GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukupni depoziti skočili na 56 mlrd. eura

Ukupni depoziti skočili na 56 mlrd. eura
DEPOZITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.09.2023 / 08:23
Autor: RBA analize

ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, krajem srpnja 2023. ukupni depoziti kod poslovnih banaka koji obuhvaćaju prekonoćne i oročene depozite iznosili su 56 mlrd. eura.

U odnosu na isto razdoblje 2022., na osnovi stanja, godišnja stopa rasta iznosila je 5,5% (+2,9 mlrd. eura). Na mjesečnoj razini rast ukupnih depozita iznosio je solidnih 1,6 mlrd. eura ili 2,9%.

Prema objavi HNB-a, na osnovi transakcija, depoziti domaćih sektora zabilježili su rast u odnosu na lipanj za 1,5 mlrd. eura na krilima financijskih rezultata glavnog dijela turističke sezone. Prema strukturi depozita, prekonoćni su porasli za 1,0 mlrd. eura, a oročeni za 0,5 mlrd. eura. Sezonski rast vidljiv je i kod kućanstava i kod poduzeća. Naime, prekonoćni depoziti kućanstava porasli su za 0,5 mlrd. eura, nefinancijskih poduzeća za 0,4 mlrd. eura, a ostalih financijskih institucija za 0,1 mlrd. eura. S druge strane, kod oročenih depozita najviše se ističe s rastom sektor nefinancijskih poduzeća (+0,3 mlrd. eura), a slijede ostale financijske institucije (0,1 mlrd. eura) i kućanstva. Ipak, na godišnjoj razini, rast domaćih depozita usporio je sa 7,7% u svibnju odnosno 5,8% u lipnju na 5,2% u srpnju.

Posljedica je to učinka baznog razdoblja, odnosno utjecaja intenzivnog zaduživanja poduzeća tijekom prošle godine zbog rasta cijena na svjetskim tržištima i prošlogodišnjeg priljeva gotovine u banke uslijed uvođenja eura. Pritom je godišnja promjena depozita nefinancijskih poduzeća iznosila 5,4% (u odnosu na 8,2% u lipnju), a sektora kućanstava 7,2% godišnje (u odnosu na 7,4% u lipnju)

Na osnovi stanja, prekonoćni depoziti iznosili su u srpnju 43,1 mlrd. eura ili 77% ukupnih depozita (+3,5% godišnje i +2,7% mjesečno). Prekonoćni depoziti nefinancijskih poduzeća u srpnju su iznosili 12,6 mlrd. eura, a stanovništva 28,3 mlrd. eura. S druge strane, oročeni depoziti iznosili su 12,9 mlrd. eura ili 23% ukupnih depozita (+12,9% godišnje i +3,9% mjesečno). Od toga se na oročene depozite nefinancijskih poduzeća odnosilo 3,3 mlrd. eura, a na oročene depozite stanovništva 8,7 mlrd. eura. Zamjetan rast oročenih depozita nefinancijskih poduzeća na godišnjoj razini (+187,3%) odraz je prisutnog povećanja kamatnih stopa na depozite poduzeća, intenzivnijeg u odnosu na sektor stanovništva.

Naime, kod poduzeća, kamatna stopa na prvi put ugovorene oročene depozite iznosila je u srpnju 2,73%, odnosno 263 baznih bodova više nego u srpnju 2022. U istom je razdoblju kamatna stopa na prvi put ugovorene oročene depozite stanovništva iznosila 1,18% ili 106 baznih bodova više nego u istom razdoblju prethodne godine. Iako se podizanje referentnih kamatnih stopa prelijeva i na kamatne stope na depozite domaćih banaka, značajan višak likvidnosti usporava intenzivniji prijenos tržišnih kamatnih stopa na kamatne stope koje banke nude za depozite.

Tagovi: depoziti, ukupni depoziti, devizni depoziti
PROČITAJ I OVO
Banke počele nuditi značajno veće kamate na štednju
KAMATE
Banke počele nuditi značajno veće kamate na štednju
ZAGREB - Nakon prošlotjednog sastanka premijera s predstavnicima banaka, kamate na štednju građana, čini se ipak počinju značajnije rasti. Donosimo pregled trenutačnog stanja u 6 najvećih hrvatskih banaka.
Izvršni direktor Deutsche Banka upozorio da bi Njemačka mogla postati bolesnik Europe
UPOZORENJE
Izvršni direktor Deutsche Banka upozorio da bi Njemačka mogla postati bolesnik Europe
BERLIN - Izvršni direktor Deutsche Banka Christian Sewing je upozorio da će Njemačka postati "bolesnik Evrope" ako se odmah ne pozabavi strukturalnim pitanjima.
Primorac otkrio koliko će rasti kamatne stope na depozite
OTKRIĆA
Primorac otkrio koliko će rasti kamatne stope na depozite

ZAGREB - Ministar financija Marko Primorac u N1 Studiju uživo komentirao je novi Vladin paket mjera pomoći. Posjetimo, Vladinom odlukom snižene su cijene 30 artikala, a svi ti proizvodi dobit će i posebnu oznaku kako bi bili što vidljiviji potrošačima. Ministar ističe da je ta mjera urodila plodom.

HPB prvi podigao kamatne stope na štednju građana
KAMATE
HPB prvi podigao kamatne stope na štednju građana
ZAGREB – Hrvatska poštanska banka, najveća banka u domaćem vlasništvu, prva na tržištu objavljuje značajno podizanje kamatne stope na štednju.
Primorac o rastu kamata na štednju: Banke su nam obećale
OBEĆANJA
Primorac o rastu kamata na štednju: Banke su nam obećale
ZAGREB - Od danas su u trgovinama ograničene cijene 30 prehrambenih i higijenskih proizvoda. Time je na snagu stupila jedna od mjera iz Vladina jesenskog paketa pomoći u inflaciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE