GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukupni depoziti u godinu dana porasli 10,7%

Ukupni depoziti u godinu dana porasli 10,7%
DEPOZITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.04.2022 / 09:21
Autor: SEEbiz / Intercapital
ANALIZA - Hrvatska narodna banka (HNB) objavila je mjesečni konsolidirani izvještaj o financijskom položaju monetarnih financijskih institucija.

U izvješću možemo vidjeti da su u veljači 2022. ukupni depoziti u Hrvatskoj iznosili 366,2 milijarde kuna, što je povećanje od 10,7% u odnosu na isti period prethodne godine, odnosno 0,02% mjesečno. Ovo povećanje nastavlja pozitivan trend dostizanja rekordnih iznosa depozita.

Promatrajući depozite po komponentama, na godišnjoj razini, rast je potaknut porastom depozita po viđenju, koji su porasli za 18,6% u odnosu na prethodnu godinu, 1% mjesečno i iznosili su 153,88 mlrd. kuna. U međuvremenu, povećani su i štedni depoziti, koji su porasli za 5,6% na godišnjoj razini, ali su se smanjili za -0,6% mjesečno, te su na kraju veljače iznosili 212,3 mlrd. kuna. Rastavljanjem štednih uloga na domaće štedne uloge i devizne štednje, možemo vidjeti da su domaći štedni depoziti tijekom veljače smanjeni za -5,6% na godišnjoj razini, odnosno 4,6% mjesečno. To bi također značilo da su domaći štedni depoziti iznosili 13,8% svih štednih uloga, što je smanjenje od 57 bps mjesečno.

Smanjenje se može pripisati nekoliko čimbenika. Prelazak na euro zbog očekivanog ulaska Hrvatske u euro zonu, kao i neizvjesnosti oko ruske invazije na Ukrajinu, što bi moglo utjecati na vrijednost domaće valute i natjerati ljude na povećanje štednje u „jačim“ valutama (obično euro ili dolar). Posljednji razlog koji treba spomenuti je činjenica da inflatorni pritisci tjeraju ljude da više koriste svoju štednju, što bi također utjecalo na ovu brojku. U međuvremenu, devizni štedni depoziti porasli su za 7,6% na godišnjoj razini, 0,1% mjesečno, te su iznosili 183 milijarde kuna. To bi značilo da su od ukupnog broja u veljači iznosili 86,2%.

Promatrajući depozite stanovništva, ostvarili su rast od 9,2% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, 0,7% mjesečno i iznosili su 249,7 mlrd. kuna. To bi također značilo da su 68,2% svih depozita depoziti stanovništva, što predstavlja povećanje od 44 bps mjesečno, ali smanjenje od -91 bps na godišnjoj razini.

Tagovi: ukupni depoziti, devizni depoziti, kunski depoziti, depoziti po viđenju, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
NESLUŽBENO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
WASHINGTON/RIM - Europska središnja banka spremna je narediti talijanskom UniCreditu da prekine svoje poslovanje s Rusijom, rekle su dvije osobe upućene u rasprave, dok regulator vrši pritisak da prekine europske financijske veze s Moskvom.
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
TRŽIŠTE
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
ZAGREB - U utorak je isteklo pravo na dividendu Zagrebačke banke. U usporedbi s cijenom na zatvaranju, dionica je pala za 5,4%, što je manje od dividendnog prinosa od 7,5%.
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
PROMJENE
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
LJUBLJANA - Mađarska banka OTP, koja je od veljače prošle godine vlasnik SKB banke i Nove KBM, planira spajanje banaka u drugoj polovici ove godine.
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE