GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukupni depoziti u godinu dana veći za 1,2 milijarde kuna

Ukupni depoziti u godinu dana veći za 1,2 milijarde kuna
DEPOZITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2022 / 09:08
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima središnje banke krajem ožujka ukupni depoziti kod poslovnih banaka koji obuhvaćaju depozitni novac te štedne i oročene depozite iznosili su 364,6 mlrd. kuna što je 1,2 mlrd. kuna ili 0,3% niže u odnosu na kraj 2021.

Uz mjesečni pad (0,4% ili 1,6 mlrd. kuna) donekle i uobičajenom za ovo doba godine, godišnja promjena zabilježila je usporavanje na 9,5% (u odnosu na 10,7% u veljači).

Na kraju promatranog mjeseca najveće promjene ponovno su zabilježene kod depozitnog novca koji je dosegnuo 153,4 mlrd. kuna čineći tako 42% ukupnih depozita. U odnosu na kraj prošle godine depozitni novac viši je 529 mil. kuna dok su na godišnjoj razini nastavljene dvoznamenkaste stope rasta. Naime, u odnosu na isti mjesec 2021. stanje depozitnog novca više je 22,2 mlrd. kuna ili 17%. Dvoznamenkaste godišnje stope rasta ove kategorije depozita traju još od kraja drugog tromjesečja 2013. godine, a posljedica su visoke likvidnosti koja je utjecala na zamjetan pad pasivnih kamatnih stopa banaka koje tako više ne nude atraktivne povrate. U takvim uvjetima komitenti banka raspoloživa sredstava uglavnom usmjeravaju u depozitni novac odnosno sredstva na tekućim računima raspoloživim na zahtjev. Ususret očekivanom prihvaćanju eura kao jedinstvenog sredstva plaćanja moguće je prema kraju godine očekivati priljev osobito ove vrste depozita u poslovne banke s ciljem konverzije hrvatske kune eurom.

S druge strane ukupni štedni i oročeni depoziti nominalne vrijednosti 211,2 mlrd. kuna zabilježili su smanjenje od 1,1 mlrd. kuna ili 0,5% u odnosu na kraj veljače te su tako bili i 1,7 mlrd. kuna ili 0,8% niži u odnosu na kraj prosinca 2021. Unatoč takvim mjesečnim promjenama promatrano na godišnjoj razini valutni i oročeni depoziti bili su za 9,3 mlrd. kuna ili 4,6% veći nego na kraju istog mjeseca 2021. Pritom treba primijetiti smanjenje kunskih štednih i oročenih depozita koji su se u promatranom mjesecu spustili na 28,9 mlrd. kuna.

S druge strane valutni štedni i oročeni depoziti uz smanjenje na mjesečnoj razini za 0,4% na kraju prvog tromjesečja iznosili su 182,3 mlrd. kuna. Oni čine preko 86 posto ukupnih štednih i oročenih depozita te odražavaju još uvijek visoku euriziranost odnosno sklonost štednji u inozemnoj valuti, prvenstveno eurima. U odnosu na kraj 2021. njihova vrijednost zadržala se na istoj razini odnosno bila je tek 66 mil. kuna viša. U međuvremenu, na nešto veći kunski iskaz ovih depozita utjecalo je i slabljenje kune u odnosu na euro. Na godišnjoj razini vrijednost valutnih depozita veća je za 11,3 mlrd. kuna ili 6,6% pri čemu su tečajna kretanja bila bitno manjeg utjecaja, a i EUR/HRK bio je za 0,1% niži u odnosu na kraj ožujka 2021.

Tagovi: depoziti, ukupni depoziti, hrvatske banke, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Buffett kupio 2,5 milijarde dolara vrijednih dionica Citigroupa
SHOPPING
Buffett kupio 2,5 milijarde dolara vrijednih dionica Citigroupa
NEW YORK - Legendarni investitor Warren Bufett odradio je vrlo zanimljivo tromjesečje.
Barclays preuzima Kensington Mortgage za 2,3 milijarde funti
AKVIZICIJE
Barclays preuzima Kensington Mortgage za 2,3 milijarde funti
LONDON - Britanska banka Barclays UK, podružnica matične tvrtke Barclays, kupit će britanskog hipotekarnog zajmodavca Kensington Mortgage za oko 2,3 milijarde funti (2,68 milijardi eura).
Sparkasse dovršio akviziciju Erste Carda
FINALIZACIJA
Sparkasse dovršio akviziciju Erste Carda
LJUBLJANA - Sparkasse banka je danas završila proces kupnje Erste Card, koja u Sloveniji ima ekskluzivno pravo izdavanja Diners Club kartica i sklapanja ugovora o prihvaćanju kartica na prodajnim mjestima.
Gotovina pomalo iščezava i u Njemačkoj
TRENDOVI
Gotovina pomalo iščezava i u Njemačkoj
BERLIN - Gotovina bi u Njemačkoj mogla iščeznuti, strahuje Udruga za novac i vrijednosti (BDGW).
NETS CEE i PBZ Card postaju strateški partneri u segmentu prihvata platnih kartica
KARTICE
NETS CEE i PBZ Card postaju strateški partneri u segmentu prihvata platnih kartica
ZAGREB - PBZ Card, u vlasništvu Privredne banke Zagreb, članice Intesa Sanpaolo Grupe, danas je objavio uvođenje novog modela strateškog partnerstva s društvom NETS CEE u području prihvata platnih kartica na prodajnim mjestima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE