GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ustavni sud odbacio tužbe banaka vezane za kredite u švicarcima

Ustavni sud odbacio tužbe banaka vezane za kredite u švicarcima
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.02.2021 / 14:34
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ustavni sud danas je odbacio tužbe sedam hrvatskih banaka o kreditima vezanima uz švicarski franak.

Sud je odbacio tužbe banaka koje su podnesene protiv presuda Vrhovnog suda i Visokog trgovačkog suda u kolektivnom sporu kojeg je pokrenula udruga Potrošač zbog spornih odredbi vezanih uz kredite u švicarskim francima.

Ustavni sud RH nije našao povrede ustavnih i konvencijskih prava na koje su u ustavnim tužbama ukazivale banke, stoji u priopćenju na stranicama Ustavnog suda.

Također, Ustavni sud nije prihvatio prijedloge za ocjenu suglasnosti s Ustavom više odredaba Zakona o sustavu civilne zaštite i Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti sa izmjenama i dopunama te nije prihvatio ili je odbacio prijedloge za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom odluka Stožera civilne zaštite koje se odnose na zabrane okupljanja, prelazak preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, organizaciju javnog prijevoza putnika i zabranu napuštanja županija. Također je odbacio prijedloge za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom rješenja Vlade RH o imenovanju članova Stožera civilne zaštite RH.

Ustavni sud RH utvrdio je da predlagatelji nisu naveli nove razloge zbog kojih bi Ustavni sud morao preispitati svoja ranija stajališta iz odluka od 14. rujna 2020. niti su u ustavnopravnom poretku Republike Hrvatske nastupile nove okolnosti koje bi dovele do promjene tih stajališta.

Nadalje, ocijenio je da u većini prijedloga nisu navedeni ustavnopravno relevantni razlozi koji bi ukazivali na sumnju da osporene odluke nisu u suglasnosti s Ustavom ili zakonom.

Ustavni sud RH donio je sve navedene odluke odnosno rješenja sa 10 glasova za i 3 glasa protiv, objašnjava se u priopćenju koje potpisuje predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Tagovi: Ustavni sud RH, krediti u švicarcima, krediti u francima
PROČITAJ I OVO
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
USPJESI
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
ZAGREB – Rekordna profitabilnost, povećanje imovine i uspješno pravno pripajanje NHB-a obilježili su 2023.; započinje nova faza razvoja
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE