GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukupni krediti poslovnih banaka krajem srpnja 271,3 milijarde kuna

Ukupni krediti poslovnih banaka krajem srpnja 271,3 milijarde kuna
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.09.2020 / 10:22
Autor: RBA analize
ANALIZA - Ukupni krediti poslovnih banaka na kraju srpnja iznosili su 271,3 milijarde kuna, čime je na mjesečnoj razini drugi mjesec zaredom zabilježen pad, za 0,4 posto, dok se u odnosu na lanjski srpanj bilježi rast za 7,5 posto, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

Ukupni krediti banaka na kraju srpnja bili su za 994,1 milijun kuna manji nego na kraju lipnja ove godine, dok su u odnosu na lanjski srpanj veći za 18,9 milijardi kuna.

Promotri li se promjena u odnosu na kraj prošle godine, ukupni krediti poslovnih banaka, koji uključuju kredite središnjoj državi, lokalnoj državi, poduzećima, stanovništvu, drugim financijskim posrednicima, pomoćnim financijskim institucijama, osiguravajućim društvima i mirovinskim fondovima te investicijskim fondovima osim novčanim fondovima, povećali su se za 10,9 milijardi kuna odnosno 4,2 posto, navode analitičari Raiffeisen banke (RBA) u analizi podataka HNB-a.

Promatrano prema valutnoj strukturi, kunski krediti, koji bilježe pozitivna kretanja nešto više od sedam godina, u srpnju su na godišnjoj razini zabilježili porast za više od 16,5 milijardi kuna, odnosno 14,9 posto. S druge strane, valutni krediti, čiji se udio u ukupnim kreditima kontinuirano smanjuje od druge polovice 2012. godine i na kraju sedmog mjeseca iznosi 53,1 posto, zabilježili su godišnji rast od 2,3 milijarde kuna ili 1,4 posto, zamjećuju analitičari RBA.

Također napominju da, gledano prema sektorima, otprilike pola ukupnih kredita plasirano je sektoru kućanstava.

Tako je nominalni iznos kredita sektoru kućanstava krajem srpnja iznosio 134,9 milijardi kuna, čime je ostvaren rast na mjesečnoj razini od 343,1 milijun kuna ili 0,3 posto. Rast kredita kućanstvima nastavljen je i na godišnjoj je razini, ali je usporio te je iznosio 5,3 milijarde kuna ili 4,1 posto.

Kod sektora stanovništva, napominju analitičari RBA, osobito je izražena sklonost kreditiranja u domaćoj valuti dominantno kroz gotovinske nenamjenske kredite, kod kojih je, iako sporijom dinamikom u odnosu na prethodne mjesece, zabilježena godišnja stopa rasta od 6,9 posto.

Stambeni krediti u srpnju su pak iznosili 59,8 milijardi kuna te su ostvarili rast od razmjerno visokih 8,8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Zbog povećane tržišne aktivnosti, u ovoj je godini udio stambenih u ukupnim kreditima stanovništvu porastao s 43,1 posto na 44,3 posto dok se udio stambenih kredita u kunama povećao s 30,5 posto na 31,3 posto, navode iz RBA.

Krediti poduzećima odnosno nefinancijskim trgovačkim društvima na kraju srpnja iznosili su 85,6 milijardi kuna, što je na mjesečnoj razini pad od 720,3 milijuna kuna ili 0,8 posto. S druge strane, na godišnjoj razini zabilježen je rast od četiri milijarde kuna, odnosno 4,9 posto.

Krediti središnjoj državi u srpnju su pali na 42,1 milijardu kuna, što je u odnosu na lipanj manje za 590 milijuna kuna ili 1,4 posto, dok je na godišnjoj razini zabilježen razmjerno snažan porast od 9,9 milijardi kuna odnosno 30,2 posto, "što je i očekivani trend kretanja ovih vrsta kredita u kriznim razdobljima", navode analitičari RBA.

Tagovi: ukupni krediti, kreditiranje, Hrvatska narodna banka, stambeni krediti, gotovinski krediti, krediti stanovništvu
PROČITAJ I OVO
HBOR i EIB potpisali ugovor o garanciji u visini 50 milijuna eura
GARANCIJE
HBOR i EIB potpisali ugovor o garanciji u visini 50 milijuna eura
ZAGREB - Europska investicijska banka (EIB) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) u ponedjeljak su potpisale ugovor o garanciji u visini 50 milijuna eura za kredite odobrene srednje kapitaliziranim i velikim poduzećima radi financiranja oporavka od posljedica pandemije covida-19.
AIK Banka je mogući kupac Sberbanka u regiji
AKVIZICIJE
AIK Banka je mogući kupac Sberbanka u regiji
BEOGRAD - Informacije da je AIK Banka Miodraga Kostića mogući kupac biznisa ruske Sberbanke u osam zemalja Centralne Europe još nisu potvrđene, ali se u bankarskim krugovima o tome uveliko govori.
HBOR i Svjetska banka potpisali ugovor o zajmu za projekt HEAL
ZAJAM
HBOR i Svjetska banka potpisali ugovor o zajmu za projekt HEAL
ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Svjetska banka potpisale su ugovor o zajmu za projekt pomoći poduzećima u osiguravanju likvidnosti (HEAL) u iznosu od 200 milijuna eura, kojim će se osigurati sredstva za hrvatska poduzeća pogođena pandemijom koronavirusa, kao i dvama razornim potresima.
HUB: Presuda Suda EU-a nije primjenjiva na postupke u Hrvatskoj
REAKCIJE
HUB: Presuda Suda EU-a nije primjenjiva na postupke u Hrvatskoj
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka (HUB) poručila je u četvrtak da presuda Suda Europske unije u predmetu C-268/19 ni na koji način nije primjenjiva na sudske postupke u Hrvatskoj.
Erste je prva financijska institucija koja se pridružila inicijativi Europske komisije - Obećanje o zelenoj potrošnji
ZELENA POTROŠNJA
Erste je prva financijska institucija koja se pridružila inicijativi Europske komisije - Obećanje o zelenoj potrošnji
BEČ - Kao prva financijska institucija u Europi, Erste Grupa pridružila se inicijativi Europske komisije Obećanje o zelenoj potrošnji (European Commission's Green Consumption Pledge) kako bi ubrzala svoj doprinos održivom gospodarskom oporavku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE