GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukupni depoziti nastavili rast na kraju prošle godine

Ukupni depoziti nastavili rast na kraju prošle godine
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2021 / 10:14
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, uz porast od 0,8% na mjesečnoj razini, ukupni depoziti kod poslovnih banaka (obuhvaćaju depozitni novac te štedne i oročene depozite) krajem prošle godine ubrzali su s godišnjim stopama rasta te zabilježili iznos od 329,4 mlrd. kuna.

Rast na kraju 2020. godine iznosio je 28,2 mlrd. kuna ili 9,4% u odnosu na prosinac 2019., prilikom čega je ubrzan s 8,3% zabilježenih u studenom, nastavivši pozitivan trend godišnjih kretanja prisutan od kraja 2011. godine.

Nastavak pozitivnih mjesečnih stopa rasta ukupnih depozita u prosincu rezultat je pozitivnog doprinosa depozitnog novca dok su štedni i oročeni depozit zabilježili blago negativna mjesečna kretanja. Rast tijekom 2020. godine prije svega potaknut je rastom depozitnog novca (koji uključuje novčana sredstva na transakcijskim računima te obveze kreditnih institucija po izdanim kunskim instrumentima plaćanja, a umanjuje se za novčana sredstva u platnom prometu), dok su štedni i oročeni depoziti porasli u manjoj mjeri.

Naime, depozitni je novac u prosincu iznosio 126,2 mlrd. kuna te je na mjesečnoj razini zabilježio rast od 2,3% ili 2,9 mlrd. kuna, s udjelom od 38,3% u ukupnim depozitima. Godišnja stopa u rasta na kraju godine iznosila je 18,9%, što na razini 2020. predstavlja porast od 20,0 mlrd. kuna. Pri tome su nastavljene dvoznamenkaste godišnje stope rasta depozitnog novca koje traju od rujna 2015. Rast depozitnog novca najvećim dijelom rezultat je iznimno niskih kamatnih stopa na oročenu štednju zbog čega se građani ne odlučuju za tu vrstu štednje, dok je u manjem dijelu vjerojatno i posljedica trenutnih okolnosti gdje u uvjetima neizvjesnosti građani uobičajeno više štede.

S druge strane, promotrimo li ukupne štedne i oročene depozite (u stranoj i u domaćoj valuti), uz pad na mjesečnoj razini od 0,2% ili 415 mil. kuna, na kraju godine zabilježen je iznos od 203,1 mlrd. kuna. Na razini 2020. zabilježen je porast od 4,2%, što predstavlja povećanje od 8,2 mlrd. kuna. Pri tome je kod godišnjih stopa nastavljen trend rasta koji traje od veljače prošle godine. Struktura depozita (s obzirom na likvidnost) u posljednjih se nekoliko godina znatno promijenila.

Pri tome je u ukupnim štednim i oročenim depozitima gotovo 85% valutnih depozita uglavnom u eurima. Spomenuti udio depozita odnosi se na štednju a većinom dolazi od sektora stanovništva. Ukupni valutni depoziti krajem prosinca su uz pad na mjesečnoj razini (-1,1% ili 1,9 mlrd. kuna), u odnosu na kraj 2019. godine zabilježili rast od 5,5% odnosno 9,0 mlrd. kuna. Pri tome je zabilježen nastavak pozitivnih godišnjih stopa koje traju od srpnja prošle godine.

Vezano za tečajna kretanja, kuna je u odnosu na euro na kraju prosinca ojačala 0,2% na mjesečnoj razini dok je u odnosu na kraj 2019. oslabila 1,3%, što je rezultiralo većom kunskom protuvrijednošću na godišnjoj razini.

Tagovi: ukupni depoziti, kunski depoziti, devizni depoziti, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
HPB: Vrhovni sud dopušta reviziju na presudu u slučaju Puharić
REVIZIJA
HPB: Vrhovni sud dopušta reviziju na presudu u slučaju Puharić
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) izvijestila je u srijedu da je Vrhovni sud donio rješenje kojim dopušta banci podnošenje revizije na presudu u slučaju Jušte Puharića, kao i da je Općinski građanski sud donio rješenje kojim se odgađa prijenos novčanih sredstava tužitelju.
Dobit banaka u prvih devet mjeseci 59,3 posto veća nego lani
SNAŽAN RAST
Dobit banaka u prvih devet mjeseci 59,3 posto veća nego lani
ZAGREB - Dobit kreditnih institucija u Hrvatskoj u prvih devet ovogodišnjih mjeseci dosegnula je 4 milijarde kuna, što je za 1,5 milijarde ili 59,3 posto više nego u istom razdoblju godinu dana ranije, podaci su Hrvatske narodne banke (HNB) objavljeni u ponedjeljak.
VTB bank očekuje negativan utjecaj viših kamatnih stopa na dobit
OČEKIVANJA
VTB bank očekuje negativan utjecaj viših kamatnih stopa na dobit
MOSKVA - Ruska banka VTB očekuje da bi oštar rast ključnih kamatnih stopa mogao negativno utjecati na njezinu neto dobit u 2022. godini, rekao je u ponedjeljak izvršni direktor Andrej Kostin.
Puharić tužio HPB jer su prekasno prodali dionice
NOVI DETALJI
Puharić tužio HPB jer su prekasno prodali dionice
ZAGREB - Jušte Puharić tužio je HPB jer su prekasno prodali dionice nakon “margin calla”, piše u nedjelju Večernji list, navodeći da iz telefonskih razgovora koje su imali prilike preslušati proizlati kako je od bankarske službenice tražio suprotno - da dionice ne prodaje.
Zaba nudi povoljne kamatne stope na gotovinske kredite
KAMATNE STOPE
Zaba nudi povoljne kamatne stope na gotovinske kredite
ZAGREB - Zagrebačka banka ponovno je pripremila izvrsne uvjete za ugovaranje gotovinskih kredita.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE