GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukupni krediti stanovništvu 134,6 mlrd. kuna

Ukupni krediti stanovništvu 134,6 mlrd. kuna
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.08.2020 / 08:46
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti sektoru stanovništva na kraju lipnja iznosili su 134,6 mlrd. kuna.

Time je, iako sporijom dinamikom za razliku od prošlih mjeseci, nastavljen rast na mjesečnoj i godišnjoj razini. Ukupni krediti u promatranom sektoru na mjesečnoj razini bili su viši tek za 0,2% dok su na godišnjoj razini bili viši za 4,2%. Trend rasta na mjesečnoj razini koji je trajao od početka 2018. prekinut je u travnju s brzim oporavkom u svibnju i lipnju dok su godišnje stope rasta ukupnih kredita stanovništvu i dalje prisutne od rujna 2017. s tendencijom usporavanja tijekom 2020. godine.

Promatrano prema valutnoj strukturi, udio kunskih kredita u ukupnim kreditima stanovništvu u lipnju je iznosio 54,6%. Prema tome, kunski krediti stanovništvu krajem lipnja iznosili su 73,5 mlrd. kuna uz blago usporavanje godišnje stope rasta na 6,9% (sa 7,0% u svibnju). Time je, nakon višegodišnjeg dvoznamenkastog rasta, treći mjesec zaredom zabilježena jednoznamenkasta godišnja stopa rasta ovih kredita.

S druge strane, ukupni devizni krediti stanovništvu i krediti sa valutnom klauzulom sektora stanovništva krajem lipnja iznosili su 61,1 mlrd. kuna te su u odnosu na isti mjesec prošle godine bili viši za 1,1%. Kod spomenutih kredita se u većini slučajeva radi o kreditima u eurima pa su tako blagom godišnjem rastu pridonijela tečajna kretanja kod kojih je u odnosu na kraj lipnja prošle godine tečaj EUR/HRK porastao za 2,2%, odnosno kuna je oslabila u odnosu na euro što je rezultiralo većom kunskom protuvrijednošću.

Prema vrstama kredita koji su odobreni sektoru stanovništva, najznačajniji udio (44,2%) odnosi se na stambene kredite koji su krajem lipnja iznosili 59,5 mlrd. kuna uz godišnju stopu rasta od 8,4% čime je nastavljen trend godišnjih stopa rasta ovih vrsta kredita od studenog 2017. Unutar kategorije ukupnih stambenih kredita stanovništvu, udio kunskih kredita na kraju lipnja porastao je na 30,9% (29,7% u lipnju 2019.) pri čemu je godišnja stopa promjene navedenih kredita iznosila 12,8% dok je kod onih sa valutnom klauzulom bila nešto nižih 6,5%.

U lipnju su usporene godišnje stope rasta (koje traju od polovice 2018.) kod druge najznačajnije vrste kredita stanovništvu, gotovinskih nenamjenskih kredita, koji sudjeluju sa udjelom od 39,3% u ukupnim kreditima stanovništvu. U lipnju je zabilježen godišnji rast od 3,8% (4,6% u svibnju).

S obzirom na narušeni optimizam, očekivanja i pogoršanja na tržištu rada te više averzije prema riziku, očekujemo da će potražnja za kreditima uslijed novonastalih okolnosti u narednim mjesecima oslabiti.

Tagovi: krediti, ukupni krediti, gotovinski krediti, kreditiranje, Hrvatska narodna banka, hrvatske banke, stambeni krediti, kunski krediti
PROČITAJ I OVO
U 2020. porastao broj dugoročnih kredita preduzetnicima
KREDITI
U 2020. porastao broj dugoročnih kredita preduzetnicima
BEOGRAD – U Srbije ima 131.345 korisnika stambenih kredita a prosečan iznos takvih kredita iznosi 3,5 miliona dinara, objavljeno je u izveštaju Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije.
Usporavanje godišnjih stopa rasta ukupnih plasmana banaka u studenom
PLASMANI
Usporavanje godišnjih stopa rasta ukupnih plasmana banaka u studenom
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a stanje plasmana koji predstavljaju potraživanja monetarnih institucija od ostalih domaćih sektora (osim središnje države) na kraju studenog je iznosilo 234,9 mlrd. kuna.
Slovenski bankari očekuju snažan rast potrošnje nakon završetka epidemije
OČEKIVANJA
Slovenski bankari očekuju snažan rast potrošnje nakon završetka epidemije
LJUBLJANA - Slovenski bankari očekuju snažan rast potrošnje nakon završetka epidemije, u drugoj polovini godine. Stanovništvo u bankama ima uštedu veću od 24 milijarde eura.
Vlada Crne Gore s kineskom Exim bankom dogovorila odlaganje otplate kredita
DOGOVOR
Vlada Crne Gore s kineskom Exim bankom dogovorila odlaganje otplate kredita
PODGORICA - Crnogorska vlada je postigla dogovor s kineskom Exim bankom o privremenom odlaganju otplate 60 miliona dolara za kredite Barske i Crnogorske plovidbe.
Erste banci potvrđen rejting BBB+, uz stabilne izglede
REJTING
Erste banci potvrđen rejting BBB+, uz stabilne izglede
ZAGREB – Međunarodna bonitetna agencija Fitch Ratings potvrdila je dosadašnji, u ožujku 2020. godine dodijeljen kreditni rejting Erste banke, „BBB +”, uz zadržavanje stabilnih izgleda za dugoročno zaduživanje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE