GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Usporavanje rasta kredita stanovništvu, ali i snažan rast stambenog kreditiranja

Usporavanje rasta kredita stanovništvu, ali i snažan rast stambenog kreditiranja
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2021 / 14:12
Autor: SEEbiz / Večernji list
ANALIZA - Ukupni krediti stanovništvu na kraju veljače iznosili su 136,9 milijardi kuna, čime je nastavljen njihov rast i na mjesečnoj i godišnjoj razini - u odnosu na siječanj veći su za 0,3 posto, a u odnosu na veljaču prošle godine za 1,9 posto, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

Analitičari Raiffeisen banke (RBA) u osvrtu na te podatke navode da je iznos ukupnih kredita stanovništvu od 136,9 milijardi kuna za 2,58 milijardi kuna veći nego krajem veljače prošle godine, a da je godišnja nominalna stopa rasta od 1,9 posto najniža u zadnje tri godine.

Napominju da je udio kunskih u ukupnim kreditima krajem veljače iznosio 54,7 posto.

"Na rast nominalnog iznosa kredita tako su utjecala i tečajna kretanja odnosno nešto viša razina srednjeg tečaja EUR/HRK i na godišnjoj i na mjesečnoj razini, 1,7 posto odnosno 0,3 posto", navode.

Kako stoji u analizi, u odnosu na kraj prosinca 2020. ukupna potraživanja na osnovu kredita prema sektoru stanovništva porasla su 0,5 posto ili 705 milijuna kuna, a to je gotovo u cijelosti posljedica porasta nominalne vrijednosti stambenih kredita kod kojih se još uvijek vidi učinak provedbe programa subvencioniranja.

Stambeni krediti, koji čine 46,4 posto ukupnih kredita plasiranih sektoru stanovništva, dosegnuli su 63,5 milijardi kuna te su bili 1,3 milijarde kuna viši u odnosu na kraj 2020. Na godišnjoj razini stopa rasta tako je ubrzala na 9,7 posto i najviša je u promatranoj seriji podataka dostupnih od 2010. godine, istaknuli su analitičari.

S druge strane gotovinski nenamjenski krediti, unatoč blagom mjesečnom rastu od 0,2 posto, na 52,1 milijardu kuna, niži su u usporedbi s krajem prošle godine za 0,2 posto te za 1,55 milijardi kuna ili 2,9 posto u odnosu na isti mjesec 2020.

"Tako je i četvrti mjesec za redom nastavljeno godišnje smanjenje gotovinskih nenamjenskih kredita", napomenuli su iz RBA.

iz RBA u ovoj godini očekuju nastavak rasta kredita sektoru stanovništva, koji će kao i u 2020. biti podržani nastavkom subvencioniranih stambenih kredita u sklopu programa APN-a.

Smatraju da će rast zasigurno biti i posljedica financiranja stambenih objekata oštećenih u potresima tijekom prošle godine.

"Pritom, razorni potres na Banovini imat će znatno manji utjecaj na potražnju za kreditima, jer niska gospodarska osnovica u tom području iziskuje pretežito financiranje obnove iz javnih fondova i donacija", ocijenili su iz RBA.

Analitičari su naveli i da će se s očekivanim popuštanjem epidemioloških mjera i posljedičnim ubrzanjem gospodarskih aktivnosti, povećati i potražnja za gotovinskim kreditima, ali da će ona u 2021. zasigurno biti znatno skromnija od one koja se bilježila od sredine 2018. do početka pandemije.

Tagovi: krediti, kreditiranje, Hrvatska narodna banka, hrvatske banke, stambeni krediti, kunski krediti
PROČITAJ I OVO
HBOR i Svjetska banka potpisali ugovor o zajmu za projekt HEAL
ZAJAM
HBOR i Svjetska banka potpisali ugovor o zajmu za projekt HEAL
ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Svjetska banka potpisale su ugovor o zajmu za projekt pomoći poduzećima u osiguravanju likvidnosti (HEAL) u iznosu od 200 milijuna eura, kojim će se osigurati sredstva za hrvatska poduzeća pogođena pandemijom koronavirusa, kao i dvama razornim potresima.
HUB: Presuda Suda EU-a nije primjenjiva na postupke u Hrvatskoj
REAKCIJE
HUB: Presuda Suda EU-a nije primjenjiva na postupke u Hrvatskoj
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka (HUB) poručila je u četvrtak da presuda Suda Europske unije u predmetu C-268/19 ni na koji način nije primjenjiva na sudske postupke u Hrvatskoj.
Erste je prva financijska institucija koja se pridružila inicijativi Europske komisije - Obećanje o zelenoj potrošnji
ZELENA POTROŠNJA
Erste je prva financijska institucija koja se pridružila inicijativi Europske komisije - Obećanje o zelenoj potrošnji
BEČ - Kao prva financijska institucija u Europi, Erste Grupa pridružila se inicijativi Europske komisije Obećanje o zelenoj potrošnji (European Commission's Green Consumption Pledge) kako bi ubrzala svoj doprinos održivom gospodarskom oporavku.
Sud EU: Za povrat preplaćenog iznosa kredita ne vrijedi zastara
KREDITI
Sud EU: Za povrat preplaćenog iznosa kredita ne vrijedi zastara
BRUXELLES - Zajmoprimcu koji je sklopio ugovor o zajmu u stranoj valuti i koji nije bio svjestan nepoštenosti odredbe iz toga ugovora ne može zbog zastare biti uskraćen povrat iznosa plaćenih na temelju te ugovorne odredbe, objavio je u četvrtak Sud EU-a.
Malim kineskim bankama zabranjeno povećanje zajmova za nekretnine
ZABRANE
Malim kineskim bankama zabranjeno povećanje zajmova za nekretnine
PEKING - Veće banke posljednjih su tjedana čak smanjile kreditiranje nekretnina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE