GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukupni krediti i u travnju nastavili rast

Ukupni krediti i u travnju nastavili rast
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.06.2020 / 08:29
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti poslovnih banaka na kraju travnja iznosili su 272,3 mlrd. kuna čime je na mjesečnoj razini deveti mjesec zaredom zabilježen rast (0,8% ili 2,1 mlrd. kuna).

U odnosu na travanj prošle godine ostvareni porast iznosio je 7,5% ili 19,1 mlrd. kuna.

Promatrano prema valutnoj strukturi, kunski su krediti na godišnjoj razini nastavili pozitivna kretanja te zabilježili porast od preko 18 mlrd. kuna odnosno 17,6% dok su valutni krediti zabilježili nešto skromniji rast od 146,4 mil. kuna odnosno 0,1%. Trend rasta kunskih kredita uz paralelan pad valutnih kredita prisutan je malo više od sedam godina. Pri tome se udio valutnih kredita u ukupnim kreditima kontinuirano smanjuje od druge polovice 2012. kada je taj pokazatelj iznosio 74,4% u odnosu na 53,6% koliko je iznosio u travnju 2020. godine.

Promatrano prema sektorima, otprilike pola ukupnih kredita plasirana je sektoru kućanstava. Nominalan iznos kredita sektoru kućanstva u travnju se spustio na 133,9 mlrd. kuna čime je, nakon više od dvije godine, zabilježen pad na mjesečnoj razini (-1,4 mlrd. kuna ili -1,1%). S druge strane, na godišnjoj je razini nastavljen ali usporen rast kredita kućanstvu a iznosio je 6,1 mlrd. kuna odnosno 4,8%. Kod sektora stanovništva osobito je izražena sklonost kreditiranja u domaćoj valuti dominantno kroz gotovinske nenamjenske kredite koji još uvijek rastu po godišnjim dvoznamenkastim stopama (11,3%).

Krediti poduzećima odnosno nefinancijskim trgovačkim društvima na kraju travnja iznosili su 86,5 mlrd. kuna što je na mjesečnoj razini pad od 824,2 mil. kuna ili 0,9%. S druge strane, na godišnjoj razini zabilježen je rast od 3,4 mlrd. kuna odnosno 4,1%.

Naposljetku, krediti središnjoj državi u travnju su porasli na 42,8 mlrd. kuna što na mjesečnoj razini predstavlja rast od 4,5 mlrd. kuna ili 11,7% (zadnji puta zabilježen 2010. godine). Na godišnjoj razini, krediti središnjoj državi također su snažno porasli te zabilježili promjenu od 24,2% koja je posljednji puta zabilježena 2012. godine.

Tagovi: ukupni krediti, kreditiranje, kunski krediti, devizni krediti, potrošački krediti, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
HBOR i Svjetska banka potpisali ugovor o zajmu za projekt HEAL
ZAJAM
HBOR i Svjetska banka potpisali ugovor o zajmu za projekt HEAL
ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Svjetska banka potpisale su ugovor o zajmu za projekt pomoći poduzećima u osiguravanju likvidnosti (HEAL) u iznosu od 200 milijuna eura, kojim će se osigurati sredstva za hrvatska poduzeća pogođena pandemijom koronavirusa, kao i dvama razornim potresima.
HUB: Presuda Suda EU-a nije primjenjiva na postupke u Hrvatskoj
REAKCIJE
HUB: Presuda Suda EU-a nije primjenjiva na postupke u Hrvatskoj
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka (HUB) poručila je u četvrtak da presuda Suda Europske unije u predmetu C-268/19 ni na koji način nije primjenjiva na sudske postupke u Hrvatskoj.
Erste je prva financijska institucija koja se pridružila inicijativi Europske komisije - Obećanje o zelenoj potrošnji
ZELENA POTROŠNJA
Erste je prva financijska institucija koja se pridružila inicijativi Europske komisije - Obećanje o zelenoj potrošnji
BEČ - Kao prva financijska institucija u Europi, Erste Grupa pridružila se inicijativi Europske komisije Obećanje o zelenoj potrošnji (European Commission's Green Consumption Pledge) kako bi ubrzala svoj doprinos održivom gospodarskom oporavku.
Sud EU: Za povrat preplaćenog iznosa kredita ne vrijedi zastara
KREDITI
Sud EU: Za povrat preplaćenog iznosa kredita ne vrijedi zastara
BRUXELLES - Zajmoprimcu koji je sklopio ugovor o zajmu u stranoj valuti i koji nije bio svjestan nepoštenosti odredbe iz toga ugovora ne može zbog zastare biti uskraćen povrat iznosa plaćenih na temelju te ugovorne odredbe, objavio je u četvrtak Sud EU-a.
Malim kineskim bankama zabranjeno povećanje zajmova za nekretnine
ZABRANE
Malim kineskim bankama zabranjeno povećanje zajmova za nekretnine
PEKING - Veće banke posljednjih su tjedana čak smanjile kreditiranje nekretnina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE