GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UniCredit ostvario rekordne rezultate u 2023.

UniCredit ostvario rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.02.2024 / 08:58
Autor: SEEbiz
MILANO - Upravni odbor UniCredita odobrio je konsolidirane rezultate za 4. tromjesečje 23. i fiskalnu 2023. na dan 31. prosinca 2023.

Ova rekordna godina jasan je dokaz transformiranog UniCredita, dobrog tijeka na putu ka izgradnji održive izvrsnosti što dokazuje neto dobit u FG23 od 8,6 milijardi eura i FG23 RoTE od 16,6%. U 23. fiskalnoj godini iskazana neto dobit dosegla je rekordnih 9,5 milijardi eura, što je 3,0 milijarde više u usporedbi s 22. fiskalnom godinom.

Već 12. tromjesečje zaredom Grupa je pokazala izvršenje strateškog plana i dosljedan rast u regijama, uravnotežujući tri financijske poluge neto prihoda, troškova i kapitala te koristeći jedinstveni paneuropski model što je rezultiralo navedenom neto dobiti u 4. kvartalu 23. u iznosu od € 2,8 milijardi, odnosno neto dobit od 1,9 milijardi eura. Ovi visoki povrati poduprti su neto prihodima od 5,7 milijardi eura, koji se sastoje od 3,6 milijardi eura neto prihoda od kamata ("NII"), što je povećanje od 5,7% na godišnjoj razini uglavnom zbog viših stopa i dobro upravljanog prijenosa depozita. Naknade su iznosile 1,8 milijardi eura, što je pad od 0,6% na godišnjoj razini, uglavnom potaknut utjecajem smanjenja naknada na tekućem računu u Italiji i višim troškovima sekuritizacije. Isključujući ove, naknade su porasle 3,5% na godišnjoj razini, potvrđujući njihovu otpornost unatoč makroekonomskim preprekama.

Rezervacije za gubitke po kreditima ("LLP") iznosile su 300 milijuna eura ili trošak rizika ("CoR") od 28 baznih bodova u 4. kvartalu 23. Zdravost kvalitete imovine Grupe još jednom je dokazana dosljedno niskim očekivanim gubitkom, niskim nenaplativim izloženostima ("NPE") s visokim pokrićem i postojećim preklapanjem od 1,8 milijardi eura na dobar portfelj.

U 4. kvartalu 23. operativni troškovi iznosili su 2,5 milijardi eura, što je povećanje od 6,9% na tromjesečju ili 0,8% na godišnjoj razini, uglavnom potaknuto kretanjem plaća povezanim s novim kolektivnim ugovorom o plaćama u Italiji i višim bonusima za učinak. Za fiskalnu godinu 23. ukupni su troškovi smanjeni za 1% u odnosu na prethodnu godinu na 9,5 milijardi eura, potvrđujući sposobnost Grupe da obrani svoju troškovnu disciplinu unatoč inflacijskim pritiscima, istovremeno štiteći rast prihoda, što se također odražava u omjeru troškova i prihoda ("C/I") od 39,7 %.

Daljnje proaktivne radnje poduzete u 2023. jačaju postojeće linije obrane i postavljaju temelje za poticanje buduće profitabilnosti, u obliku: integracijskih troškova za FG23 od oko 1,1 milijarde eura koji će omogućiti tekuću transformaciju organizacije i ciljanje određenih područja za smanjenje troškova; općenito stabilna preklapanja na uspješnom portfelju od 1,8 milijardi eura dodatno štiteći buduću kvalitetu imovine Grupe; i Smanjenje imovine ponderirane rizikom ("RWA") od otprilike 24 milijarde eura u odnosu na FG22, kroz programe sekuritizacije i bolju raspodjelu kapitala na razini klijenata čime se povećava kapitalna učinkovitost Grupe.

Najbolja kapitalna pozicija Grupe u klasi odražava se u omjeru CET1 od 15,89%, što je porast od 973 bps Y/Y u odnosu na 14,91% CET1r pro forma u FG223, potaknut 389 baznih bodova (ili 12,0 milijardi €) generiranog kapitala organski. Ovo značajno povećanje već oduzima punu predloženu ukupnu raspodjelu4 za 2023. od 8,6 milijardi eura, što je povećanje od 3,35 milijardi eura u usporedbi s prethodnom godinom.

Raspodjela dioničarima u iznosu od 8,6 milijardi eura za fiskalnu 23. godinu trebala bi biti u obliku 5,6 milijardi eura otkupa dionica i 3,0 milijarde eura dividende, podložno odobrenju nadzora i dioničara. To podrazumijeva 100% ukupne isplate na neto dobit FG23. UniCredit je već započeo s izvršenjem dijela distribucije FG23 ulaskom prve tranše otkupa dionica od 2,5 milijardi eura koja je započela u listopadu 2023., od čega je 1,4 milijarde eura završeno krajem 2023. godine.

Politika redovne raspodjele Grupe od 2024. uvodi ukupnu isplatu raspodjele od najmanje 90% neto dobiti. Obračun dividende povećat će se na 40% neto dobiti (od 35% isplate u FG23), s ostatkom isplate na neto dobiti u obliku otkupa dionica. Konačna podjela između dividende i otkupa dionica ovisit će o tržišnim uvjetima, a o njoj će se odlučiti nakon rezultata za 2024., zajedno s konačnom odlukom o raspodjeli.

Pristup privremene raspodjele, primjenjiv i na privremenu dividendu i na privremeni otkup dionica, pretpostavlja se na oko 40% ukupnih godišnjih raspodjela.

Uvođenje privremene dividende na zarade FG24 trebalo bi omogućiti približno 10 milijardi eura raspodjele u kalendarskoj godini u 2024., od čega se oko 7,2 milijarde eura odnosi na preostalu distribuciju FG23 (tj. ne uključujući 1,4 milijarde otkupa dionica FG23 koji je već izvršen tijekom 2023. kalendarska godina) i privremena raspodjela od oko 3 milijarde eura za FG24.

Stvaranje vrijednosti za dioničare ostaje prioritet, a to je dokazano poboljšanjem naše profitabilnosti i nadograđenim metrikama na bazi po dionici također putem otkupa dionica, generirajući u FY23 EPS[1] od 4,71 €, trostruko povećanje u usporedbi s prosjekom 2017. 2019., DPS od 1,78 €, što je deveterostruko povećanje u usporedbi s prosjekom 2017.-2019., i TBVPS od 33.3 €, +46% u odnosu na prosjek 2017.-2019.

Tagovi: UniCredit, zaba
PROČITAJ I OVO
Ukupni depoziti na kraju svibnja 56,4 mlrd. eura
DEPOZITI
Ukupni depoziti na kraju svibnja 56,4 mlrd. eura

ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, na osnovi stanja, ukupni depoziti (isključujući središnju državu) iznosili su na kraju svibnja 56,4 mlrd. eura.

Rezultati JPMorgana iznad očekivanja analitičara
DOBRE BROJKE
Rezultati JPMorgana iznad očekivanja analitičara
NEW YORK - Američka banka JP Morgan Chase zabilježila je u drugom tromjesečju ove godine neto dobit od 18,1 milijardu dolara (16,6 milijardi eura), što predstavlja rast od 25 posto na godišnjoj razini, ponajviše zahvaljujući boljim rezultatima u investicijskom bankarstvu i dobiti od vlasnički udio u It visi.
Vujčiću još jedan mandat na čelu HNB-a
OČEKIVANO
Vujčiću još jedan mandat na čelu HNB-a
ZAGREB - Hrvatski sabor u četvrtak je većinom izglasao još jedan (treći) šestogodišnji mandat Borisu Vujčiću na čelu Hrvatske narodne banke (HNB).
OTP na vrhu ljestvice banaka s najboljim rezultatima u Europi
NA VRHU
OTP na vrhu ljestvice banaka s najboljim rezultatima u Europi
BUDIMPEŠTA - OTP banka, najveći mađarski komercijalni zajmodavac, predvodi novu ljestvicu europskih banaka s najboljim rezultatima koju je objavio S&P Global Market Intelligence, navodi se u izvješću državnog medija MTI.
Regulatori kaznili Citigroup sa 136 milijuna dolara
KAZNA
Regulatori kaznili Citigroup sa 136 milijuna dolara
NEW YORK - Regulatori su kaznili Citigroup sa 136 milijuna dolara kazne zbog neuspjeha u rješavanju dugotrajnih nedostataka oko kontrola i upravljanja rizicima, što je udarac izvršnoj direktorici Jane Fraser dok pokušava preokrenuti divovsku njujoršku banku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE