GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukupni krediti rastu zbog većeg kreditiranja poduzeća

Ukupni krediti rastu zbog većeg kreditiranja poduzeća
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.07.2022 / 10:53
Autor: RBA analize
ANALIZA - Tijekom svibnja, ukupni plasmani monetarnih institucija domaćim sektorima (osim središnje države) porasli su za 3,7 mlrd. kuna ili 1,4% u odnosu na travanj (na osnovi transakcija) te su na kraju mjeseca iznosili 257,6 mlrd. kuna.

Pritom je njihova godišnja stopa rasta ubrzala na 7,4% u svibnju s 6,5% u travnju. Mjesečni prirast plasmana u potpunosti se odnosi na kredite, koji čine glavnu stavku plasmana pri čemu su već četvrti mjesec zaredom snažno porasli krediti nefinancijskim poduzećima. Prema navodima iz središnje banke, više od polovine mjesečnih transakcija kredita poduzećima u svibnju odnosilo se na poduzeća koja se bave distribucijom električne energije i plinovitih goriva, dok je ostatak raspršen po većem broju ostalih poduzeća, uglavnom u svrhu financiranja investicija i obrtnoga kapitala. Kreditiranje stanovništva također je ojačalo, a najveći dio kredita odobren tom sektoru odnosi se na stambene kredite.

Promatrano po sektorima, na osnovi stanja krediti stanovništvu porasli su za 1% mjesečno te 5,2% na godišnjoj razini. I krediti poduzećima također su rasli u odnosu na travanj (+2%) te su u odnosu na svibanj 2021. viši za 11,2%. Godišnji rast ukupnih kredita plasiranih poduzećima, na osnovi stanja, dolazi od rasta kredita za investicije i kredita za obrtna sredstva. Krediti za investicije u svibnju su i treći mjesec za redom zabilježili pozitivnu godišnju stopu rasta te su na kraju svibnja iznosili 38,4 mlrd. kuna što je povećanje u odnosu na prethodni mjesec za 0,7% dok su na godišnjoj razini viši za 8,3%. Krediti za obrtna sredstva na mjesečnoj razini zabilježili su rast od 4,7% te su iznosili 32,7 mlrd. kuna dok su na godišnjoj razini zabilježili rast od čak 17,1%. Uspoređujući s krajem 2021. i krediti za investicije i krediti za obrtna sredstva u svibnju bilježe povećanje od 8,2% odnosno 18,7%.

Poremećaji u lancima opskrbe povećavaju razinu neizvjesnosti te unose visok rizik u financijske odluke kod poduzetnika. Posljedično, dio poduzetnika će odluke o financiranju temeljiti na pogrešnim predviđanjima o promjenama cijena te će uz operativne gubitke ostvariti i gubitke na financiranju. Stoga predviđamo pogoršanje omjera neprihodujućih kredita u segmentu poduzeća, uz porast rezerviranja za gubitke i smanjivanje stope povrata na kapital kod kreditnih institucija.

Kod potrošača se pojačava potražnja za dugoročnim stambenim kreditima zbog državnog subvencioniranja otplate za mlađe dobne skupine, ali i kao vrsta ulaganja s ciljem zaštite od inflacije i korištenja pozitivnog učinka realno negativnih kamatnih stopa na kredite. U drugom polugodištu očekujemo sporiji rast stambenih kredita nakon što se iskoristi proljetni volumen subvencija, a potrošački krediti bi trebali brže rasti pod pritiskom potrošačkih cijena.

Kod poduzeća očekujemo više stope rasta kredita nego kod stanovništva zbog toga što je rast cijena repromaterijala značajno veći od rasta potrošačkih cijena.

Tagovi: ukupni krediti, kreditiranje, Hrvatska narodna banka, krediti poduzećima
PROČITAJ I OVO
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
USPJESI
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
ZAGREB – Rekordna profitabilnost, povećanje imovine i uspješno pravno pripajanje NHB-a obilježili su 2023.; započinje nova faza razvoja
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE