GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukupni depoziti nastavili rast

Ukupni depoziti nastavili rast
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.08.2021 / 08:46
Autor: RBA analize
ANALIZA - Krajem lipnja ukupni depoziti kod poslovnih banaka koji obuhvaćaju depozitni novac te štedne i oročene depozite dosegnuli su 341,9 mlrd kuna što je 12,5 mlrd kuna ili 3,8% više u odnosu na kraj 2020.

Posljedica je to isključivo rasta depozitnog novca (koji uključuje novčana sredstva na transakcijskim računima te obveze kreditnih institucija po izdanim kunskim instrumentima plaćanja, a umanjuje se za novčana sredstva u platnom prometu). Naime, krajem lipnja u odnosu na kraj 2020. štedni i oročeni depoziti zabilježili su blagi pad dok je depozitni novac porastao 12,6 mlrd ili 10%. Posljedica je to nastavka razdoblja niskih kamatnih stopa (na oročenu štednju) te razmjeno male sklonosti ulaganja u alternativne financijske instrumente. Udio depozitnog novca u ukupnim depozitima već je krajem svibnja premašio 40%, a u lipnju je i nastavio rasti dosegnuvši 40,6%..

Promatrano na mjesečnoj i na godišnjoj razini stope rasta ukupnih depozita su ubrzale. Pozitivan trend godišnjih kretanja depozita prisutan od kraja 2011. godine.

U odnosu na kraj svibnja nominalni iznos ukupnih depozita izražen u kunama viši je za 1,1% odnosno 3,8 mlrd kuna, dok je na godišnjoj razini promjena iznosila 8,1% odnosno 25,5 mlrd kuna.

Rast ukupnih depozita u lipnju na mjesečnoj razini rezultat je pozitivnog doprinosa prije svega depozitnog novca, dok su štedni i oročeni depoziti porasli u značajno manjoj mjeri.

Depozitni novac u lipnju je premašio 138,8 mlrd. kuna te je na mjesečnoj razini zabilježio rast od 1,5% ili 2 mlrd. kuna. U odnosu na lipanj 2020. depozitni novac viši je za 22 mlrd kuna. Godišnja stopa rasta tako je na kraju lipnja tek blago usporila, na 19,3% (s 21% u svibnju), ali su nastavljene dvoznamenkaste godišnje stope rasta depozitnog novca koje traju od rujna 2015.

S druge strane, promotrimo li ukupne štedne i oročene depozite (u stranoj i u domaćoj valuti), uz rast na mjesečnoj razini od 0,9% ili 1,7 mlrd. kuna, na kraju lipnja zabilježen je iznos od 203 mlrd. kuna. Na godišnjoj razini zabilježen je rast od 1,5% ili 3 mlrd. kuna. U ukupnim štednim i oročenim depozitima 84% su valutni depoziti u eurima. Spomenuti udio depozita većinom dolazi od sektora stanovništva. Ukupni valutni depoziti krajem lipnja su rasli i na mjesečnoj razini (+0,9%) i na godišnjoj razini (0,4%) te je tako zaustavljen negativan trend kretanja valutnih depozita na mjesečnoj i godišnjoj razini od prethodna dva mjeseca. Tečajna kretanja pritom su u manjoj mjeri utjecala na njihov kunski izraz, budući da je na kraju lipnja kuna i na mjesečnoj i na godišnjoj razini blago ojačala (0,2% na mjesečnoj te 0,9% na godišnjoj razini) umanjujući tako kunski iskaz valutnih depozita.

Tagovi: ukupni depoziti, depoziti, kunski depoziti, devizni depoziti, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
NESLUŽBENO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
WASHINGTON/RIM - Europska središnja banka spremna je narediti talijanskom UniCreditu da prekine svoje poslovanje s Rusijom, rekle su dvije osobe upućene u rasprave, dok regulator vrši pritisak da prekine europske financijske veze s Moskvom.
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
TRŽIŠTE
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
ZAGREB - U utorak je isteklo pravo na dividendu Zagrebačke banke. U usporedbi s cijenom na zatvaranju, dionica je pala za 5,4%, što je manje od dividendnog prinosa od 7,5%.
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
PROMJENE
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
LJUBLJANA - Mađarska banka OTP, koja je od veljače prošle godine vlasnik SKB banke i Nove KBM, planira spajanje banaka u drugoj polovici ove godine.
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE