GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukupni krediti narasli na 41,3 milijardu eura

Ukupni krediti narasli na 41,3 milijardu eura
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.03.2023 / 09:36
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju siječnja 41,3 mlrd. eura što je povećanje za 0,6 mlrd. eura ili 1,6% na mjesečnoj razini i 4,1 eura ili 10,9% u odnosu siječanj 2022. (na osnovi stanja).

Promatrano po sektorima, krediti nefinancijskim poduzećima ukupnog iznosa 13,9 mlrd. eura bili su na kraju siječnja veći za 101 mil. eura ili 0,7% na mjesečnoj razini, dok je godišnja stopa rasta ubrzala na 21,5% (+2,5 mlrd. eura) u odnosu na 20,7% u prosincu 2022. Na godišnjoj razini, rast kredita za obrtna sredstva ubrzao je na 20,6% (+739,9 mil. eura), što je 3 postotna boda više na godišnjoj razini. Krediti za obrtna sredstva na kraju siječnja iznosili su 4,3 mlrd. eura.

Istovremeno su krediti za investicije zabilježili pad za 55 mil. eura (ili -1%) u odnosu na prosinac 2022. na 5,5 mlrd. eura pri čemu je godišnja stopa rasta usporila na 16,3%.

S druge strane, krediti kućanstvima s iznosom od 19,9 mlrd. eura ostali su gotovo nepromijenjeni u odnosu na prosinac 2022. (-0,1%), dok je na u odnosu na siječanj 2022. rast iznosio 983 mil. eura ili 5,2%. Promatrano prema strukturi, stambeni krediti na koje se odnosi polovica ukupnih kredita kućanstvima s iznosom od 9,9 mlrd. eura na mjesečnoj su razini stagnirali (+0,1%), što se može povezati s izraženijim porastom stambenoga kreditiranja u prosincu u očekivanju pooštravanja uvjeta kreditiranja. U odnosu na siječanj 2022. stambeni krediti bili su na kraju siječnja viši za 896 mil. eura ili 9,9%. Druga najveća stavka, gotovinski nenamjenski krediti s udjelom od 36,3% u ukupnim kreditima kućanstvima i iznosom od 7,2 mlrd. eura zabilježili su mjesečno smanjenje za 8,4% te rast na godišnjoj razini od 1,8%.

Krediti općoj državi od kojih se glavnina (87%) odnosi na kredite središnjoj državi, na kraju siječnja iznosili su 7,2 mlrd. eura te su uz povećanje u odnosu na prosinac 2022. za 589 mil. eura (+8,9%) u odnosu na siječanj bili viši za 759 mil. eura (+11,8%). Pri tome se većina (79,6%) kredita središnjoj državi odnosilo na dugoročne kredite (s dospijećem više od 5 godina).

Promatrano prema valutnoj strukturi, 99,8% ukupnih kredita drugih monetarnih financijskih institucija odnosi se na kredite u domaćoj valuti odnosno euru.

Nastavku rasta kreditne aktivnosti i na početku 2023. doprinosi i zaokret u monetarnoj politici vodećih središnjih banaka budući da se očekuje nastavak rasta troškova zaduživanja. Prema navodima iz HNB-a, primjetno je i zaoštravanje standarda odobravanja kredita uslijed slabijih ekonomskih izgleda gospodarstva.

Tagovi: ukupni krediti, kreditiranje, Hrvatska narodna banka, krediti poduzećima
PROČITAJ I OVO
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
EBRD i Privredna banka Zagreb potpisali instrument podjele rizika od 75 milijuna eura
PODJELA RIZIKA
EBRD i Privredna banka Zagreb potpisali instrument podjele rizika od 75 milijuna eura
ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokreće novi instrument podjele rizika za hrvatske banke, a Privredna banka Zagreb d.d. (PBZ), članica Grupe Intesa Sanpaolo, prva će se uključiti u instrument.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE