GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukupni krediti u godinu dana povećani za 8,5 milijardi kuna

Ukupni krediti u godinu dana povećani za 8,5 milijardi kuna
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.01.2022 / 08:35
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Krajem studenoga 2021. u Hrvatskoj je bilo plasirano ukupno 237,6 milijardi kuna kredita, što je za 8,5 milijardi ili 3,7 posto više nego godinu dana ranije, podaci su Hrvatske narodne banke (HNB).

Ukupni plasmani monetarnih institucija domaćim sektorima (osim središnje države) iznosili su 243,4 milijarde kuna, što je za 0,7 milijardi ili 0,3 posto više nego u listopadu i 4,5 posto više nego u studenome godinu dana ranije, navodi se u novom HNB-ovom Komentaru monetarnih kretanja za studeni.

U ukupnim plasmanima banaka, najveći se dio odnosi na kredite, 237,6 milijardi kuna, što je za 0,3 posto više nego u listopadu, odnosno za 8,5 milijardi kuna ili 3,7 posto više nego u studenome 2020.

Gledano po sektorima, na mjesečnoj su razini krediti poduzećima porasli za 0,4 milijardi kuna ili 0,5 posto, na 84,8 milijardi kuna.

Porasli su i krediti stanovništvu i to za 0,2 milijarde kuna ili 0,2 posto, na 141,8 milijardi kuna, a blagi rast primjetan je i kod ostalih financijskih institucija, za 0,1 milijardu kuna ili 0,5 posto, na 11 milijardi kuna.

Najveći dio mjesečnog rasta kredita odobrenih stanovništvu odnosi se na stambene kredite, koji su uvećani za 0,3 milijardu kuna ili 0,4 posto, te iznose 67,5 milijardi kuna, dok su gotovinski nenamjenski krediti ostali gotovo nepromijenjeni, na 53,3 milijarde kuna.

Na godišnjoj razini, pak, krediti poduzećima porasli su za 0,6 milijardi kuna ili 0,7 posto, a krediti kućanstvima za 5,7 milijardi kuna ili za 4,2 posto. Krediti ostalim domaćim sektorima uvećani su u odnosu na studeni 2020. za 2,2 milijarde kuna ili 25,1 posto.

Kako ističu iz HNB-a, na godišnjoj razini zabilježeno je usporavanje stope rasta ukupnih kredita stanovništvu s 4,9 posto u listopadu na 4,8 posto u studenome, kao odraz
usporavanja rasta stambenih kredita, s 11,3 na 10,5 posto, i to zbog izraženog rasta subvencioniranih kredita ostvarenog u istom razdoblju prethodne godine.

Iz središnje banke navode i da je usporavanje kreditiranja stanovništva na godišnjoj razini dijelom je ublažila stagnacija gotovinskih nenamjenskih kredita, koji su se smanjili u istom mjesecu prošle godine, što je povećalo godišnju stopu njihovog rasta s 1,6 na 2 posto. S druge strane, krediti poduzećima su nakon stagnacije u ranijem dijelu godine nastavili bilježiti ubrzanje rasta na godišnjoj razini, s 1,8 na 2,2 posto.

Tagovi: krediti, ukupni krediti, Hrvatska narodna banka, krediti poduzećima
PROČITAJ I OVO
Milan M. Cvikl novi je viceguverner Banke Slovenije
IMENOVANJA
Milan M. Cvikl novi je viceguverner Banke Slovenije
LJUBLJANA - Slovenski parlament je s 54 glasa za i 25 protiv imenovao Milana M. Cvikla viceguvernerom Banke Slovenije.
Banka Slovenije ublažila neka ograničenja na području kreditiranja stanovništva
POTEZI
Banka Slovenije ublažila neka ograničenja na području kreditiranja stanovništva
LJUBLJANA - Banka Slovenije promijenila je makrobonitetna ograničenja za kreditiranje stanovništva i dala bankama veću slobodu u procjeni kome odobravaju kredite. U isto vrijeme, banke će od iduće godine morati povećati rezervni kapital.
NLB Komercijalna banka kreće u prinudni otkup akcija
OTKUP
NLB Komercijalna banka kreće u prinudni otkup akcija
BEOGRAD – Skupština NLB Komercijalne banke danas je donela odluku o prinudnom otkupu akcija.
Adrović: Kamate na kredite rast će već u srpnju
KAMATNE STOPE
Adrović: Kamate na kredite rast će već u srpnju
ZAGREB - Direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović bio je gost N1 Studija uživo. Govorio je o rastu kamata na kredite, uvođenju eura i bankarskom sustavu u Hrvatskoj.
NBS: Privremena mera za izračunavanje kapitala banaka
ODLUKE
NBS: Privremena mera za izračunavanje kapitala banaka
BEOGRAD – Izvršni odbor Narodne banke Srbije u sredu je na vanrednoj sednici usvojio Odluku o privremenoj meri koja se odnosi na izračunavanje kapitala banke kojom se daje mogućnost bankama da ublaže negativne efekte promene cena hartija od vrednosti na kapital, nastale usled poremećaja na globalnim finansijskim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE