GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Udruga Franak: Visoki trgovački sud ponovno će razmatrati opravdanost valutne klauzule

Udruga Franak: Visoki trgovački sud ponovno će razmatrati opravdanost valutne klauzule
KLAUZULA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.10.2017 / 19:40
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Udruga Franak izvijestila je u srijedu kako, prema presudi Vrhovnoga suda, Visoki Trgovački sud mora ponovno odlučivati o nepoštenosti valutne klauzule u švicarskim francima za svih osam tuženih banaka te o nepoštenosti promjenjive kamatne stope za Sberbank.

Aktivist udruge i saborski zastupnik Goran Aleksić za Hinu je izjavio da "Trgovački sud mora ponovno odlučivati o onome o čemu je već odlučio, odnosno o tome da je valutna klauzula CHF u redu".

Uobičajeno je, kaže Aleksić, da viši sud vraća na niži odlučivanje o nekom sporu, u slučaju kada se ne slaže s odlukom nižega suda.

Aleksić kaže da je, nakon što je Ustavni sud usvojio ustavnu tužbu Udruge Franak odnosno Udruge Potrošač te vratio Vrhovnom sudu slučaj na ponovno odlučivanje, Vrhovni sud danas objavio svoju novu odluku o reviziji u "slučaju franak" kojom je utvrdio da se prihvaća revizija Udruge Franak i Potrošača te se ukida dio presude o nepoštenosti valute klauzule kod svih osam banaka, kao i o nepoštenosti promjenjive kamatne stope kod Sberbanka.

"Proces je vraćen na Visoki trgovački sud koji mora ponovno odlučivati o ukinutom dijelu presude, prije svega, u skladu sa sudskom praksom suda EU", kaže Aleksić.

Na pitanje što to konkretno znači za dužnike u francima, Aleksić je odgovorio: "U ovom trenutku ništa", ali je i dodao da Visoki trgovački sud mora ponovno odlučivati i da će se, kada ponovno donese svoju odluku, znati novi pravorijek.

"Ali", ističe Aleksić, "možemo očekivati samo konačno utvrđenje nepoštenosti valutne klauzule CHF za svih osam banaka."

Više o situaciji nakon najnovije odluke Vrhovnog suda Aleksić i čelnici Udruge Franak iznijet će na konferenciji za novinare koja je zakazana za sutra u 11 sati u Hrvatskom saboru.

Vrhovni sud na svojim je internetskim stranicama pak u srijedu objavio kako je na sjednici održanoj 3. listopada 2017. vijeće Vrhovnog suda Republike Hrvatske u pobijanom dijelu ukinulo je presudu Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske i u tom dijelu predmet je vraćen tom sudu na ponovno suđenje.

"Iz odluke proizlazi pravno shvaćanje Vrhovnog suda Republike Hrvatske da nije osnovan prijedlog tužitelja za upućivanje zahtjeva sudu Europske unije za pokretanje postupka za tumačenje odredaba čl. 4. st. 2. Direktive 93/13 EEZ o nepoštenim odredbama u potrošačkim ugovorima, obzirom da su sporni pravni odnosi nastali prije 1. srpnja 2013., dana kada je Republika Hrvatska postala članicom Europske unije", kaže se u priopćenju Vrhovnog suda.

Također, dodaje Vrhovni sud, "zauzeto je shvaćanje da je odredba navedene Direktive, u procesu pristupa Republike Hrvatske Europskoj uniji potpuno implementirana u nacionalno zakonodavstvo, međutim na navedene odnose primijenjeno je domaće pravo koje je vrijedilo u trenutku nastanka odnosa koji su predmet spora, a to je razdoblje od 2004. do 2008.".

Međutim, ističe Vrhovni sud, "u skladu sa odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa svim tadašnjim članicama Europske unije, domaće zakonodavstvo, tumačeno je prilikom njegove primjene na način da to bude što je moguće bliže duhu prava Europske unije, što uključuje i praksu suda Europske unije".

Tagovi: Udruga Franak, Visoki trgovački sud, Goran Aleksić
PROČITAJ I OVO
Spojile se Budapest Bank, MKB Bank i Takarekbank
SPAJANJE
Spojile se Budapest Bank, MKB Bank i Takarekbank
BUDAPEST - Budapest Bank i MKB banka koje su u državnom vlasništvu potpisale su ugovor o spajanju sa štednom grupom Takarekbank (MTB) i time je stvorena druga po veličini mađarska bankarska grupacija.
Unatoč krizi, štednja građana kod banaka porasla 4% godišnje
ŠTEDNJA
Unatoč krizi, štednja građana kod banaka porasla 4% godišnje
ZAGREB – Premda ovogodišnji Dan štednje zbog posljedica krize COVID-19, obilježava najdublja recesija u svijetu od Drugog svjetskog rata, sredstva građana kod hrvatskih banaka nastavila su rasti po godišnjoj stopi od oko 4%.
Nova banka: Neto dobit u devet mjeseci pala 11,6%
PAD
Nova banka: Neto dobit u devet mjeseci pala 11,6%
BANJA LUKA - Banjalučka Nova banka ostvarila je za period januar-septembar neto dobit od 9,0 miliona KM.
Pristigle tri obvezujuće ponude za preuzimanje Croatia banke
PONUDE
Pristigle tri obvezujuće ponude za preuzimanje Croatia banke

ZAGREB - Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) izvijestila je u petak da je zaprimila tri obvezujuće ponude za kupoprodaju dionica Croatia banke.

Neto dobit HPB-a smanjena 3,2 posto
PAD
Neto dobit HPB-a smanjena 3,2 posto
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 164,9 milijuna kuna, što je 3,2 posto manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, podaci su iz financijskog izvješća te banke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE