GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukupni krediti poslovnih banaka na kraju svibnja 272,3 mlrd. kuna

Ukupni krediti poslovnih banaka na kraju svibnja 272,3 mlrd. kuna
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.07.2020 / 10:22
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti poslovnih banaka na kraju svibnja iznosili su 272,3 mlrd. kuna čime je na mjesečnoj razini deseti mjesec zaredom zabilježen rast (0,1% ili 15,1 mil. kuna).

U odnosu na svibanj prošle godine ostvareni porast iznosio je 6,7% ili 17,2 mlrd. kuna.

Promatrano prema valutnoj strukturi, kunski su krediti na godišnjoj razini nastavili pozitivna kretanja te zabilježili porast od preko 17 mlrd. kuna odnosno 15,8% dok su valutni krediti zabilježili blagi pad od 47,8 mil. kuna odnosno 0,1%. Trend rasta kunskih kredita uz paralelan pad valutnih kredita prisutan je malo više od sedam godina. Pri tome se udio valutnih kredita u ukupnim kreditima kontinuirano smanjuje od druge polovice 2012. kada je taj pokazatelj iznosio 74,4% u odnosu na 53,7% koliko je iznosio u svibnju 2020. godine.

Promatrano prema sektorima, otprilike pola ukupnih kredita plasirana je sektoru kućanstava. Nominalan iznos kredita sektoru kućanstva u svibnju je iznosio 134,3 mlrd. kuna čime je zabilježen rast na mjesečnoj razini (374,5 mil. kuna ili 0,3%). S druge strane, na godišnjoj je razini nastavljen ali usporen rast kredita kućanstvu, a iznosio je 5,4 mlrd. kuna odnosno 4,2%. Kod sektora stanovništva osobito je izražena sklonost kreditiranja u domaćoj valuti dominantno kroz gotovinske nenamjenske kredite, po stopi od 9,2%. Navedeni krediti u svibnju su također usporili na godišnjoj razini čime su prekinuli trend rasta po dvoznamenkastim stopama.

Krediti poduzećima odnosno nefinancijskim trgovačkim društvima na kraju svibnja iznosili su 86,5 mlrd. kuna što je na mjesečnoj razini pad od 37,0 mil. kuna ili 0,1%. S druge strane, na godišnjoj razini zabilježen je rast od 3,1 mlrd. kuna odnosno 3,8%.

Naposljetku, krediti središnjoj državi u svibnju su porasli na 42,9 mlrd. kuna što na mjesečnoj razini predstavlja rast od 30,8 mil. kuna ili 0,1% dok je na godišnjoj razini zabilježen snažan porast od 7,9 mlrd. kuna odnosno 22,5%.

Tagovi: ukupni krediti, krediti poslovnih banaka, kreditiranje, kuneski krediti, potrošački krediti, stambeni krediti, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Dušan Banović novi predsjednik NO-a Slatinske banke
KADROVI
Dušan Banović novi predsjednik NO-a Slatinske banke
SLATINA - Nadzorni odbor Slatinske banke jučer je održao sjednicu na kojoj je Dušan Banović, dosadašnji zamjenik predsjednice Nadzornog odbora, izabran za novog predsjednika Nadzornog odbora.
NBS: Novi dnevni rekord u broju instant plaćanja
REKORDI
NBS: Novi dnevni rekord u broju instant plaćanja
BEOGRAD - U sistemu instant plaćanja Narodne banke Srbije (IPS NBS) i kliring sistemu NBS zabeležen je u ponedeljak, 21. septembra, novi dnevni rekordan broj transakcija.
ECB će prodavati dugove putem online trgovine
PRODAJA
ECB će prodavati dugove putem online trgovine
FRANKFURT - Europska centralna banka (ECB) priprema internetsko mjesto ili trgovinu u stilu diva Amazona gdje bi prodavala stotine milijardi eura bankarskih kredita, stvorenih kao rezultat koronavirusne krize. ECB ima za cilj ojačati ekonomiju i zasjeniti velike ulagače s Wall Streeta.
Sve više građana zadužuje se u kunama
KREDITI
Sve više građana zadužuje se u kunama

ZAGREB - Unatoč tome što nas guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić uvjerava da ćemo euro uvesti već 1. siječnja 2023., što je de facto za samo nešto više od dvije godine, podaci pokazuju da se građani i dalje sve više zadužuju u kunama, odnosno preferiraju kredite u domaćoj valuti.

Sberbank predstavio niz novih brendova
BRENDOVI
Sberbank predstavio niz novih brendova
MOSKVA - Sberbank je predstavio nove brendove za niz svojih usluga dostupnih individualnim i korporativnim kupcima u tvrtki Sber Conf, koja je također predstavila nove proizvode i usluge ekosustava Sber.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE