GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukupni krediti banaka rastu osmi uzastopni mjesec

Ukupni krediti banaka rastu osmi uzastopni mjesec
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2020 / 10:02
Autor: RBA analize
ANALIZA - Ukupni krediti poslovnih banaka na kraju ožujka iznosili su 270,2 mlrd. kuna. Time je na mjesečnoj razini osmi mjesec zaredom zabilježen rast (2,6%). U odnosu na ožujak prošle godine porast je iznosio 6,7%.

Promatrano po valutnoj strukturi, na godišnjoj su razini kunski krediti porasli za preko 16 mlrd. kuna (15,9%) dok su oni s valutnom klauzulom nakon 11 mjeseci pada zabilježili blagi rast od 152,9 mil. (0,1%). Uz nekoliko mjeseci koji čine iznimke, vidljiv trend rasta kunskih kredita te pad valutnih kredita prisutan je malo više od sedam godina. Udio valutnih kredita u ukupnim kreditima tako se kontinuirano smanjuje od druge polovice 2012. kada je taj pokazatelj iznosio 74,4%. U ožujku 2020. godine valutni krediti u ukupnim kreditima činili su tek 54,7%.

Promatrano prema sektorima, više od polovine ukupnih kredita plasirani su sektoru kućanstava. Nominalan iznos kredita kućanstvu u ožujku je premašio 135 mlrd. kuna što je porast od 8,5 mlrd. na godišnjoj razini. Uz skromniji rast na mjesečnoj razini od 0,8%, godišnja stopa rasta iznosila je 6,7%. Kod stanovništva osobito je izražena sklonost kreditiranja u domaćoj valuti dominantno kroz gotovinske nenamjenske kredite koji još uvijek rastu po godišnjim dvoznamenkastim stopama (14,2%).

Krediti nefinancijskim trgovačkim društvima na kraju ožujka iznosili su 83,3 mlrd. kuna, te su na mjesečnoj razini zabilježili porast od 4,3%. Godišnja stopa rasta iznosila je 4,9% što je najsnažnija pozitivna godišnja promjena od početka 2012. godine.

Naposljetku, krediti središnjoj državi u ožujku su zabilježili iznos od 38,4 mlrd. kuna što na mjesečnoj razini predstavlja rast od 4,2% dok je na godišnjoj razini stanje kredita središnjoj državi poraslo za 8,7%.

Tagovi: ukupni krediti banaka, kreditiranje, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Dionice NLB-a pale nakon isteka prava na dividendu
PAD
Dionice NLB-a pale nakon isteka prava na dividendu
ANALIZA - U petak je isteklo pravo na dividendu NLB-a. Cijena dionice NLB-a smanjila se za 1,2%, na 64,6 eura po dionici.
HSBC prodao Cerberusu svoju maloprodaju u Francuskoj
PRODAJA
HSBC prodao Cerberusu svoju maloprodaju u Francuskoj
PARIZ - Druga po veličini europska banka, britanska HSBC, prodaje maloprodaju My Money Group u Francuskoj, iza koje stoji američka tvrtka za privatni kapital Cerberus, izvještava Reuters.
Stambeni krediti ove godine povećani za 1,6 milijardi kuna
KREDITIRANJE
Stambeni krediti ove godine povećani za 1,6 milijardi kuna
ANALIZA - Uz stagnaciju na mjesečnoj razini ukupni krediti stanovništvu krajem travnja dosegnuli su 137,5 mlrd. kuna. Navedeni iznos je 3,6 mlrd. kuna viši nego krajem travnja 2020.
Slovenske banke s rastom neto dobiti od čak 91,3% u prva četiri mjeseca
UZLET
Slovenske banke s rastom neto dobiti od čak 91,3% u prva četiri mjeseca
LJUBLJANA - U prva četiri mjeseca ove godine banke u Sloveniji ostvarile su 178 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 85% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
Erste dogovorio financiranje prvog privatnog vjetroparka u S. Makedoniji
DOGOVOR
Erste dogovorio financiranje prvog privatnog vjetroparka u S. Makedoniji
SKOPJE - Austrijska Erste Group priopćila je u petak da je dogovorila i strukturirala paket financiranja od 51 milijun eura za izgradnju prvog privatnog projekta vjetroelektrane Bogoslovec u Sjevernoj Makedoniji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE