GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukupni depoziti u godinu dana veći za 1,2 milijarde kuna

Ukupni depoziti u godinu dana veći za 1,2 milijarde kuna
DEPOZITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2022 / 09:08
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima središnje banke krajem ožujka ukupni depoziti kod poslovnih banaka koji obuhvaćaju depozitni novac te štedne i oročene depozite iznosili su 364,6 mlrd. kuna što je 1,2 mlrd. kuna ili 0,3% niže u odnosu na kraj 2021.

Uz mjesečni pad (0,4% ili 1,6 mlrd. kuna) donekle i uobičajenom za ovo doba godine, godišnja promjena zabilježila je usporavanje na 9,5% (u odnosu na 10,7% u veljači).

Na kraju promatranog mjeseca najveće promjene ponovno su zabilježene kod depozitnog novca koji je dosegnuo 153,4 mlrd. kuna čineći tako 42% ukupnih depozita. U odnosu na kraj prošle godine depozitni novac viši je 529 mil. kuna dok su na godišnjoj razini nastavljene dvoznamenkaste stope rasta. Naime, u odnosu na isti mjesec 2021. stanje depozitnog novca više je 22,2 mlrd. kuna ili 17%. Dvoznamenkaste godišnje stope rasta ove kategorije depozita traju još od kraja drugog tromjesečja 2013. godine, a posljedica su visoke likvidnosti koja je utjecala na zamjetan pad pasivnih kamatnih stopa banaka koje tako više ne nude atraktivne povrate. U takvim uvjetima komitenti banka raspoloživa sredstava uglavnom usmjeravaju u depozitni novac odnosno sredstva na tekućim računima raspoloživim na zahtjev. Ususret očekivanom prihvaćanju eura kao jedinstvenog sredstva plaćanja moguće je prema kraju godine očekivati priljev osobito ove vrste depozita u poslovne banke s ciljem konverzije hrvatske kune eurom.

S druge strane ukupni štedni i oročeni depoziti nominalne vrijednosti 211,2 mlrd. kuna zabilježili su smanjenje od 1,1 mlrd. kuna ili 0,5% u odnosu na kraj veljače te su tako bili i 1,7 mlrd. kuna ili 0,8% niži u odnosu na kraj prosinca 2021. Unatoč takvim mjesečnim promjenama promatrano na godišnjoj razini valutni i oročeni depoziti bili su za 9,3 mlrd. kuna ili 4,6% veći nego na kraju istog mjeseca 2021. Pritom treba primijetiti smanjenje kunskih štednih i oročenih depozita koji su se u promatranom mjesecu spustili na 28,9 mlrd. kuna.

S druge strane valutni štedni i oročeni depoziti uz smanjenje na mjesečnoj razini za 0,4% na kraju prvog tromjesečja iznosili su 182,3 mlrd. kuna. Oni čine preko 86 posto ukupnih štednih i oročenih depozita te odražavaju još uvijek visoku euriziranost odnosno sklonost štednji u inozemnoj valuti, prvenstveno eurima. U odnosu na kraj 2021. njihova vrijednost zadržala se na istoj razini odnosno bila je tek 66 mil. kuna viša. U međuvremenu, na nešto veći kunski iskaz ovih depozita utjecalo je i slabljenje kune u odnosu na euro. Na godišnjoj razini vrijednost valutnih depozita veća je za 11,3 mlrd. kuna ili 6,6% pri čemu su tečajna kretanja bila bitno manjeg utjecaja, a i EUR/HRK bio je za 0,1% niži u odnosu na kraj ožujka 2021.

Tagovi: depoziti, ukupni depoziti, hrvatske banke, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
USPJESI
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
ZAGREB – Rekordna profitabilnost, povećanje imovine i uspješno pravno pripajanje NHB-a obilježili su 2023.; započinje nova faza razvoja
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE