GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukupni krediti banaka rastu osmi uzastopni mjesec

Ukupni krediti banaka rastu osmi uzastopni mjesec
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2020 / 10:02
Autor: RBA analize
ANALIZA - Ukupni krediti poslovnih banaka na kraju ožujka iznosili su 270,2 mlrd. kuna. Time je na mjesečnoj razini osmi mjesec zaredom zabilježen rast (2,6%). U odnosu na ožujak prošle godine porast je iznosio 6,7%.

Promatrano po valutnoj strukturi, na godišnjoj su razini kunski krediti porasli za preko 16 mlrd. kuna (15,9%) dok su oni s valutnom klauzulom nakon 11 mjeseci pada zabilježili blagi rast od 152,9 mil. (0,1%). Uz nekoliko mjeseci koji čine iznimke, vidljiv trend rasta kunskih kredita te pad valutnih kredita prisutan je malo više od sedam godina. Udio valutnih kredita u ukupnim kreditima tako se kontinuirano smanjuje od druge polovice 2012. kada je taj pokazatelj iznosio 74,4%. U ožujku 2020. godine valutni krediti u ukupnim kreditima činili su tek 54,7%.

Promatrano prema sektorima, više od polovine ukupnih kredita plasirani su sektoru kućanstava. Nominalan iznos kredita kućanstvu u ožujku je premašio 135 mlrd. kuna što je porast od 8,5 mlrd. na godišnjoj razini. Uz skromniji rast na mjesečnoj razini od 0,8%, godišnja stopa rasta iznosila je 6,7%. Kod stanovništva osobito je izražena sklonost kreditiranja u domaćoj valuti dominantno kroz gotovinske nenamjenske kredite koji još uvijek rastu po godišnjim dvoznamenkastim stopama (14,2%).

Krediti nefinancijskim trgovačkim društvima na kraju ožujka iznosili su 83,3 mlrd. kuna, te su na mjesečnoj razini zabilježili porast od 4,3%. Godišnja stopa rasta iznosila je 4,9% što je najsnažnija pozitivna godišnja promjena od početka 2012. godine.

Naposljetku, krediti središnjoj državi u ožujku su zabilježili iznos od 38,4 mlrd. kuna što na mjesečnoj razini predstavlja rast od 4,2% dok je na godišnjoj razini stanje kredita središnjoj državi poraslo za 8,7%.

Tagovi: ukupni krediti banaka, kreditiranje, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Kreditne institucije započinju s obradom i razmjenom podataka o novčanim obvezama svojih klijenata
PODACI
Kreditne institucije započinju s obradom i razmjenom podataka o novčanim obvezama svojih klijenata
ZAGREB – Kreditne institucije započinju s obradom i razmjenom podataka u Osnovnom sustavu registra (OSR sustav) posredstvom Hrvatskog registra obveza po kreditima d.o.o., priopćeno je iz Hrvatske udruge banaka.
HBOR: Obrtna sredstva za ruralni razvoj uz kamatnu stopu 0,5 posto
KREDITI
HBOR: Obrtna sredstva za ruralni razvoj uz kamatnu stopu 0,5 posto
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede i HBOR pripremili su novi financijski instrument "Obrtna sredstva za ruralni razvoj", za koji je osigurano 130 milijuna kuna, a kredite će odobravati izravno HBOR, uz kamatnu stopu od 0,5 posto, dok će korisnici biti oslobođeni svih naknada.
Zagrebačka banka neće isplatiti dividendu
DIVIDENDA
Zagrebačka banka neće isplatiti dividendu
ZAGREB - Iz najave sjednice glavne skupštine Zagrebačke banke koja će se održati 8. srpnja ove godine razvidno je kako Zaba ove godine neće isplatiti dividendu.
Neizbježna konsolidacija među najvećim europskim bankama
SPAJANJA
Neizbježna konsolidacija među najvećim europskim bankama
FRANKFURT - Spajanje velikih banaka širom Europe je neizježno, ali ne treba ga očekivati odmah nego će doći u 2021. i 2022. godini, piše magazin Euromoney pozivajući se na riječi neimenovanog izvršnog direktora jedne banke.
Munteanu napušta Addiko banku
SUKOBI
Munteanu napušta Addiko banku
BEČ - Nakon nedavnih ostavki i personalnih rošada u vrhu Addiko banke u Austriji, odlazak zbog "neslaganja" najavio je i glavni direktor banke Razvan Munteanu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE