GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukupni krediti na kraju prvog kvartala 43,6 mlrd. eura

Ukupni krediti na kraju prvog kvartala 43,6 mlrd. eura
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.05.2024 / 08:51
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju ožujka 2024., na osnovi stanja, 43,6 mlrd. eura.

U odnosu na isto razdoblje prethodne godine tako je zabilježen rast za 4,6% ili 1,9 mlrd. eura. U odnosu na veljaču ukupni krediti zabilježili su rast za 1,2% ili 528,7 mil. eura. Najsnažniji je to mjesečni rast od siječnja prošle godine.

Promatrano po institucionalnim sektorima, krediti općoj državi (udjel od 14,5% u ukupnim kreditima) na mjesečnoj su razini porasli za 1,8% ili 108,9 mil. eura. Na godišnjoj razini pad je iznosio 10,5% ili 746,4 mil. eura. Glavnina kredita opće države odnosi na kredite središnjoj državi (86,8%), koji su na kraju ožujka iznosili 5,5 mlrd. eura (+2,4% mjesečno i -10,7% godišnje). Pri tome se većina kredita središnjoj državi odnosila na dugoročne kredite (s dospijećem višim od 5 godina).

Krediti kućanstvima iznosili su 22,3 mlrd. eura ili 51,2% ukupnih kredita. Na godišnjoj razini ostvaren je rast za 10,7% (kao i u veljači) ili 2,2 mlrd. eura, dok je na mjesečnoj razini ostvareno povećanje za 1,0% ili 229,7 mil. eura. Promatrano prema strukturi kredita, na stambene kredite odnosilo se više od 11 mlrd. eura (ili 49,7% ukupnih kredita plasiranih sektoru kućanstava). Dok je na godišnjoj razini rast iznosio 10,8%, u odnosu na veljaču promatrani krediti porasli su za 0,6% ili 61,9 mil. eura.

Druga najveća sastavnica kredita stanovništvu, gotovinski nenamjenski krediti, iznosila je u ožujku 37,2% ukupnih kredita plasiranih kućanstvima (najviše od travnja 2022.). U odnosu na ožujak 2023. godine zabilježen je rast za 12,6% ili 929,9 mil. eura. Postepeno ubrzanje mjesečnog rasta promatranih kredita bilježeno je od početka godine. Na godišnjoj razini, već je u studenom 2023. rast gotovinskih nenamjenskih kredita premašio rast stambenih kredita. Jačanje plasmana promatranih kredita odraz je vjerojatno snažnije sklonosti nabavi trajnih potrošnih dobara uslijed rasta nominalnih (i realnih) plaća te, s druge strane, rastuće potrebe za financijskim pozajmicama. U uvjetima stanovitog rasta nominalnih plaća, za očekivati je nastavak solidne potražnje za promatranim kreditima. U odnosu na kraj 2023., gotovinski nenamjenski krediti porasli su za 3,8% ili 300,8 mil. eura.

Krediti nefinancijskim društvima, s iznosom od 14,6 mlrd. eura, činili su na kraju ožujka 33,4% ukupnih kredita, a porasli su na osnovi stanja za 3,7% (+0,5 mlrd. eura) u odnosu na ožujak prošle godine te za 1,3% (+182,7 mil. eura) u odnosu na veljaču. Prvo je to ubrzanje godišnje stope rasta od studenog prošle godine. Godišnji rast ubrzao je kod kredita za investicije (s 7,4% na 7,7%) i kod kredita za obrtna sredstva (s 1,4% na 5,7%), dok su ostali krediti nastavili bilježiti pad treći mjesec zaredom (-4,0%), nakon što je u siječnju zabilježen prvi od kolovoza 2020. Ostali krediti nefinancijskim društvima odnose se uglavnom na prekoračenja po transakcijskim računima, kredite za financiranje izvoza, faktoring i sindicirane kredite.

Kao ograničavajući čimbenik kreditiranja promatranih sektora u prethodnim, ali i u narednim mjesecima može se istaknuti restriktivna monetarna politika, što je vidljivo u pooštrenim uvjetima financiranja u odnosu na razdoblje prije rasta ključnih kamatnih stopa. Ipak, na prijelazu iz 2023. u 2024., kamatne stope na kredite poduzećima, ali i gotovinske nenamjenske kredite kućanstvima dosegnule su vrhunac, a prema kraju tromjesečja primjetno je spuštanje istih. U ožujku je prosječna kamatna stopa na prvi put ugovorene kredite poduzećima iznosila 5,2% ili 10 baznih bodova manje na mjesečnoj razini (oko 325 baznih bodova više u odnosu na razdoblje prije početka pooštravanja monetarne politike ESB-a).

S druge strane, kućanstva su se za stambene kredite zaduživala po prosječnoj kamatnoj stopi od 3,9%, pa je na mjesečnoj razini zadržana stabilnost (+163bb u odnosu na razdoblje prije zaoštravanja monetarne politike), dok je prosječna kamatna stopa na gotovinske nenamjenske kredite iznosila u ožujku 6,0% (-20bb na mjesečnoj razini te otprilike +70bb u odnosu na razdoblje prije rasta referentnih kamatnih stopa).

Tagovi: krediti, kreditiranje, ukupni krediti, Hrvatska narodna banka, krediti poduzećima
PROČITAJ I OVO
Helio Kamber drži preko 5% dionica Slatinske banke s pravom glasa
PUNOMOĆ
Helio Kamber drži preko 5% dionica Slatinske banke s pravom glasa
ZAGREB - Slatinska banka izvijestila je sredinom lipnja kako je Helio Kamber stekao pravo glasa nad 73.781 dionicom ove banke, odnosno preko 5% dionica s pravom glasa.
Brodnjak: Slovensko poslovno okruženje je nestabilno
OCJENE
Brodnjak: Slovensko poslovno okruženje je nestabilno
LJUBLJANA - Slovenija ne iskorištava razvojne potencijale i gubi konkurentnost. Između ostalog, trebala bi uspostaviti poticajnije okruženje za investicije, razvoj i inovacije te zapošljavanje kadrova kako bi kao otvoreno gospodarstvo bila konkurentnija, istaknuli su na ovogodišnjoj Bankarskoj konferenciji koja se održava danas u Brdu kod Kranja.
JPMorgan predviđa skok prihoda od investicijskog bankarstva od 30% u drugom tromjesečju
SKOK
JPMorgan predviđa skok prihoda od investicijskog bankarstva od 30% u drugom tromjesečju
NEW YORK - JPMorgan Chase povećao je svoje izglede za prihode od investicijskog bankarstva, predviđajući skok od 25% do 30% u drugom tromjesečju potaknut tržištima kapitala, rekao je u srijedu jedan od izvršnih direktora.
Šošić otkrio koliko će rasti mjesečne rate kredita
KREDITI
Šošić otkrio koliko će rasti mjesečne rate kredita
ZAGREB - U drugoj polovici godine može se očekivati povećanje rata kredita koji imaju kamatne stope vezane uz NRS, tu nacionalnu referentnu stopu koja je zapravo trošak izvora financiranja banaka.
Usporio godišnji rast ukupnih depozita
DEPOZITI
Usporio godišnji rast ukupnih depozita

ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, na osnovi stanja, ukupni depoziti (isključujući središnju državu) iznosili su na kraju travnja 56,1 mlrd. eura.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE