GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UniCredit Bank Slovenija će se žaliti na presudu suda kojim je poništen ugovor kredita u švicarcima

UniCredit Bank Slovenija će se žaliti na presudu suda kojim je poništen ugovor kredita u švicarcima
ŽALBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.08.2017 / 16:28
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Banka čiji je ugovor o kreditu vezanom uz švicarski franak prvostupanjskom presudom slovenskog suda proglašen ništetnim najavila je u ponedjeljak da će se žaliti na tu presudu, obrazlažući uz ostalo da su u sličnim tužbama do sada sudovi presuđivali u korist banaka.

"Presuda se temelji na nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju te na pravnim zaključcima koji su manjkavi i pogrešni", najavili su u izjavi za javnost iz Unicredit bank Slovenija, najavljujući žalbu na prvostupanjsku presudu.

Riječ je, dodaju, o prvoj takvoj presudi na štetu banaka, u nizu tužbi što su ih protiv banaka pokrenuli zajmoprimci zaduženi u švicarcskim francima, a koji do sada nisu uspijevali u tužbama pred slovenskim sudovima.

"Očekujemo da će odluka višeg suda primijeniti uvjerljivu argumentaciju ostalih sudova, ali i praksu suda Europske unije, a prema kojima su kreditni ugovori s valutnom klauzulom validni", ustvrdili su u Unicredit banci.

Slovenska udruga Frank, osnovana s ciljem zaštite interesa građana prezaduženih u švicarskoj valuti, objavila je da je njihov član uspio u tužbi protiv Unicredit bank Slovenija kod koje je imao kredit u švicarcima, što je prvi takav slučaj pred nekim slovenskim sudom do sada.
Sud je u obrazloženju presude naveo da je banka pri odobravanju riskantnog kredita u stranoj valuti znala da će doći do jačanja tečaja franka u odnosu na euro zbog nekih ekonomskih trendova u Europi i svijetu, odnosno da će doći do većih promjena vrijednosti valuta koje će se odraziti i na kamatne stope.

Prema ocjeni suda, banka je to klijentu kojem je nudila takav kredit morala unaprijed objasniti, ali to nije učinila, zbog čega je ugovor poništen kao nevažeći.
Inače, trojica slovenskih ustavnih pravnika - Ciril Ribičič, Boštjan M. Zupančič i Franc Grad, nedavno su predložili zakon kojim bi se, slično kao u Hrvatskoj prije koju godinu, problematika zaduženih u švicarskim francima sustavno riješila konverzijom tih kredita u eurske. 

Taj zakonski prijedlog u Sloveniji izaziva različite ocjene, a vlada je prema njemu rezervirana iako se službeno još nije opredijelila, prenose slovenski mediji.
Ministarstvo financija još nije ni primilo taj zakonski prijedlog i ne može ga komentirati, ali je iz prijašnjih stajališta službenih krugova u Sloveniji i vlade jasno da idejom nisu oduševljeni, piše u ponedjeljak ljubljansko "Delo".

Kad je problem kredita u švicarcima prije par godina dramatično eskalirao zbog naglog porasta tečaja švicarskog franka, slovenska vlada je izrazila očekivanje da će banke sa zajmoprimcima stvari rješavati na individualnoj osnovi, ali je odbila intervenirati posebnim zakonom.
Istina je da bi se predloženim zakonom smanjilo kreditne obveze zaduženih u švicarcima, ali bi to značilo da taj teret mora preuzeti netko drugi, a to ne bi smjele biti samo banke jer je to i stajalište ustanova Europske unije, kazali su za "Delo" u slovenskom ministarstvu financija.
Predlagači zakona, pak, kažu da će šteta za državu i porezne obveznike zapravo nastati ako se zakonski ne izjednači položaj onih koji su se zaduživali u eurima s onima čiji su krediti vezani za švicarski franak.

"Ako to ne riješimo u Sloveniji, predmet će doći na Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu", izjavio je za mariborski list "Večer"  Boštjan M. Zupančič, jedan od predlagača zakona, koji je prije niz godina bio sudac Europskog suda za ljudska prava.

Slovenski su redovni sudovi do sada uglavnom odbijali tužbe zaduženih u švicarskim francima protiv banaka, ali bi oni imali dobre šanse da im sud Europski sud za ljudska prava dade za pravo ako tužbe stignu do Strasbourga, smatra Zupančič.

Tek bi u tom slučaju za Sloveniju i njene porezne obveznike došlo do štete, jer bi država morala riješiti taj problem prema slovu presude, dok bi banke koje su odobravale takve kredite ubuduće bile oslobođene odgovornosti i od njih država ne bi mogla tražiti novčanu kompenzaciju, upozorio je u nekoliko medijskih istupa Zupančič, koji traži da prijedlog zakona na jesen u parlamentarnu raspravu uđe po hitnom postupku.

Procjenjuje se da je u Sloveniji od 2000. do 2010. bilo odobreno oko 16.000 kredita vezanih uz švicarski franak. 
Prema zakonskom prijedlogu slovenskih ustavnih stručnjaka, svi bi se ti krediti, kako ni već otplaćeni kao i oni koji još nisu otplaćeni, konvertirali u eure prema tečaju na dan kada su odobreni te uz kamatnu stopu koja je tog dana vrijedila za kredite u eurima.

Tagovi: UniCredit Bank Slovenija, UniCredit, krediti u švicarcima, krediti u francima
PROČITAJ I OVO
Provizije i naknade poduprle UniCreditove rezultate u prvom tromjesečju
DOBRA GODINA
Provizije i naknade poduprle UniCreditove rezultate u prvom tromjesečju

MILANO - Talijanska banka banka UniCredit izvijestila je u četvrtak o većim prihodima u prvom tromjesečju zahvaljujući naknadama i provizijama i smanjenim rezervacijama za nenaplative zajmove.

Završila integracija OTP-a i Vojvođanske banke: Vodeća u segmentu kredita i druga po veličini aktive u Srbiji
INTEGRACIJA
Završila integracija OTP-a i Vojvođanske banke: Vodeća u segmentu kredita i druga po veličini aktive u Srbiji
NOVI SAD - Nova OTP banka Srbija a.d. Novi Sad, nastala kao rezultat procesa integracije OTP banke Srbija a.d. Beograd (bivše Societe Generale Srbija) i Vojvođanske banke a.d. Novi Sad, počela je sa radom. Najkompleksnija bankarska integracija ikad realizovana na ovim prostorima predstavlja strateški potez OTP Grupe sa ciljem da formira vodeću bankarsku instituciju u Srbiji.
EIB će koristiti kriptovalutu ethereum za registraciju digitalnih novčanica
KRIPTOVALUTE
EIB će koristiti kriptovalutu ethereum za registraciju digitalnih novčanica
BRUXELLES - Europska investicijska banka (EIB) koristit će blockchain tehnologiju za izdavanje dvogodišnjih digitalnih obveznica.
Intesa Sanpaolo: Dobit veća za trećinu u prvom kvartalu
SKOK
Intesa Sanpaolo: Dobit veća za trećinu u prvom kvartalu
MILANO - Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je u srijedu da joj je neto dobit u prvom tromjesečju poskočila gotovo za trećinu, uz više prihode od naknada i provizija i znatno smanjene rezervacije za nenaplative kredite.
Slovenci u bankama drže 23 milijarde eura
DEPOZITI
Slovenci u bankama drže 23 milijarde eura
LJUBLJANA – Sredstva slovenskih kućanstava na depozitnim računima u bankama povećala su se za više od dvije milijarde eura, na rekordnih 23 milijarde eura u pandemiji 2020. u odnosu na prethodnu godinu, objavila je danas Banka Slovenije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE