GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukupni krediti u godinu dana povećani za 8,5 milijardi kuna

Ukupni krediti u godinu dana povećani za 8,5 milijardi kuna
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.01.2022 / 08:35
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Krajem studenoga 2021. u Hrvatskoj je bilo plasirano ukupno 237,6 milijardi kuna kredita, što je za 8,5 milijardi ili 3,7 posto više nego godinu dana ranije, podaci su Hrvatske narodne banke (HNB).

Ukupni plasmani monetarnih institucija domaćim sektorima (osim središnje države) iznosili su 243,4 milijarde kuna, što je za 0,7 milijardi ili 0,3 posto više nego u listopadu i 4,5 posto više nego u studenome godinu dana ranije, navodi se u novom HNB-ovom Komentaru monetarnih kretanja za studeni.

U ukupnim plasmanima banaka, najveći se dio odnosi na kredite, 237,6 milijardi kuna, što je za 0,3 posto više nego u listopadu, odnosno za 8,5 milijardi kuna ili 3,7 posto više nego u studenome 2020.

Gledano po sektorima, na mjesečnoj su razini krediti poduzećima porasli za 0,4 milijardi kuna ili 0,5 posto, na 84,8 milijardi kuna.

Porasli su i krediti stanovništvu i to za 0,2 milijarde kuna ili 0,2 posto, na 141,8 milijardi kuna, a blagi rast primjetan je i kod ostalih financijskih institucija, za 0,1 milijardu kuna ili 0,5 posto, na 11 milijardi kuna.

Najveći dio mjesečnog rasta kredita odobrenih stanovništvu odnosi se na stambene kredite, koji su uvećani za 0,3 milijardu kuna ili 0,4 posto, te iznose 67,5 milijardi kuna, dok su gotovinski nenamjenski krediti ostali gotovo nepromijenjeni, na 53,3 milijarde kuna.

Na godišnjoj razini, pak, krediti poduzećima porasli su za 0,6 milijardi kuna ili 0,7 posto, a krediti kućanstvima za 5,7 milijardi kuna ili za 4,2 posto. Krediti ostalim domaćim sektorima uvećani su u odnosu na studeni 2020. za 2,2 milijarde kuna ili 25,1 posto.

Kako ističu iz HNB-a, na godišnjoj razini zabilježeno je usporavanje stope rasta ukupnih kredita stanovništvu s 4,9 posto u listopadu na 4,8 posto u studenome, kao odraz
usporavanja rasta stambenih kredita, s 11,3 na 10,5 posto, i to zbog izraženog rasta subvencioniranih kredita ostvarenog u istom razdoblju prethodne godine.

Iz središnje banke navode i da je usporavanje kreditiranja stanovništva na godišnjoj razini dijelom je ublažila stagnacija gotovinskih nenamjenskih kredita, koji su se smanjili u istom mjesecu prošle godine, što je povećalo godišnju stopu njihovog rasta s 1,6 na 2 posto. S druge strane, krediti poduzećima su nakon stagnacije u ranijem dijelu godine nastavili bilježiti ubrzanje rasta na godišnjoj razini, s 1,8 na 2,2 posto.

Tagovi: krediti, ukupni krediti, Hrvatska narodna banka, krediti poduzećima
PROČITAJ I OVO
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
USPJESI
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
ZAGREB – Rekordna profitabilnost, povećanje imovine i uspješno pravno pripajanje NHB-a obilježili su 2023.; započinje nova faza razvoja
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE