GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UniCredit razmatra uvođenje negativnih kamatnih stopa na štednju

UniCredit razmatra uvođenje negativnih kamatnih stopa na štednju
OPCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.10.2019 / 15:04
Autor: SEEbiz
MILANO - Talijanska banka UniCredit uvest će negativne kamatne stope, ali samo na depozite veće od milijun eura, kazao je bančin glasnogovornik, ublažavajući početne bančine namjere o prebacivanju dijela troškova na klijente.

Europske banke pokušavaju naći rješenje za smanjene prihode od kreditiranja nakon rujanske odluke Europske središnje banke (ECB) o sniženju kamatnih stopa na njihove depozite još dublje u negativno područje, na 0,5 posto.

Izvršni direktor UniCredita Jean Pierre Mustier pozvao je u rujnu ECB u ime Europske bankovne federacije, čiji je predsjedatelj, da ublaži utjecaj negativnih kamatnih stopa na banke, preporučujući uvođenje naknada na depozite.

Prošlog tjedna Mustier je pak izjavio da u UniCreditu rade na mjerama kojima bi prebacili troškove ECB-ovih negativnih kamatnih stopa na klijente s depozitima većim od 100 tisuća eura.

Glasnogovornik talijanske banke u ponedjeljak je naglasio da će banka uvesti negativne kamatne stope, ali samo klijentima koji na računima drže više od milijun eura. Oni čine manje od 0,1 posto naše baze, naglasio je.

"Za depozite... čija bilanca premašuje prag od milijun eura, razmotrit ćemo s klijentima ad hoc mjere kako bi se uvažile iznimne promjene u makroekonomskom okruženju", pojasnio je glasnogovornik UniCredita.

Banka im namjerava ponuditi i alternativna rješenja, dodaje.

"Kao alternativu, ponudit ćemo ulaganja u investicijske fondove koji ciljaju na pozitivne prinose, i to bez naknada."

Udruge talijanskih banaka oštro su kritizirale "neodgovornu" Mustierovu najavu a u udruzi potrošača Codacons najavili su da će takve poteze banaka osporavati pred sudom.

Talijani su skloni štednji u bankama koja je u kolovozu dosegnula 1.170 milijardi eura, prema podacima središnje banke.
Banke u Italiji mogu naplaćivati kamate na štednju ali većinom to ne rade kako njihovi klijenti ne bi prešli konkurenciji.
Talijanske banke nastoje ublažiti pritisak ECB-ovih negativnih kamata uvođenjem naknada, istaknuo je u intervjuu objavljenom u ponedjeljak izvršni direktor Bance Generali Gian Maria Mossa.

"UniCredit je imao hrabrosti potaknuti raspravu koja se vani već vodi, primjerice u Švicarskoj... ali ne vjerujem da će banke u konačnici zaista naplaćivati negativne kamate", kazao je Mossa za dnevni list La Stampa.

Globani bankovni div UBS najavio je u srpnju da će od studenog u matičnoj Švicarskoj naplaćivati negativnu kamatnu stopu od 0,75 posto bogatim klijentima čija štednja premašuje dva milijuna švicarskih franaka.
U Danskoj, koja je među prvima uvela negativne kamatne stope na štednju, dvije su banke već počele naplaćivati kamate na štednju bogatim klijentima a početkom listopada istu je mjeru najavio i Spar Nord.

Tagovi: UniCredit, negativne kamatne stope, Jean-Pierre Mustier
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka banka i PBZ uskoro bi mogle najaviti isplatu dividende
DIVIDENDE
Zagrebačka banka i PBZ uskoro bi mogle najaviti isplatu dividende
ANALIZA - Hrvatska narodna banka završila je u petak, 24. rujna, konzultacije s javnošću, a očekuje se da će objaviti prestanak odluke o privremenoj zabrani dividendi koja stupa na snagu 1. listopada.
Adrović: Nadam se razumnom rješenju oko prešutnih minusa
MINUSI
Adrović: Nadam se razumnom rješenju oko prešutnih minusa
ZAGREB - Direktor HUB-a Zdenko Adrović u utorak je izrazio nadu da će rješenje pitanja prešutnih minusa koje će Vlada i HNB ponuditi biti razumno, dok je guverner HNB-a Boris Vujčić istaknuo da potrošačima nova regulacija u financijskom pogledu neće ništa bitno promijeniti.
HSBC i Standard Chartered u opasnosti od kolapsa Evergrandea
POSLJEDICE
HSBC i Standard Chartered u opasnosti od kolapsa Evergrandea
ZAGREB - Kineski nekretninski div Evergrande ima čak 300 milijardi dolara duga.
Georgieva negirala navode iz izvještaja o utjecaju Kine na Svjetsku banku
DEMANTI
Georgieva negirala navode iz izvještaja o utjecaju Kine na Svjetsku banku
WASHINGTON - Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva demantirala je navode iz neovisnog izvješća o njezinoj navodnoj ulozi u skandalu s namještanjem podataka vezanih za Kinu u vrijeme dok je bila izvršna direktorica Svjetske banke, navodeći da postoje "temeljni greške "i" zamjena teza ".
Posljedice klimatskih promjena mogle bi teško pogoditi banke u eurozoni
ECB
Posljedice klimatskih promjena mogle bi teško pogoditi banke u eurozoni
FRANKFURT - Banke u eurozoni mogu očekivati veće gubitke ako se ne ublaže klimatski rizici, a najveći će biti u zemljama s učestalim prirodnim katastrofama, pokazala je u srijedu studija Europske središnje banke (ECB).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE