GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukupni depoziti nastavili rast

Ukupni depoziti nastavili rast
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.08.2021 / 08:46
Autor: RBA analize
ANALIZA - Krajem lipnja ukupni depoziti kod poslovnih banaka koji obuhvaćaju depozitni novac te štedne i oročene depozite dosegnuli su 341,9 mlrd kuna što je 12,5 mlrd kuna ili 3,8% više u odnosu na kraj 2020.

Posljedica je to isključivo rasta depozitnog novca (koji uključuje novčana sredstva na transakcijskim računima te obveze kreditnih institucija po izdanim kunskim instrumentima plaćanja, a umanjuje se za novčana sredstva u platnom prometu). Naime, krajem lipnja u odnosu na kraj 2020. štedni i oročeni depoziti zabilježili su blagi pad dok je depozitni novac porastao 12,6 mlrd ili 10%. Posljedica je to nastavka razdoblja niskih kamatnih stopa (na oročenu štednju) te razmjeno male sklonosti ulaganja u alternativne financijske instrumente. Udio depozitnog novca u ukupnim depozitima već je krajem svibnja premašio 40%, a u lipnju je i nastavio rasti dosegnuvši 40,6%..

Promatrano na mjesečnoj i na godišnjoj razini stope rasta ukupnih depozita su ubrzale. Pozitivan trend godišnjih kretanja depozita prisutan od kraja 2011. godine.

U odnosu na kraj svibnja nominalni iznos ukupnih depozita izražen u kunama viši je za 1,1% odnosno 3,8 mlrd kuna, dok je na godišnjoj razini promjena iznosila 8,1% odnosno 25,5 mlrd kuna.

Rast ukupnih depozita u lipnju na mjesečnoj razini rezultat je pozitivnog doprinosa prije svega depozitnog novca, dok su štedni i oročeni depoziti porasli u značajno manjoj mjeri.

Depozitni novac u lipnju je premašio 138,8 mlrd. kuna te je na mjesečnoj razini zabilježio rast od 1,5% ili 2 mlrd. kuna. U odnosu na lipanj 2020. depozitni novac viši je za 22 mlrd kuna. Godišnja stopa rasta tako je na kraju lipnja tek blago usporila, na 19,3% (s 21% u svibnju), ali su nastavljene dvoznamenkaste godišnje stope rasta depozitnog novca koje traju od rujna 2015.

S druge strane, promotrimo li ukupne štedne i oročene depozite (u stranoj i u domaćoj valuti), uz rast na mjesečnoj razini od 0,9% ili 1,7 mlrd. kuna, na kraju lipnja zabilježen je iznos od 203 mlrd. kuna. Na godišnjoj razini zabilježen je rast od 1,5% ili 3 mlrd. kuna. U ukupnim štednim i oročenim depozitima 84% su valutni depoziti u eurima. Spomenuti udio depozita većinom dolazi od sektora stanovništva. Ukupni valutni depoziti krajem lipnja su rasli i na mjesečnoj razini (+0,9%) i na godišnjoj razini (0,4%) te je tako zaustavljen negativan trend kretanja valutnih depozita na mjesečnoj i godišnjoj razini od prethodna dva mjeseca. Tečajna kretanja pritom su u manjoj mjeri utjecala na njihov kunski izraz, budući da je na kraju lipnja kuna i na mjesečnoj i na godišnjoj razini blago ojačala (0,2% na mjesečnoj te 0,9% na godišnjoj razini) umanjujući tako kunski iskaz valutnih depozita.

Tagovi: ukupni depoziti, depoziti, kunski depoziti, devizni depoziti, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
ESLJP: Hrvatska povrijedila prava dioničarima Croatia banke
PRESUDA
ESLJP: Hrvatska povrijedila prava dioničarima Croatia banke
ZAGREB - Europski sud za ljudska prava (ESLJP) presudio je da je Hrvatska povrijedila prava na pošteno suđenje i na mirno uživanje vlasništva bivšim dioničarima Croatia banke zbog propusta domaćih sudova da preispitaju vladinu odluku o povlačenju i poništaju dionica.
The Banker: Intesa Sanpaolo dobila nagradu za banku godine u Italiji
NAGRADE
The Banker: Intesa Sanpaolo dobila nagradu za banku godine u Italiji
ZAGREB - Intesa Sanpaolo (matična banka PBZ-a) ponovno je "Banka godine u Italiji" (Bank of the Year in Italy) prema The Bankeru, uglednoj publikaciji Financial Times Grupe.
The Banker: OTP banka je banka 2021. godine u Hrvatskoj
PRIZNANJA
The Banker: OTP banka je banka 2021. godine u Hrvatskoj
SPLIT – Prema izboru najprestižnijeg financijskog magazina The Banker OTP banka d.d. je najbolja banka 2021. u Hrvatskoj.
HUB: Osjetan oporavak kreditiranja stanovništva
OPORAVAK
HUB: Osjetan oporavak kreditiranja stanovništva
ZAGREB - Rast ukupnih kredita stanovništvu u listopadu iznosio je 4,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, pri čemu su stambeni krediti porasli za 10,6 posto, istaknuto je u novim HUB Pregledima, naslovljenima "Osjetan oporavak kreditiranja stanovništva uz povijesno najniže kamatne stope".
HPB: Vrhovni sud dopušta reviziju na presudu u slučaju Puharić
REVIZIJA
HPB: Vrhovni sud dopušta reviziju na presudu u slučaju Puharić
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) izvijestila je u srijedu da je Vrhovni sud donio rješenje kojim dopušta banci podnošenje revizije na presudu u slučaju Jušte Puharića, kao i da je Općinski građanski sud donio rješenje kojim se odgađa prijenos novčanih sredstava tužitelju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE