanciran je kunskima, a ukupan broj stambenih kredita smanjio se za 2,2%. Stopa ukupnog kapitala banaka u godinu dana je porasla za 2%, a rastom kapitala smanjila se izloženost kreditnom i valutnom riziku.

'Podsjećamo da je Udruga Franak u svojim projekcijama učinaka konverzije sve to predviđala. Srećom, istomišljenika i suborca protiv samovolje banaka pronašli smo u Borisu Lalovcu, bivšem ministru financija za vrijeme čijeg mandata su doneseni tzv. zakoni o konverziji, i koji je pokazao svijest o teškom položaju dužnika u CHF kreditima te volju i htijenje da se slučaj „franak" riješi. Tako je Lalovac u rujnu 2015., prije samoga stupanja na snagu zakona o konverziji, oštro reagirao na izvještaj HNB-a kojim se mogući trošak konverzije prenapuhao na 8 milijardi kuna, a isticao je i to da su se bankari u dugim i teškim mjesecima pregovora rugali Vladi, ministrima i građanima s CHF kreditima.

Izuzetno nas vesele podaci koji su izneseni u spomenutom Biltenu objavljenom 23. kolovoza na službenim stranicama HNB-a i koji dokazuju da je konverzija bila ispravna i opravdana. Napominjemo još jednom da je Ustavni sud također potvrdio svojom odlukom od 7. travnja ove godine da je konverzija bila ustavna. Svi ti pozitivni podaci nagrada su za sav naš uloženi trud.

Stoga je neopravdan postupak Zagrebačke banke, koja svake godine ostvaruje enormne profite, a odlučila se putem banke majke tužiti Republiku Hrvatsku u Washingtonu. Ponavljamo stav da je taj arbitražni postupak nelegalan, da arbitražni centar u Washingtonu nije nadležan za taj slučaj i da svatko pravdu mora tražiti na sudovima u Republici Hrvatskoj te na Sudu EU-a', navode iz Franka.

Tagovi: Udruga Franak, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Polovina građana Hrvatske ima ušteđevinu od samo 300 eura
ŠTEDNJA
Polovina građana Hrvatske ima ušteđevinu od samo 300 eura
ZAGREB - Prosječna vrijednost financijske imovine hrvatskih kućanstava je 4800 eura, dok samo 500 eura po kućanstvu iznosi procjena medijana financijske imovine kućanstava.
Cena kredita privredi u dinarima i evrima skoro ista
KREDITI
Cena kredita privredi u dinarima i evrima skoro ista
BEOGRAD - Cene kredita privredi u dinarima i evrima su se skoro izjednačile, što je dobra vest pre svega za privredu, a onda i za građane, ocenio je  generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić.
Rok za obvezujuće ponude za kupnju Croatia banke produljen do kraja listopada
ROKOVI
Rok za obvezujuće ponude za kupnju Croatia banke produljen do kraja listopada
ZAGREB - Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) izvijestila je u petak da je na zahtjev zainteresiranih ulagatelja rok za podnošenje obvezujuće ponude za kupnju Croatia banke produljen do 30. listopada do podneva.
HPB uvodi instant plaćanja na broj iz mobitela ili e-mail
INSTANT
HPB uvodi instant plaćanja na broj iz mobitela ili e-mail
ZAGREB - Izvršavanje platnih naloga uz trenutni prijenos sredstava na račun primatelja za klijente Hrvatske poštanske banke postaju stvarnost 29. listopada 2020. Tog dana s radom počinje NKSInst, novi platni sustav u Republici Hrvatskoj, koji je razvila Fina, a Hrvatska narodna banka odobrila rad čime ulazimo u novo doba razvoja modernih usluga plaćanja, izvijestili su u petak iz te banke.
NKSInst: Instant brza plaćanja u PBZ-u
USLUGE
NKSInst: Instant brza plaćanja u PBZ-u
ZAGREB - Nova usluga Instant plaćanja omogućuje svim klijentima PBZ-a, građanima i pravnim osobama brzu i efikasnu uslugu zadavanja i izvršenja naloga za Instant plaćanja u kunama na transakcijski račun u drugoj banci u RH putem svih kanala banke - u PBZ poslovnici, PBZ digitalnim bankarstvom - mobilna i internetska verzija, PBZCOM@NET, mPBZCOM, InBiz, servisa e-plaćanja Fine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE